Αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων τις επόμενες ημέρες στην Αττική φοβούνται οι ειδικοί

Στο «κόκκινο» επίπεδο πέρασε σήμερα η Αττική, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

Συγκεκριμένα λόγω του σκληρού lockdown, που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 5:00 παραμένει, ωστόσο πλέον οι αγορές στα καταστήματα θα γίνονται με click away και click in shop.

Φαίνεται πως η αύξηση κρουσμάτων τόσο στο σύνολο της χώρας μας, όσο και ιδιαιτέρως στην Αττική, αλλά και η αύξηση των κρουσμάτων της βρετανικής μετάλλαξης του κοροναϊού, σε συνδυασμό με τις μεγάλες καθυστερήσεις των εμβολίων, οδήγησε τους επιστήμονες στην εισήγηση για περαιτέρω μέτρα, τουλάχιστον -προς το παρόν- σε επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές.

Ωστόσο την ίδια ώρα οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους το τι μέλλει γενέσθαι τις επόμενες ημέρες. Δεν είναι λίγοι οι καθηγητές που προβλέπουν αύξηση κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων τις επόμενες ημέρες.

Αν αυτό αποδειχθεί εκ του πρακτέως, τότε δεν αποκλείεται να μιλάμε για την έλευση του τρίτου κύματος  στην χώρα μας, το οποίο ενδεχομένως να μπορούσε να παρατείνει και τα υφιστάμενα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες.

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί ήδη έχουν χτυπήσει το καμπανάκι κινδύνου, προϊδεάζοντας μας για μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στην Αττική και την επόμενη εβδομάδα.

Φόβοι για αύξηση νεκρών και διασωληνωμένων τις επόμενες ημέρες

Συγκεκριμένα ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας τόνισε πως  περίμενε πως θα ληφθούν παραπάνω μέτρα «γιατί όπως είχαμε διαπιστώσει από τις καμπύλες της επιδημίας από τα Χριστούγεννα και μετά θα είχαμε έξαρση του δεύτερου κύματος».

Την ανησυχία του ότι «τις επόμενες ημέρες θα δούμε άνοδο και των διασωληνωμένων και των νεκρών», εξέφρασε ο καθηγητής, ο οποίος αναγνώρισε ότι «υπάρχει μία καθυστέρηση στη λήψη των σχετικών αποφάσεων διότι υπάρχει η πίεση της οικονομίας, την οποία δεν μπορούμε να παραβλέψουμε».

«Αν επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα που φοβάμαι ότι θα επιδεινωθούν τις επόμενες μέρες, θα αναγκαστούμε να πάμε προς τα πίσω, θα αρχίσουμε πάλι να κλείνουμε τα μαγαζιά, να περιορίζουμε την κινητικότητα περαιτέρω. Αυτό είναι χειρότερο για μία επιχείρηση από το να της δώσεις τη δυνατότητα να δουλέψει ένα μεγάλο διάστημα» σημείωσε ο κ. Τούντας και τόνισε ότι «η κατάσταση που ζήσαμε τους τελευταίους δύο μήνες δεν θύμιζε κανενός είδους lockdown».

Μέχρι το καλοκαίρι δεν θα έχουμε ξεμπλέξει με την πανδημία

«πορούμε σε ορισμένες περιπτώσεις να αυστηροποιήσουμε τα μέτρα. Δεν μπορεί να δίνεται η δυνατότητα σε έναν πολίτη να βγαίνει 10 φορές την ημέρα για ψώνια, 10 φορές την ημέρα για να γυμναστεί» υπογράμμισε επίσης και κατέληξε: «Ακόμα και αν πετύχουμε τη συλλογική ανοσία, που όλοι ευχόμαστε και ελπίζουμε να τα καταφέρουμε μέσα στο καλοκαίρι, δεν έχουμε ξεμπλέξει με την πανδημία».

Σαρηγιάννης για Αττική: Μέχρι 5 Φεβρουαρίου θα υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων

Μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου θα υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, εκτίμησε ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Αναφερόμενος ειδικά στην Αττική, σημείωσε ότι μέχρι τα μέσα του Φεβρουάριου θα υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων και την τελευταία εβδομάδα θα υπάρχει αύξηση περίπου στα 600 κρούσματα την ήμερα στο λεκανοπέδιο.

Σχετικά με τα νέα μετά για το λιανεμπόριο εξήγησε στο ΣΚΑΪ ότι θα βοηθήσουν στο να μειωθεί ο συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς, λέγοντας ότι στα καταστήματα τα μέτρα τηρούνταν ενώ τόνισε πως θα ήταν πιο ασφαλές να ανοίγαμε τα γυμνάσια χωρίς click away και τα υπόλοιπα.

Λινού: Τα μέτρα που δεν πάρθηκαν και φτάσαμε στην έκρηξη κρουσμάτων κοροναϊού στην Αττική

Για το πως οδηγήθηκε η Αττική σε τρίτο lockdown μίλησε η καθηγήτρια  Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού.

Η κ. Λινού αναφέρθηκε στο πώς φτάσαμε ως εδώ και από το πρωί του Σαββάτου η Αττική ανήκει και επίσημα στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας.

