Ακίνητα : Νομιμοποίηση με μεταφορά συντελεστή δόμησης

Τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί το πολεοδομικό «εργαλείο» της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης στην πλήρη νομιμοποίηση ακινήτων που δεν έχουν οικοδομική άδεια διερευνούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σήμερα, με βάση τα όσα προβλέπονται, τα αυθαίρετα που δεν έχουν καμία οικοδομική άδεια ή έχουν υπέρβαση – τουλάχιστον – κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή καθ’ ύψος πάνω από 20% (δηλαδή τα αυθαίρετα κτίσματα που ανήκουν στη λεγόμενη κατηγορία 5) τακτοποιούνται κατά 30 χρόνια. Μάλιστα, με τις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανακοινωθήκαν στις αρχές του έτους – και που τυπικά, εκτός απροόπτου, αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από το φθινόπωρο -, προβλέπεται να μην τακτοποιούνται τα ακίνητα με μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις μετά την 30η Ιουνίου 2020.

«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν τους βασικούς άξονες του σχεδιασμού με την αξιοποίηση της μεταφοράς συντελεστή δόμησης και στη νομιμοποίηση αυτών των ακινήτων. Η ρύθμιση αυτή θα ενταθεί στο σχέδιο νόμου για θέματα χωροταξίας – πολεοδομίας που βρίσκεται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας. Την ίδια ώρα, από το υπουργείο Περιβάλλοντος δηλώνουν πως αυτό θα γίνει μόνο αν δεν υπάρξουν ενδεχόμενα προβλήματα συνταγματικότητας, τα οποία ακόμη εξετάζονται.

Οπως εξηγούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, αυτή τη στιγμή είναι σε αναζήτηση Ζωνών Υποδοχής (για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης) στους δήμους που είναι αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να λειτουργήσει το νέο πολεοδομικό «εργαλείο». Κι αυτό θα γίνει, μέσω ενός προγράμματος που έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και το οποίο θα προκηρυχτεί μέσα στο επόμενο δίμηνο, με αντικείμενο τη γρήγορη θέσπιση Ζωνών Υποδοχής σε εντός σχεδίου περιοχές, όπως σε περικεντρικές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης κι άλλων μεγάλων πόλεων, αλλά και τουριστικά αναπτυσσόμενες περιοχές.

 

Εκτός σχεδίου περιοχές

Για τις εκτός σχεδίου περιοχές διερευνάται η δυνατότητα χρήσης της μεταφοράς συντελεστή δόμησης, αλλά χωρίς, μέχρι στιγμής, απόφαση. Κατά τις ίδιες πηγές, εκ των πραγμάτων, τα ακίνητα αυτά που βρίσκονται εντός των Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης θα νομιμοποιούνται. «Το ζήτημα που διερευνούμε είναι αν θα μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα για όσα ακίνητα βρίσκονται εκτός των Ζωνών Υποδοχής στους δήμους», λένε από το υπουργείο. Ο σχεδιασμός προβλέπει οι Ζώνες Υποδοχής να μην είναι πολεοδομικά επιβαρυμένες περιοχές.

Σήμερα, γενικά είναι σε εκκρεμότητα 3.837 τίτλοι δικαιώματος μεταφοράς συντελεστή δόμησης, οι οποίοι αντιστοιχούν σε 428.602 τετραγωνικά μέτρα μεταφερόμενης επιφάνειας. Συνολικά έχουν εκδοθεί 19.763 τίτλοι (έγκυροι και άκυροι σήμερα). Και η συνολική επιφάνεια που αντιστοιχεί στους αρχικούς τίτλους είναι 1.125.815 τετραγωνικά μέτρα.

Οι εκκρεμείς τίτλοι θα ενεργοποιηθούν, επίσης, με τον καθορισμό των Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή και με τη λειτουργία της Ψηφιακής Τράπεζας Γης.

 

Μέσα στο χρόνο

Οπως επισημαίνει, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου «ύστερα από δεκαετίες ατελέσφορων προσπαθειών για τη χρησιμοποίηση και στη χώρα μας της μεταφοράς συντελεστή (δικαιωμάτων) δόμησης, ενός πολύτιμου εργαλείου που χρησιμοποιείται στην πλειονότητα των αναπτυγμένων χωρών, μέσα στον χρόνο θα λειτουργήσει το εργαλείο αυτό και στην Ελλάδα.

Προς όφελος του αστικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, και ταυτόχρονα επιτρέποντας την εξισορρόπηση προσφοράς και ζήτησης οικοδομήσιμης γης και όχι μόνο με κανονιστικά μέτρα αλλά και με αξιοποίηση των χωροθετικών τάσεων της αγοράς ακινήτων».

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Τουρκία – Εν μέσω φτώχειας ο Ερντογάν αυξάνει τον μισθό του

Τι και αν η τουρκική οικονομία καταρρέει και μεγάλο μέρος των πολιτών της χώρας ζει στα όρια της φτώχειας, ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να αυξήσει...

Χαλάει ο καιρός από την Παρασκευή – Πού θα σημειωθούν βροχές

Νεφώσεις κατά τόπους σε πολλές περιοχές και τοπικές βροχές, κυρίως στα δυτικά, αναμένονται την αύριο, Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, ενώ η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει...

Απαγωγή 10χρονης στη Θεσσαλονίκη – Στις 24 Νοεμβρίου η δίκη για τους δύο κατηγορούμενους

Για τις 24 Νοεμβρίου έχει προσδιοριστεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης η δίκη της 35χρονης, που κατηγορείται για την πολύκροτη υπόθεση αρπαγής και σεξουαλικής...

Στα προημιτελικά του Kremlin Cup η Σάκκαρη

Χαλαρή πρόκριση για τη Μαρία Σάκκαρη στα προημιτελικά του Kremlin Cup. Η ελληνίδα τενίστρια είδε την αντίπαλό της, Άνα Καλίνσκαγια, να αποσύρεται στο δεύτερο σετ...

Ρωσία – Σε lockdown η Μόσχα από τις 28 Οκτωβρίου

Η Μόσχα θα επιβάλει εκ νέου μέτρα lockdown από τις 28 Οκτωβρίου για να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα κρούσματα COVID-19, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος Σεργκέι...

Σχετικές ιστορίες