7 ανατροπές στην ανώτατη εκπαίδευση – Οι αλλαγές που έρχονται

Σαρωτικές αλλαγές θεσπίζονται στην ανώτατη εκπαίδευση που συνοδεύονται μάλιστα από οικονομικές «ποινές» για όποια ιδρύματα δεν τις εφαρμόσουν. Και ειδικά για όσα ΑΕΙ δεν εγκαταστήσουν συστήματα ελέγχου στις πύλες τους και κάρτες εισόδου.

Η εικόνα που σκιτσάρεται τώρα, εάν τελικά τη δούμε ολόκληρη και χωρίς προβλήματα στην υλοποίησή της, φέρνει μια διαφορετική χρονιά για τα ΑΕΙ της χώρας: Ιδρύματα φυλασσόμενα και αυτόνομα, με αποκεντρωμένες εξουσίες, με φοιτητές που εισάγονται μετά από προσπάθεια στα τμήματα που επιθυμούν, με συγκεκριμένο όριο φοίτησης και κανόνες. Ολα αυτά αντιμετωπίζουν μερικά από τα χρόνια προβλήματα στην ανώτατη εκπαίδευση, με αμέσως επόμενο προς επίλυση εκείνο του νεποτισμού και της οικογενειοκρατίας στις επιλογές, τις κρίσεις και τις προαγωγές των καθηγητών τους.

Ετσι, δημιουργείται σύστημα ελεγχόμενης εισόδου σε όλα τα ΑΕΙ που θα συνδέεται με την ετήσια επιχορήγησή τους. Δηλαδή, όποιοι δεν πειθαρχήσουν σε αυτό θα αντιμετωπίζουν οικονομική «ποινή». Αναλυτικά όπως ανακοινώθηκε χθες:

1. Από το φετινό καλοκαίρι θα ισχύσει η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια καθώς και η συμπλήρωση, βάσει απολυτηρίου, μηχανογραφικών δελτίων εισαγωγής σε δημόσια ΙΕΚ, η οποία εφαρμόζεται για πρώτη φορά. Ετσι, κάθε πανεπιστημιακό τμήμα θα θέτει ως ελάχιστη βάση εισαγωγής ποσοστό του μέσου όρου των ετησίων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί.

2.Από την επόμενη χρονιά (Ιούνιο ’22) θα εφαρμοστεί η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου σε δυο φάσεις για όλες τις κατηγορίες υποψήφιων για τα ΑΕΙ. Παράλληλα, η κάθε πανεπιστημιακή σχολή ή τμήμα θα μπορεί να ορίζει το ποσοστό (συντελεστή βαρύτητας) με το οποίο κάθε πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα θα συμβάλλει στη διαμόρφωση των μορίων του υποψηφίου. Η πρώτη φάση  συμπλήρωσης του μηχανογραφικού θα γίνεται σε περιορισμένο αριθμό επιλογών (10% των τμημάτων του κάθε επιστημονικού πεδίου για τα Γενικά Λύκεια και 20% για τα Επαγγελματικά). Η δεύτερη φάση θα ακολουθεί την ανακοίνωση των επιτυχόντων της πρώτης φάσης, θα συμμετέχουν σε αυτήν μόνον οι μη εισαχθέντες στα τμήματα που επέλεξαν και οι επιλογές τους θα περιορίζονται σε όσα τμήματα απέμειναν κενές θέσεις από την πρώτη φάση.

3.Εισάγεται όριο φοίτησης στα ΑΕΙ (στις τετραετείς σπουδές συν δύο χρόνια επιπλέον και στις σπουδές άνω των τεσσάρων ετών σπουδών συν τρία χρόνια). Για τους ήδη φοιτούντες, ο ανώτατος χρόνος φοίτησης ξεκινά να υπολογίζεται από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, 2021-2022.