Όπως τόνισε «ήταν αναμενόμενο να αυξηθούν τα κρούσματα διότι κεντρικά μέτρα δεν είχαν ληφθεί. Ενώ υπάρχει η τηλεργασία για το 50% των εργαζομένων, ελάχιστα εφαρμόστηκε και η εμπειρία μου είναι ότι δεν είχε εφαρμοστεί καν στον δημόσιο τομέα και αυτό δείχνει μια άγνοια».

Επίσης αναφέρθηκε και στις συγκοινωνίες όπου δεν έχει ληφθεί μέριμνα για την αποσυμφόρησή τους, ενώ και τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων σε μεγάλο βαθμό δεν τηρήθηκαν, όπως για παράδειγμα τα τεστ στους εκπαιδευτικούς. Παράλληλα υπογράμμισε πως είναι θετικό το ότι δεν ανοίγουν τα λύκεια στις κόκκινες περιοχές και αυτό θα πρέπει να εξετάζεται κάθε εβδομάδα.

«Είναι απαραίτητο να αυξηθούν τα τεστ μεταξύ των εκπαιδευτικών που εξ’ ανάγκης βλέπουν πολλά παιδιά. Υπάρχουν χώροι που δεν αξιοποιούνται όπως θέατρα, χώροι του Δήμου, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Στις οικογένειες, πρέπει να θυμηθούμε την κατάσταση στο πρώτο κύμα που καθαρίζαμε ακόμη και τις σακούλες των τροφίμων» τόνισε η κ. Λινού στο OPEN.

Καπραβέλος : Παίζουμε με τη φωτιά – Διαφωνώ με το άνοιγμα των σχολείων

Καμπανάκι για το άνοιγμα περαιτέρω δραστηριοτήτων χτυπά και ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νικόλαος Καπραβέλος.

Ο κ. Καπραβέλος εξέφρασε την  ανησυχία ότι θα ζήσουμε στην Αττική το ίδιο σενάριο με την Θεσσαλονίκη και την αντίθεση του με το άνοιγμα των σχολείων.

«Ανησυχώ πολύ ειδικά για την Αττική, βλέπω να παίζεται το ίδιο σενάριο με την Θεσσαλονίκη» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τονίζοντας πως δεν είναι σωστή απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία αυτή την στιγμή.

Δεν μπορεί η Αττική να μπαίνει στο κόκκινο και να αυξάνουμε την κινητικότητα αυτή την στιγμή σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως «παίζουμε με την φωτιά».

«Η αύξηση της κινητικότητας στην Αττική με ανησυχεί πολύ γιατί υπάρχει συγκέντρωση πληθυσμού, οι πολίτες πρέπει να χρησιμοποιήσουν ΜΜΜ» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Πώς εξελίσσεται η κάλυψη των ΜΕΘ

Στην Αττική το ποσοστό κάλυψης είναι στο 57%, δηλαδή 43% των ΜΕΘ είναι κενές, ενώ σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, όπως είπε η Ματίνα Παγώνη, υπάρχει 44% κάλυψη ΜΕΘ  σε όλη την επικράτεια και 56% κενές ΜΕΘ, γεγονός που σημαίνει, όπως εξήγησε, ότι υπήρχε το περιθώριο η επιτροπή να προχωρήσει στην εισήγηση για περαιτέρω άνοιγμα των σχολείων.

Σημειώνεται πως αλλαγές στα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στη χώρα λόγω της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19, φέρνει από σήμερα, Σάββατο, ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας που επανέρχεται με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας στη χώρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Τα «έσπασαν» οι παίκτες της Αργεντινής στα αποδυτήρια

Με 2-1 επικράτησε η Αργεντινή της Αυστραλίας στους «16» του Μουντιάλ στο Κατάρ και πήρε το πολυπόθητο εισιτήριο για τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Ο Λιονέλ...

Ο Μπερνάρ-Ανρί Λεβί στο στόχαστρο του Ιράν

Συναγερμός έχει σημάνει στις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της Δύσης, καθώς έχουν πολλαπλασιαστεί οι απόπειρες εκ μέρους του Ιράν να δολοφονήσει ή να απαγάγει...

Γυναικοκτονία στον Πειραιά: Την Πέμπτη θα απολογηθεί ο 25χρονος

Ο 25χρονος ομολόγησε στους αστυνομικούς ότι δολοφόνησε τη σύντροφό του και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί στον Εισαγγελέα την Πέμπτη. Ο 25χρονος προσήλθε στα...

Σταϊκούρας: Τα τέσσερα αιτήματα της Κυβέρνησης

Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στο τελεσίγραφο που έχει θέσει στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα...

Ινδονησία: «Ξύπνησε» το ηφαίστειο Σεμερού

Tο ηφαίστειο Σεμερού, στη νήσο Ιάβα της Ινδονησίας, εισήλθε εκ νέου σε φάση εκρηκτικής δραστηριότητας, ωθώντας τις αρχές να κηρύξουν κατάσταση συναγερμού, έναν χρόνο αφού...

Σχετικές ιστορίες