Αδήλωτα τετραγωνικά : Προσοχή στο Ε9 – Τι συμβουλεύουν φοροτεχνικοί

Νέες οδηγίες για τα αδήλωτα τετραγωνικά έχουν δοθεί προκειμένου οι φορολογούμενοι να μπορέσουν να καταθέσουν τα σωστά στοιχεία της ιδιοκτησίας τους στην εφαρμογή.

Σύμφωνα με την φοροτεχνικό , Χριστίνα Μαννέ, όπου μίλησε  στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» το κυρίαρχο ζήτημα είναι το Ε9.

Μάτι : Ο,τι δεν φτιάχνεται θα κατεδαφίζεται από το κράτος

«Εκεί πρέπει να δούμε αν είναι σωστά δηλωμένα τα τετραγωνικά», υποστήριξε και πρόσθεσε πως εκεί είναι που κρύβονται και επιβαρύνσεις, καθώς ναι μεν οι αλλαγές είναι ανοιχτές χωρίς πρόστιμο, σε βάθος πενταετίας, ωστόσο θα υπάρχει φορολογική επιβάρυνση.

Η κ. Μαννέ σύστησε στους πολίτες να μάθουν ακριβώς τι προβλέπεται για κάθε περίπτωση πριν προβούν στις ανάλογες διορθώσεις.

Τα αδήλωτα τετραγωνικά

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δηλώσουν είτε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του taxisnet στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, αλλά με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, είτε στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που έχουν δημιουργήσει ορισμένοι δήμοι:

Τα περισσότερα λάθη αφορούν τα δηλωμένα τετραγωνικά του αρχικού συμβολαίου του ακινήτου που δεν συμφωνούν είτε με το δήλωση περιουσιακής κατάστασης ( Ε9 ) είτε με τα τετραγωνικά που έχουν δηλωθεί στο δήμο είτε με κανένα από τα δύο. Τι μπορεί να έχει συμβεί.

Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν έχει δηλώσει μέρος της επιφάνειας του στο ακίνητο ( αποθήκη πυλωτή ημιυπαίθριοι) . Αν η ελλιπής δήλωση έχει γίνει στο Ε9 θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να διορθώσει κατ αρχήν την επιφάνεια του ακινήτου του. Η νέα επιφάνεια του ακινήτου θα φέρει νέο αναδρομικό υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ για τα επιπλέον τετραγωνικά από το 2013 ή τα έτη που ακολούθησαν (αν οι προσθήκες είναι πιο πρόσφατες) τα οποία θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης. Στην συνέχεια η επιπλέον επιφάνεια θα πρέπει να δηλωθεί και στο δήμο φέρνοντας υψηλότερα δημοτικά τέλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν υπάρχει μέρος της επιφάνειας που δεν είναι ρυθμισμένο ( πχ ημιυπαίθριοι χώροι ) τότε ο ιδιοκτήτης θα βρεθεί αντιμέτωπος και με πρόστιμου της αυθαίρετης επιφάνειας.

Οι πυλωτές θα πρέπει αν δηλώνονται ως ανοιχτά πάρκινγκ δηλαδή επιφάνεια του ακινήτου αν είναι ιδιωτικές ενώ δεν δηλώνονται αν είναι κοινόχρηστοι με άλλες κατοικίες.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας οι δήμοι θα προχωρήσουν σε διασταυρώσεις και θα επιβάλουν πρόστιμα σε όσους έκρυψαν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους.

ΙΝΕ-ΓΣΕΕ : Αβέβαιη και επισφαλής η προοπτική της ελληνικής οικονομίας

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Οικονόμου – Ποινή φυλάκισης ή πρόστιμο στους γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο

Την εικόνα που επικρατεί στα σχολεία όσο αφορά στον κοροναϊό αποτύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Ο κ....

Πώς ήταν ο κόσμος την τελευταία φορά που η Μπαρτσελόνα αποκλείστηκε από τους ομίλους

Το ιστορικό «κάζο» ολοκληρώθηκε. Η Μπαρτσελόνα έμεινε και με τη… βούλα εκτός Champions League από τους ομίλους. Μία «σφαλιάρα» που θα θυμούνται για πολλά...

Μεταβιβάσεις ακινήτων – Ενας μήνας παράταση για υπογραφή συμβολαίων με τις αντικειμενικές αξίες του 2021

Χρονική ανάσα 1 μήνα για την υπογραφή των συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 προσανατολίζεται να...

Κατερίνα Καραβάτου – Συγκλονίζουν οι αναρτήσεις της για τον θάνατο της μητέρας της

Δύσκολο είναι το τελευταίο χρονικό διάστημα για την Κατερίνα Καραβάτου, καθώς έφυγε από τη ζωή η μητέρα της και τώρα η παρουσιάστρια καλείται να...

Ευθεία επίθεση Ηλιόπουλου σε Μητσοτάκη για τη διαχείριση της πανδημίας

Για μία ακόμη φορά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος μίλησε για συνθηκολόγηση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη με το γεγονός των θανάτων από κοροναϊό,...

Σχετικές ιστορίες