Αδειάζουν τμήματα για τη φρούρηση ευπαθών στόχων

Ας «κλείσει» ένα αστυνομικό τμήμα και να μην εξυπηρετούνται οι πολίτες προκειμένου να διατεθούν αστυνομικοί στη φρούρηση των έργων του μετρό, σε αναπλάσεις χώρων και σε δικαστήρια! Αυτό φέρεται να είναι το σκεπτικό – όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» – έγγραφης εντολής κεντρικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. προς τους υπευθύνους κρίσιμου αστυνομικού τμήματος της Αθήνας.

Σε μία αλληλογραφία που αποκαλύπτει την εντυπωσιακή αδυναμία επαρκούς στελέχωσης των αστυνομικών τμημάτων – σε ποσοστό άνω του 50-60% – και τη χρησιμοποίηση αστυνομικών όχι σε έργα αστυνόμευσης γειτονιών ή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών, αλλά στη φρούρηση διαφόρων «στόχων».

Μέτρα ασφαλείας

Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ», στις 15 Οκτωβρίου 2022 η διοίκηση αστυνομικού τμήματος στο κέντρο της Αθήνας ενημέρωσε τις προϊστάμενες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. ότι δεν μπορεί να διαθέσει μεγάλο αριθμό αστυνομικών σε μέτρα ασφαλείας στον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό στα Εξάρχεια όπου υπάρχουν διαμαρτυρίες πολιτών ή στη δίκη της «Χρυσής Αυγής».

Κι αυτό γιατί πρέπει οι ένστολοι να παραμείνουν στο αστυνομικό τμήμα για να διαχειριστούν σειρά ενεργειών που αφορούν τις επαφές με πολίτες, τις περιπολίες στους δρόμους κ.λπ. Ομως, λίγες ώρες αργότερα, η κεντρική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. που έγινε δέκτης αυτού του εγγράφου για την αδυναμία απόκρισης από τη διοίκηση του αστυνομικού τμήματος απέστειλε – στις 16 Οκτωβρίου – έγγραφο όπου θέτει κεντρική προτεραιότητα την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα κατασκευαστικά έργα και στο δικαστήριο, και όχι την εύρυθμη λειτουργία της τοπικής αστυνομικής υπηρεσίας.

Οπως σημειώνεται στην εντολή των προϊσταμένων αξιωματικών, «απ’ όσα μνημονεύονται στο προηγούμενο έγγραφό σας δεν προκύπτει έκτακτη υπηρεσιακή ανάγκη ή και εξαιρετικός λόγος που να δικαιολογεί την αδυναμία σας για διάθεση του προβλεπόμενου αριθμού αστυνομικού προσωπικού για τα μέτρα τάξης στον λόφο Στρέφη (σ.σ.: έργα ανάπλασης), στα Εξάρχεια και στην εκδίκαση της Χρυσής Αυγής. Επίσης λόγω αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών, όλων των υφισταμένων Αστυνομικών Τμημάτων μας, δεν είναι δυνατή η διάθεση αστυνομικών από άλλα αστυνομικά τμήματα».

Υπεράνω όλων

Και ακολουθεί η εντολή, εντυπωσιακού ύφους, όπου τίθενται υπεράνω όλων τα μέτρα στο κέντρο της Αθήνας ή σε δικαστήρια και όχι το ζήτημα απόκρισης στα αιτήματα των πολιτών και άλλες ανάγκες. Και όπου υπάρχει προειδοποίηση ότι ασυζητητί πρέπει να υπάρξει υπακοή στις σχετικές εντολές και ότι πρέπει να σταματήσει η επίκληση των αναγκών του αστυνομικού τμήματος.

Οπως ενδεικτικά σημειώνεται, «η διάθεση των αστυνομικών θα είναι απαρέγκλιτη, ακόμα και σε βάρος (!) των εσωτερικών λειτουργιών των υπηρεσιών σας (διαχείριση, αρχειοθέτηση, επιδόσεις κ.λπ.) και παρακαλούμε όπως εφεξής συμμορφώνεστε και μην επανέρχεσθε με νεότερες αναφορές σας καθώς ουδεμία αναφορά αδυναμίας των υπηρεσιών θα γίνεται αποδεκτή». Με αναφορές για πιθανούς πειθαρχικούς ελέγχους αν δεν ακολουθηθούν οι κεντρικές εντολές.

Οπως σημειώνει, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Βασίλης Ντούμας, «το αστυνομικό προσωπικό των τμημάτων στην Αθήνα πρέπει να αυξηθεί κατά 50% για να μπορεί να υπάρχουν περιπολίες και στοιχειώδης αντιμετώπιση των αιτημάτων των πολιτών». Σύμφωνα με επιπλέον αναφορές συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ., πολλά από τα κεντρικά τμήματα ασφαλείας στην πρωτεύουσα (αυτά που διαχειρίζονται αναφορές για κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες και άλλες εγκληματικές ενέργειες) παραμένουν, λόγω έλλειψης προσωπικού, κλειστά τις βραδινές ώρες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Ντίβα: Ο σκύλος «φαινόμενο» στη Μύκονο που σκοράρει με κεφαλιά, κλείνει τα φώτα και φέρνει πατατάκια

Viral έχει γίνει ένα βίντεο το οποίο δείχνει τα… κατορθώματα ενός πανέξυπνου σκύλου στη Μύκονο. Αυτός ο σκύλος, με το όνομα Ντίβα, μεταξύ άλλων, παίζει...

Goldman Sachs: Ανεβάζει τον πήχη για τις ελληνικές τράπεζες

Ανώτερα από τις εκτιμήσεις αναλυτών, και ισχυρά, ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs...

Γαλλία: Νέες κινητοποιήσεις για το συνταξιοδοτικό

Οι πολέμιοι της μεταρρύθμισης του συστήματος συνταξιοδότησης στην Γαλλία δεν αποθαρρύνονται από την οριστική υιοθέτησή της τον Απρίλιο, έπειτα από πολύμηνο κύμα διαμαρτυριών, και...

Δολοφονία Αλκη: «Επέδειξαν μίσος και πειθαρχία σε σχέδιο εξόντωσης» – Καταπέλτης η εισαγγελέας στην αγόρευσή της

Ξεκίνησε η αγόρευση της εισαγγελέως στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης στη δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού. Η εισαγγελέας ζήτησε από τους παράγοντες...

Τα τέσσερα χρώματα που απωθούν τα κουνούπια

Αν υπάρχουν μέρες που ψάχνεις να βρεις τρόπο για να απομακρύνεις τα κουνούπια και ενώ τα έχεις δοκιμάσει όλα αποτέλεσμα, τότε σου έχουμε τη...

Σχετικές ιστορίες