Αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης έως το τέλος 2022

*Γράφει ο Κώστας Παπαδής

Παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών ετών ασφάλισης, προκειμένου ένας ασφαλισμένος να έχει τη δυνατότητα να εξέλθει προς την συνταξιοδότηση νωρίτερα, από το χρόνο που θα χρειαζόταν χωρίς τη χρήση των πλασματικών ετών ασφάλισης.

Στις άμεσες προθέσεις του υπουργείου Εργασίας είναι η παράταση της προθεσμίας υποβολής της αίτησης αναγνώρισης των πλασματικών, κατά ένα έτος, δηλαδή από τις 31 Δεκεμβρίου 2021 στις 31 Δεκεμβρίου του 2022.

Η σχετική ρύθμιση θα συμπεριληφθεί σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια και θα ψηφισθεί από τη Βουλή προκειμένου να ισχύσει και να ανακουφίσει όσους προγραμματίζουν την έξοδό τους τα επόμενα χρόνια. Το υπουργείο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «με τον τρόπο αυτό οι ασφαλισμένοι μπορούν να κατοχυρώσουν τα μεταβατικά τους όρια ηλικίας».

Σημειώνεται ότι οι ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα και κάνουν χρήση των πλασματικών ετών μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση εξαγοράς έως το τέλος του 2022. Σύμφωνα με το ισχύον ασφαλιστικό καθεστώς η δυνατότητα αναγνώρισης – μέχρι επτά – πλασματικών χρόνων ασφάλισης εξομοιώνονται με τον πραγματικό χρόνο και δίνουν τη δυνατότητα στους υποψήφιους συνταξιούχους να συμπληρώσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτηθούν. Ως πλασματικοί χρόνοι θεωρούνται:

Η στρατιωτική θητεία. Ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών. Ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας και μέχρι 300 ημέρες (ένα ασφαλιστικό έτος), καθώς και ο χρόνος επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας μισθωτών μέχρι 300 ημέρες. Ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών και μέχρι δύο έτη. Ο χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης σχολής.

  • Ο ανασφάλιστος χρόνος (κενά ασφάλισης μεταξύ δύο περιόδων ασφάλισης). Ο προβλεπόμενος από την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. (εθνική σύμβαση εργασίας) χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας. Ο χρόνος συμμετοχής σε απεργίες, ο χρόνος μαθητείας, όπως ορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις και μέχρι δύο έτη.
  • Ο χρόνος που μεσολαβεί από την απόκτηση του πτυχίου μέχρι και την απόκτηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος στους ασφαλισμένους στον Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, την Ειδική Προσαύξηση και τον Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ).
  • Tο μηνιαίο κόστος εξαγοράς για τον κλάδο κύριας ασφάλισης όλων των πλασματικών χρόνων προσδιορίζεται σε ποσοστό 20% επί των αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τον τελευταίο μήνα πλήρους απασχόλησης πριν την υποβολή του αιτήματος. Οι ασφαλιστικές εισφορές για τις αναγνωρίσεις καταβάλλονται είτε εφάπαξ, με έκπτωση 2% εντός τριμήνου από την κοινοποίηση της σχετικής απόφασης αναγνώρισης, είτε σε μηνιαίες δόσεις, ο αριθμός των οποίων ισούται με τους αναγνωριζόμενους μήνες.

Από τους ανωτέρω πλασματικούς χρόνους, ο χρόνος ασθενείας , επιδοτούμενης ανεργίας και κύησης και λοχείας δεν εξαγοράζονται, απλώς αναγνωρίζονται.

Το δικαίωμα αναγνώρισης για καθέναν από τους παραπάνω χρόνους ασκείται μόνο σε έναν φορέα κύριας ασφάλισης και σε έναν φορέα επικουρικής ασφάλισης.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Ελλάδα – Τουρκία: Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής

Μετά από έντεκα χρόνια επανενεργοποιείται η Μικτή Οικονομική Επιτροπή Ελλάδας Τουρκίας και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα η 5η Σύνοδος της κοινής...

Τέιλορ Φριτζ – Στέφανος Τσιτσιπάς 2-3

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πήρε σπουδαία πρόκριση στους «8» του Australian Open με 3-2 σετ (6-4, 4-6, 6-4, 3-6, 4-6) κόντρα στον Τέιλορ Φριτζ στο...

Βιασμός στη Θεσσαλονίκη: Κατέθεσε ο φίλος του εργοδότη της Γεωργίας

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας η κατάθεση του φίλου του εργοδότη της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα που κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού μετά το πάρτι που...

Γεωργιάδης για αρχειοθέτηση Novartis: Είναι μέρα χαράς – Δεν θα αφήσω έτσι τη σκευωρία

Μέρα χαράς χαρακτήρισε για τον ίδιο ο Άδωνις Γεωργιάδης τη σημερινή μέρα εξαιτίας της αρχειοθέτησης του φακέλου της Novartis στο σκέλος που τον αφορά...

Οριστικό: Αναβολή στο Αναγέννηση Καρδίτσας – Παναθηναϊκός

Οριστική αναβολή στον αυριανό επαναληπτικό Κυπέλλου μεταξύ της Αναγέννησης Καρδίτσας και του Παναθηναϊκού αποφάσισε η ΕΠΟ. Η κακοκαιρία Ελπίς που έχει ντύσει στα… λευκά όλη...

Σχετικές ιστορίες