Ανδρέας Φυλακτού: Η σεξουαλική παρενόχληση από σκηνοθέτη και οι «ορέξεις» του Λιγνάδη

Ο ηθοποιός Ανδρέας Φυλακτού βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας τις προηγούμενες ημέρες, καθώς αναφέρθηκε στη δική του εμπειρία όταν αρνήθηκε ανήθικη πρόταση σκηνοθέτη.

Ο κύπριος ηθοποιός μάλιστα μίλησε και για τον «διαμεσολαβητή», ο οποίος θέλησε να τον στείλει στο δωμάτιο του Δημήτρη Λιγνάδη, καθώς και για ένα ακόμη περιστατικό όπου σκηνοθέτης του ζήτησε να είναι γυμνός κατά τη διάρκεια της πρόβας.

Παραχωρώντας συνέντευξη, ο ηθοποιός εξομολογείται πόσο καθοριστικές στάθηκαν αυτές οι τραυματικές εμπειρίες για τη ζωή του και την εξέλιξη της καριέρας του και εξηγεί για ποιον λόγο πήρε την απόφαση να ηγηθεί αυτού του σημαντικού αγώνα κάθαρσης στην Κύπρο.

Η… ακρόαση στο σπίτι έλληνα σκηνοθέτη

«Ήταν το 2008. Δεν είχα ολοκληρώσει ακόμη τη δραματική σχολή» περιγράφει, μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα», για το πρώτο περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης που ήρθε αντιμέτωπος.

«Αλλά επειδή είχα ήδη κάνει κάποιες δουλειές με προσέγγισε ένας πολύ γνωστός Έλληνας σκηνοθέτης και μού ζήτησε να κάνω ακρόαση στο σπίτι του για κάποια παράσταση που ετοίμαζε εκείνη την εποχή. Δεν είχαμε γνωριστεί ποτέ μέχρι τότε. Τότε δεν μού φάνηκε περίεργο γιατί δεν γνώριζα αν οι ακροάσεις γίνονται αποκλειστικά στο θέατρο. Πήγα λοιπόν στο σπίτι του και αρχικά κάναμε μια γενική συζήτηση σχετική με το θέατρο. Κάποια στιγμή μού ζήτησε να βγάλω τα ρούχα μου, με το πρόσχημα ότι ο ρόλος που προορίζει για μένα απαιτούσε να είμαι γυμνός. Αμέσως του απάντησα «ευχαριστώ πολύ, δεν μ’ ενδιαφέρει» και εκδήλωσα την επιθυμία μου να φύγω. Προσπάθησε με κάποιον τρόπο να δικαιολογηθεί αλλά δεν με ενδιέφεραν οι δικαιολογίες του γι’ αυτό και δεν κάθισα να τις ακούσω».

Όπως εξομολογείται «κατάλαβα αμέσως περί τίνος πρόκειται. Ένιωσα αηδία, θυμό και απογοήτευση. Έφυγα απογοητευμένος και εξ’ αιτίας αυτού του γεγονότος και του γενικότερου κλίματος που είχα εισπράξει μέχρι τότε, πήρα την απόφαση να επιστρέψω στην Κύπρο. Σκέφτηκα πως αν είναι έτσι ο θεατρικός χώρος, ευχαριστώ πολύ δεν θα πάρω. Εγώ βέβαια είχα την επιλογή της Κύπρου. Άλλα παιδιά, δυστυχώς, δεν είχαν εναλλακτική λύση και η επιβίωσή τους εξαρτιόνταν άμεσα από τέτοιου είδους ανθρώπους. Υπάρχει μάλιστα ηθοποιός που κακοποιήθηκε σεξουαλικά από αυτό τον άνθρωπο και μάλιστα το έχει καταγγείλει».

Ο ίδιος δεν μίλησε για την τραυματική εμπειρία καθώς θεώρησε ότι «δεν θα είχα καμία τύχη. Είχα μάθει πως άλλοι ηθοποιοί που προσπάθησαν να καταγγείλουν ανάλογα περιστατικά έπεσαν πάνω σε τοίχο».

Οι αποκαλύψεις για τον Λιγνάδη

Οπως αναφέρει στην ίδια συνέντευξη, επέστρεψε στην Κύπρο όπου μετά από χρόνια ήρθε σε επαφή με άνθρωπο του θεάτρου, που κατείχε θέση εξουσίας και πολλές υψηλές γνωριμίες από τον καλλιτεχνικό αλλά και τον πολιτικό χώρο,ο οποίος «προσπάθησε περισσότερες από μία φορές να με στείλει σε ιδιωτική ακρόαση στον προσωπικό χώρο πολύ γνωστού σκηνοθέτη. Τότε ήταν που οι δυσάρεστες μνήμες από τα όσα είχα ζήσει στην Αθήνα άρχισαν πάλι να ξυπνούν και να με κυριεύουν».

