Αλλάζει εικόνα ο λόφος του Στρέφη

Ο λόφος του Στρέφη ανήκει στο Δήμο Αθηναίων. Το παλαιότερο όνομά του κατά μία εκδοχή ήταν Αγχεσµός και ανήκε στην οικογένεια Στρέφη. Για αρκετά χρόνια κατά τον 19ο και 20ο αιώνα λειτουργούσε εκεί λατομείο, που αλλοίωσε την μορφή του λόφου.

Το λατομείο ανέστειλε την λειτουργία του την δεκαετία του 1920, οπότε και άρχισε η δενδροφύτευση και του λόφου. Ο λόφος πέρασε στο ελληνικό δημόσιο το 1914 και το 1938 στον Δήμο Αθηναίων.

Η πολύπαθη περιοχή έχει πολλά χρόνια την εικόνα της εγκατάλειψης. Σκουπίδια, παραβατικές συμπεριφορές, ξεραμένη βλάστηση συνθέτουν την θλιβερή εικόνα.

Διαβάστε επίσης: Δήμος Αθηναίων: Ολοκληρώθηκαν μεγάλες επιχειρήσεις αντι-γκράφιτι στην πλατεία Λαρίσης και στο πάρκο Δεξαμενής

Η παρέμβαση του Δήμου Αθηναίων

Στις αγωνίες των κατοίκων έρχεται να απαντήσει η παρέμβαση του Δήμου Αθηναίων που αναμένεται να ξεκινήσει εντός του μήνα Αυγούστου με την πρόθεση να αποδοθεί και πάλι ο Λόφος αποκλειστικά στους επισκέπτες του, τα παιδιά, αλλά και τους σκύλους τους, περιποιημένος και ανανεωμένος.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Δήμου, η ολική ανάπλαση περιλαμβάνει κατά προτεραιότητα έργα αντιπυρικής προστασίας και μέτρα αντιπυρικής οργάνωσης για το σύνολο του Λόφου με σκοπό τόσο την πρόληψη, όσο και τη δημιουργία υποδομών απαραίτητων για τις δυνάμεις πυρόσβεσης, σε περίπτωση που υπάρξει πυρκαγιά, όπως οι πυροσβεστικοί κρουνοί.

Προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περισσότερο το φυσικό τοπίο του Λόφου του Στρέφη, οι παρεμβάσεις αυτές θα είναι διακριτικές, ενώ ταυτόχρονα θα εστιάσουν στην εκπαίδευση και την ενημέρωση των εργαζόμενων αλλά και των επισκεπτών. Φυσικά, στο πλαίσιο της πρόληψης θα απομακρυνθούν τα ξερόκλαδα, τα χόρτα και γενικά η φυτική βιομάζα που αποτελεί εύφλεκτη ύλη.

Οι καινούργιες φυτεύσεις και τα έργα συντήρησης

Το αστικό δάσος του Λόφου του Στρέφη θα λάβει, επίσης, με βάση τις μελέτες του Δήμου, την φροντίδα που χρειάζεται, αφού θα γίνουν αντιδιαβρωτικά έργα και γεωτεχνικές εργασίες για την ασφάλεια του χώρου και την αναβάθμιση του δικτύου όμβριων υδάτων με στόχο την αντιπλημμυρική προστασία και θα ακολουθήσουν εργασίες συντήρησης και ενίσχυσης της βλάστησης του Λόφου, με καινούργιες φυτεύσεις.

Τα μονοπάτια του Λόφου, που πριν την οικονομική κρίση αποτελούσαν σημείο συνάντησης και περιπάτου για τους Αθηναίους, θα αποκατασταθούν και θα γίνουν έργα αναβάθμισης του νυχτερινού φωτισμού για την ασφάλεια των επισκεπτών. Η ανανέωση του αστικού εξοπλισμού περιλαμβάνει τα παγκάκια, τα έργα προσβασιμότητας ώστε ο Λόφος να μπορεί να υποδεχτεί όλους τους πολίτες, την ανανέωση κατεστραμμένων σκουπιδοτενεκέδων.

Ο φωτισμός και η παιδική χαρά

Ένα σημαντικό σημείο ανάπλασης για τους Αθηναίους και τις Αθηναίες, που προγραμματίζεται από τον Δήμο Αθηναίων, είναι η ανακατασκευή της παιδικής χαράς, που τώρα είναι κατεστραμμένη και κλειστή, με διεύρυνση των ορίων της για να μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα παιδιά, αντικατάσταση του δαπέδου, σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα ασφάλειας, και εγκατάσταση νέου εξοπλισμού ώστε οι μικροί πολίτες να μπορούν να απολαύσουν πολλές στιγμές ανεμελιάς.

Στο πλαίσιο του έργου συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 2 εκατ. ευρώ, θα αποκατασταθούν οι υφιστάμενες υπαίθριες εγκαταστάσεις, θα αναβαθμιστεί το υπαίθριο αμφιθέατρο και το αναψυκτήριο, ενώ θα υπάρξει η απαραίτητη φροντίδα και για τις υπάρχουσες δημόσιες τουαλέτες στον Λόφο.