4.Εισάγεται πειθαρχικό δίκαιο για τους φοιτητές που θα μπορούν έως και να διαγράφονται σε περίπτωση σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων. Για τον λόγο αυτό δημιουργείται Πειθαρχικό Συμβούλιο αποτελούμενο από τον αντιπρύτανη κάθε ιδρύματος, αρμόδιο για θέματα ακαδημαϊκής τάξης, από τον κοσμήτορα σχολής, τον πρόεδρο τμήματος και έναν εκλεγμένο εκπρόσωπο των φοιτητών.

5.Συστήνεται ολοκληρωμένο σύστημα φύλαξης των ΑΕΙ. Εκτός από τις διαδικασίες εισόδου και εξόδου στα ΑΕΙ, συγκροτείται σύστημα με κάμερες και ζώνες επιτήρησης, κέντρο λήψης σημάτων σε όλα τα ΑΕΙ συνδεδεμένο με ΕΛ.ΑΣ., ενώ προβλέπεται η ύπαρξη τεχνικών ασφαλείας καθώς και συντήρηση και αναβάθμιση φωτισμού.

6.Ενισχύονται οι ομάδες ιδιωτικής ασφαλείας που έχει κάθε ΑΕΙ. Δημιουργείται όμως και ένα παράλληλο «περιπλανώμενο» σώμα φύλαξης που θα υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και θα στελεχώνεται από κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και ειδικούς φρουρούς. Αυτό θα τοποθετείται σε όποια πανεπιστήμια έχουν προβλήματα βίας, θα υπάγεται στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. ενώ θα προσληφθούν για τη στελέχωσή του 1.000 αστυνομικοί που θα διατίθενται στα ΑΕΙ για διάστημα τεσσάρων ετών. Θα φορούν διακριτές στολές, δεν θα έχουν πυροβόλα όπλα και θα κάνουν προανακριτικό έργο ή συλλήψεις. Το σώμα αυτό θα τοποθετηθεί αρχικά στα Πανεπιστήμιο Αθηνών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Πάτρας (200 αστυνομικοί ανά βάρδια σε πέντε βάρδιες).

7. Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, οι εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους για τα ΑΕΙ θα πραγματοποιηθούν μόνο «ηλεκτρονικά». Η εξεταστική περίοδος θα αρχίσει μετά την 27η Ιανουαρίου. Ως προς τον τρόπο διεξαγωγής του εαρινού εξαμήνου, στόχος είναι να υπάρξει ενιαία λύση για όλη τη χρονική περίοδο, ώστε να αποφεύγονται μαζικές μετακινήσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Κεγκέρογλου μετά τη συνάντηση με Παπανδρέου – «Θα αξιολογήσω τυχόν νέα δεδομένα»

Για αξιολόγηση τυχόν νέων δεδομένων σε ότι αφορά την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ κάνει λόγο σε δήλωσή του ο Βασίλης Κεγκέρογλου...

Μπέος – «Στο 4-4 το στήσαμε να οικονομήσουμε…»

Ο Βόλος, παρότι βρέθηκε να χάνει με 4-1 στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ στο ημίχρονο, κατάφερε να κάνει μια μυθική ανατροπή και να ισοφαρίσει...

Το μεγάλο παζάρι στην Eυρωζώνη – Ελλειμμα και χρέος μετά την πανδημία

Κάθε φορά που πλησιάζει το τέλος μιας μεγάλης κρίσης, είναι λογικό και αναμενόμενο να έρχεται η ώρα της αποτίμησης – του «ταμείου», τόσο σε...

Ποιος ήταν ο Κόλιν Πάουελ – Οι πόλεμοι σε Βιετνάμ, Ιράκ και Αφγανιστάν

Η οικογένεια του Κόλιν Πάουλ ανακοίνωσε το θάνατό του τονίζοντας ότι υπήρξε ο πρώτος Αφροαμερικανός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ του οποίου οι υπηρεσίες σε...

Οριστική απαλλαγή Μανιαδάκη για παθητική δωροδοκία

Την οριστική απαλλαγή του καθηγητή Νίκου Μανιαδάκη από τις κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας , που του είχαν απαγγελθεί εμπλέκοντάς τον στην υπόθεση της Νοvartis,...

Σχετικές ιστορίες