Ο Ανδρέας Φυλακτού αποκαλύπτει πως ο σκηνοθέτης αυτός ήταν ο Δημήτρης Λιγνάδης. «Είχε βρεθεί τότε στην Κύπρο για να σκηνοθετήσει την παράσταση «Το ξύπνημα της άνοιξης». Κατά την διάρκεια των ακροάσεων επιλέχθηκα από την επιτροπή για έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους και ξεκινήσαμε κανονικά τις πρόβες. Λίγες ημέρες αργότερα με προσέγγισε ο άνθρωπος αυτός, ο οποίος είχε σχεδόν μόνιμη θέση στον οργανισμό και μεγάλη επιρροή, έλυνε κι έδενε για να το πω απλά, και μού ζήτησε να κάνω ιδιωτικές πρόβες στον χώρο όπου φιλοξενούνταν ο σκηνοθέτης. Να πω εδώ πως όλοι οι συνεργαζόμενοι σκηνοθέτες, κατά την διάρκεια της προετοιμασίας της παράστασης διέμεναν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις του οργανισμού».

Όπως λέει στο «Πρώτο Θέμα», «με κάλεσε στο γραφείο του και μού είπε πως, εφόσον μού έδωσαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, θα πρέπει κι εγώ να κάνω κάποιες θυσίες, πρέπει να δώσω περισσότερα…Όταν τον ρώτησα τί εννοεί, μού απάντησε πως πρέπει να κάνω και απογευματινές πρόβες με τον Δημήτρη Λιγνάδη, ιδιωτικά. Ψυλλιάστηκα κατευθείαν, επειδή κυκλοφορούσαν από καιρό αρνητικές φήμες για το συγκεκριμένο άτομο, και αρνήθηκα κατηγορηματικά την πρόταση που μού έκανε. Του απάντησα πως δεν πρόκειται να το κάνω και ούτε είμαι υποχρεωμένος καθώς ο κανονισμός του θεάτρου δεν προβλέπει κάτι τέτοιο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απάντησή του δεν άρεσε προφανώς στον Δημήτρη Λιγνάδη. «Με κάλεσε μάλιστα και δεύτερη φορά στο γραφείο του και μού είπε ευθέως πως ο σκηνοθέτης, ο Λιγνάδης δηλαδή, δεν είναι ευχαριστημένος μαζί μου».

«Μετά την άρνηση της πρότασης που μού έγινε όμως η συμπεριφορά του απέναντί μου άλλαξε εντελώς και αυτό μπορούν να το πιστοποιήσουν όλοι οι συνάδελφοι που συμμετείχαν στην παράσταση. Με υποτιμούσε διαρκώς, με παραγκώνιζε, μέσω της σκηνοθεσίας που έκανε αποδυνάμωνε το ρόλο για τον οποίο είχα επιλεγεί. Ένιωθα πως μέσα από την συγκεκριμένη χειριστική συμπεριφορά προσπαθούσε να με πείσει να δεχτώ την πρότασή του για…κατ΄ ιδίαν πρόβες» προσθέτει.

Γιατί μίλησε

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Φυλακτού «αυτό που θέλω είναι να φοβούνται πλέον όσοι έχουν πρόθεση να κακοποιήσουν κάποιον είτε σεξουαλικά είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Οι εποχές έχουν αλλάξει, οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί είναι κατάλληλες για να μιλήσουμε ανοιχτά για όλα αυτά τα απαράδεχτα φαινόμενα, να βοηθήσουμε ώστε να μην ξανασυμβούν στο μέλλον».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Μεγάλη Εικόνα – Συγκλονιστική εξομολόγηση της μητέρας 24χρονης που δολοφονήθηκε

Μια συγκλονιστική συνέντευξη στη Νίκη Λυμπεράκη και στην εκπομπή «ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ» έδωσε η Ελένη Κρεμαστιώτη, μητέρα της Ερατώς μιλώντας για το χαμό της κόρης...

Νεκρός ναυτικός σε φορτηγό πλοίο στα Χανιά

Ένας ναυτικός εντοπίστηκε νεκρός από συναδέλφους του μέσα στην κουζίνα πλοίου στα Χανιά, που εργαζόταν ως μάγειρας, σημαίνοντας συναγερμό στις τοπικές λιμενικές αρχές. Σύμφωνα με την ενημέρωση...

ΑΕΙ – Υπεγράφη η απόφαση για τα κριτήρια χρηματοδότησής τους – Η κατανομή

Δείκτες επιτευγμάτων, ερευνητικά προγράμματα, κατατάξεις σε διεθνείς αξιολογήσεις, διασύνδεση με την κοινωνία, την αγορά εργασίας, και αξιοποίηση της παραγόμενης γνώσης, είναι μερικά από τα...

Πέθανε από κορονοϊό 29χρονος – Ήθελε να κάνει το εμβόλιο, αλλά δεν μπορούσε

Την τελευταία του πνοή άφησε ένας 29χρονος ανοσοκατασταλμένος στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος εδώ και δύο μήνες έδινε μάχη με τον κοροναϊό, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Σύμφωνα με το MEGA,...

«Μαύρος» Νοέμβρης για την Ελλάδα με σχεδόν 200.000 κρούσματα

Ως ένας από τους δραματικότερους μήνες στον καιρό της πανδημίας κοροναϊού εξελίχθηκε ο Νοέμβριος, με την πανδημία να σαρώνει τη χώρα μας και να δείχνει σε...

Σχετικές ιστορίες