Το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την Πόλη σου» και το κόστος

Πλέον, ο Λόφος του Στρέφη γυρίζει οριστικά σελίδα, αφού ο στόχος είναι η ανάδειξή του σε τοπόσημο των Αθηνών και οι εργασίες για την ανάπλασή του προγραμματίζεται να ξεκινήσουν άμεσα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την Πόλη σου».

Πρακτικά, αυτό συνεπάγεται ότι η χρηματοδότηση του έργου θα προέλθει κατά 1 εκατ. ευρώ από την εταιρεία «PRODEA Investments», καλύπτοντας τη δαπάνη για το σύνολο των μελετών και μέρος των κατασκευαστικών εργασιών ενώ ο Δήμος Αθηναίων έχει αναλάβει να χρηματοδοτήσει το υπόλοιπο μέρος των εργασιών με περίπου 800.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η εποπτεία της μελέτης, η επιτήρηση του έργου και ο γενικός συντονισμός παραμένουν αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του Δήμου. Αντίστοιχες παρεμβάσεις με τη συνεργασία ιδιωτικών φορέων και της δημοτικής Αρχής είναι τα πάρκα τσέπης, ο ιαπωνικός κήπος δίπλα στην οδό Μιχαλακοπούλου και το Πάρκο Φιξ, αλλά ακόμα και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι Plus».

Τι λένε οι κάτοικοι

«Ο Λόφος είναι βρώμικος, τα φυτά είναι παραμελημένα, αρκετά είναι εντελώς ξερά. Δεν υπάρχει φροντίδα παρά μόνο σπάνια. Ανά διαστήματα τρέχουν νερά και χρειάζεται να ειδοποιήσουμε τον Δήμο» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κυρία Παπαδοπούλου, η οποία ζει για χρόνια με την οικογένειά της στην περιοχή.

Ανάμεσα στα ευτράπελα που μπορεί να ανακαλέσει στη μνήμη της είναι όταν παλαιότερα για κάποιο διάστημα έμεναν άνθρωποι στον Λόφο με σκηνές, η χρήση ναρκωτικών που γίνεται συστηματικά μέσα στον Λόφο, αλλά και όταν μια γυναίκα έβαλε φωτιά σε ένα σπιτάκι με εργαλεία εργασιών και συντήρησης.

«Θα ήθελα ο χώρος να είναι καθαρός, η παιδική χαρά να είναι ανοιχτή, περιποιημένη και ασφαλής για τα παιδιά μου. Να είναι φροντισμένος. Εμείς μένουμε απέναντι και όλα αυτά τα ξερά χόρτα που υπάρχουν μόνιμα το καλοκαίρι είναι σε κάποιο βαθμό επικίνδυνα» επισημαίνει η κυρία Παπαδοπούλου, η οποία θυμάται ότι κατά καιρούς καταγράφονται μικρές εστίες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Έφτιαξε πάνω από 100 ψεύτικα προφίλ στα social media για να εκδικηθεί τον πρώην της

Εφιάλτης έγινε για έναν 37χρονο η πρώην σύντροφός του, η οποία για να τον διασύρει και να τον εκδικηθεί, έφτιαξε πάνω από 100 ψεύτικα...

Τραγωδία στη Λιβύη: Στην Κομοτηνή η κηδεία της Γλυκερίας Μεμεκίδου

Το τελευταία αντίο είπαν συγγενείς και φίλοι στην υποναύαρχο, Γλυκερία Μεμεκίδου, που έχασε τη ζωή της στο τροχαίο δυστύχημα της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη...

Συγκρούσεις στη Βουλγαρία: Διαδηλωτές διαφωνούν με τη στήριξη στην Ουκρανία

Αστυνομικοί συγκρούστηκαν στη Σόφια με υποστηρικτές του υπερεθνικιστικού κόμματος Vazrazhdane («Αναγέννηση») οι οποίοι διαμαρτύρονται για την φιλοδυτική πολιτική που ακολουθεί η βουλγαρική κυβέρνηση και...

Ολοκληρώθηκαν οι πορείες – Άνοιξαν οι δρόμοι

Ολοκληρώθηκαν οι πορείες των εργαζομένων στο κέντρο της Αθήνας, ενώ πριν λίγα λεπτά άνοιξαν όλοι οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας. Νωρίτερα, οι εργαζόμενοι σε...

Μπράιτον – ΑΕΚ 2-3: Φοβερή τριάρα της Ενωσης

Εγραψε ιστορία στο Νησί η ΑΕΚ! Οι νταμπλούχοι Ελλάδας παρέδωσαν μαθήματα ποδοσφαίρου κόντρα στην Μπράιτον, δραπετεύοντας από το AMEX με ένα ονειρικό διπλό (2-3). Παρόλο...

Σχετικές ιστορίες