Αντεπίθεση για να παγώσει η πώληση όπλων από την Ισπανία στην Τουρκία

Το στρατιωτικό deal της Ισπανίας με την Τουρκία έχει προκαλέσει κινητοποιήση στην Αθήνα, καθώς σε μια δύσκολη στιγμή για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό της Τουρκίας ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ παρέχει διπλωματικά ερείσματα στον Τούρκο πρόεδρο και μάλιστα διπλωματικά ερείσματα εντός της ΕΕ.

Μήνυμα μέσω της τετραμερούς συνόδου

Αξίζει, να σημειωθεί ότι η απόφαση της Μαδρίτης να στηρίξει με εξοπλιστικά προγράμματα την Άγκυρα έρχεται σε μια στιγμή που η Αθήνα ποντάρει πολλά στην αλλαγή των ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο και την ενίσχυση της πίεσης στην Τουρκία χάρη στην γαλλική προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στο ταξίδι του Πέδρο Σάντσεθ στην Άγκυρα και τις στρατιωτικές συμφωνίες με τον Ταγίπ Ερντογάν, η ελληνική κυβέρνηση «απάντησε» σε πρώτη φάση με την διεξαγωγή στην Αθήνα της τετραμερούς συνόδου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Γαλλίας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Μάλιστα κατά την συνάντησή τους στο μέγαρο Μαξίμου με τον Γάλλο ΥΠΕΞ Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η επίσκεψή σας λαμβάνει χώρα λίγες εβδομάδες μετά τη σύναψη της συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, η οποία αναβάθμισε τη σχέση μας σε ιστορικά υψηλό επίπεδο».

Το παράδειγμα της Γαλλίας

Ενώ από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας αφού εκτίμησε ότι η γαλλική προεδρία του πρώτου εξαμήνου του 2022 στην ΕΕ μπορεί να δημιουργήσει μια άλλη πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα με αποδέκτη την Ισπανία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γαλλίας και να μην εξοπλίζει χώρες, όπως η Τουρκία που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

«Θα ευχόμασταν κι άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ να ακολουθούσαν το παράδειγμα της Γαλλίας και να μην εξόπλιζαν χώρες που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες και κυρίως χώρες της ΕΕ και που αποσταθεροποιούν με τη συμπεριφορά και την πρακτική τους την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και βέβαια χώρες που δεν αποδέχονται το ευρωπαϊκό κεκτημένο είτε την UNCLOS και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και είτε είναι υποψήφιες χώρες να ενταχθούν στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι, την ΕΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

Μάλιστα κοινή ήταν η εκτίμηση ότι η Τουρκία αποτελεί τον κοινό παρονομαστή των προκλήσεων με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες στην περιοχή οι χώρες της Τετραμερούς.

Επίσκεψη του Ισπανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα

Κατόπιν, στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε εκτάκτως ο Ισπανός πρέσβης στην Αθήνα, ενώ ο Νίκος Δένδιας και ο Ισπανός ομόλογός του είχαν τηλεφωνικη επικοινωνία, προκειμένου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών να ζητήσει εξηγήσεις για την στρατιωτική συμφωνία και τις πωλήσεις όπλων της Ισπανίας στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, «σε συνέχεια της επίσκεψης του Ισπανού πρωθυπουργού στην Άγκυρα και όσων ανακοινώθηκαν, ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισπανό ομόλογό του J.M.Albares».

«Κατά την συνομιλία, ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στα ζητήματα Ελληνικού ενδιαφέροντος που προέκυψαν. Ο Ισπανός ΥΠΕΞ έδωσε διευκρινίσεις και πρότεινε την άμεση επίσκεψή του στην Αθήνα, προς πλήρη διευκρίνιση των σχετικών ζητημάτων. Η πρόταση του έγινε δεκτή» επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών, γνωστοποιώντας έτσι την επικείμενη επίσκεψη του Ισπανού ΥΠΕΞ κ. Αλβάρες στην Αθήνα.

Η ελληνική θέση έναντι της Ισπανίας στηρίζεται στην κοινή θέση της ΕΕ 2008/944 για την υποχρέωση των κρατών-μελών «να αποτρέψουν την εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή ή διεθνείς επιθετικές ενέργειες, ή να συμβάλει σε περιφερειακή αποσταθεροποίηση».

 

Κάλεσμα ΚΙΝΑΛ σε Σάντσεθ να τερματίσει τη στρατιωτική συνεργασία με τον Ερντογάν

Η κίνηση του Πέδρο Σάντσεθ να στηρίξει με όπλα τον Ταγίπ Ερντογάν προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις και στο ΚΙΝΑΛ καθώς το κυβερνών κόμμα της Ισπανίας ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια, αυτή των σοσιαλιστών και δημοκρατών στην ΕΕ.

Το ΚΙΝΑΛ μέσω του γραμματέα του, Μανώλη Χριστοδουλάκη, αλλά και με παρεμβάσεις προσωπικές των υποψηφίων προέδρων Γιώργου Παπανδρέου, Νίκου Ανδρουλάκη και Αντρέα Λοβέρδου εξέφρασαν τη σφοδρή ενόχλησή τους.

«Η στήριξη που παρέχει η Ισπανία στη Τουρκία του αυταρχικού Ερντογάν με εξοπλισμούς και αλλά μέσα αντίκειται στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και στην ηθική που πρέπει να διέπει την εξωτερική πολιτική μιας σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

»Καλούμε τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να την ξανασκεφθεί και να την τερματίσει. Τα όπλα αυτά στρέφονται ενάντια σε μια άλλη χώρα μέλος την Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελλάδα» τονίζει ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Ερώτηση Ανδρουλάκη στον Μπορέλ για εμπάργκο όπλων

Ερώτηση για τη συμφωνία Τουρκίας – Ισπανίας, προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας, Τζοζέπ Μπορέλ, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Η συμφωνία Ερντογάν – Σάντσεθ δεν είναι συμβατή με την Κοινή Ευρωπαϊκή θέση για τις εξαγωγές όπλων, και ιδιαίτερα τα κριτήρια για την περιφερειακή σταθερότητα και την εθνική ασφάλεια των κρατών μελών της Ένωσης τονίζει ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης ζητά από τον κ. Μπορέλ «να φέρει το ζήτημα της επιβολής του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, που κατόπιν πρότασης μου τον περασμένο Σεπτέμβριο συμπεριλαμβάνεται στις Κοινές Θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για συζήτηση στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ».

Βολές κατά του Ισπανού πρωθυπουργού εξαπολύει και ο Αντρέας Λοβέρδος χαρακτηρίζοντας καιροσκοπική την πολιτική του Πέδρο Σάντσεθ αναφορικά με την πώληση όπλων στην Τουρκία και ζητάει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλάβει πρωτοβουλίες.

«Έχουμε και έχω επανειλημμένα επισημάνει στο ΕΣΕΠ την καιροσκοπική πολιτική Σάντσεθ σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό της Τουρκίας. Επιτέλους ο Πρωθυπουργός πρέπει να κινητοποιηθεί!» δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ερωτήματα από Παπανδρέου

Μάλιστα και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σχολίασε με δηκτικό τρόπο τη συμφωνία του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, για πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού και ναυπήγηση πολεμικών πλοίων στην Ισπανία για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Ο κ. Παπανδρέου σε δήλωση του διατυπώνει τα εξής ερωτήματα: «Πως είναι δυνατόν κράτη-μέλη της ΕΕ να κάνουν εξαγωγές όχι μόνο οπλικών συστημάτων αλλά και τεχνολογίας σε μια χώρα που απειλεί την ασφάλεια άλλων κρατών-μελών; Τη στιγμή μάλιστα, που υπάρχει κοινή θέση για την αποτροπή της εξαγωγής στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή, διεθνείς επιθετικές ενέργειες ή να συμβάλει σε περιφερειακή αποσταθεροποίηση;».

Ο Γιώργος Παπανδρέου επισημαίνει ότι η πρόσφατη συμφωνία για εξαγωγή οπλικών συστημάτων μεταξύ Ισπανίας και Τουρκίας, αναδεικνύει ένα ευρύτερο πρόβλημα που είναι απαραίτητο να λυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Έτσι, υποστηρίζει, ότι «χρειάζονται πιο γρήγορα και αποφασιστικά βήματα για την οικοδόμηση κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, με πυξίδα την ειρήνη, τη δημοκρατία, τη συνεργασία των λαών και το σεβασμό στον άνθρωπο και τα δικαιώματά του. Πριν να είναι αργά».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Πάτρα – Αποδοκιμασίες κατά της Γκάγκα από υγειονομικούς

«Θερμή» υποδοχή επεφύλαξαν στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, υγειονομικοί στην Πάτρα που βρίσκονται σε αναστολή. Η κ. Γκάγκα βρίσκεται από την Τετάρτη στην Πάτρα, όπου πραγματοποιεί συναντήσεις...

Κρίσεις πανικού και σπίτι κοντά στον Ευαγγελισμό χρειάστηκαν κατέθεσε η μητέρα της Αρναούτη

Παρουσία του αδερφού του Παντελή Παντελίδη, Τριαντάφυλλου, η μητέρα της Μίνας Αρναούτη, περιέγραψε την κατάσταση της κόρης της μετά το τροχαίο, αλλά και τις...

Ραγδαίες εξελίξεις με Γιωρίκα Πηλίδη – Παρέμβαση ΔΟΕ για όσα είπε στο Survivor

Οι αντιδράσεις μετά τη δήλωση του Γιωρίκα Πιλίδη για προσπάθεια χειραγώγησης τελικού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στην πάλη συνεχίζονται. Ύστερα από την άμεση αντίδραση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας...

Θεσσαλονίκη – Αποκαλύψεις για prive πάρτι σε σπίτι, γραφεία και ξενοδοχεία

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι διαδοχικές αποκαλύψεις για τα κυκλώματα μαστροπείας που εκτείνονται σε όλη τη χώρα – ακόμη και στην Κύπρο – μετά την υπόθεση βιασμού της 24χρονης στη...

Κοροναϊός – Ποιοι είναι περισσότερο προστατευμένοι από τον ιό

Μπορεί τα κρούσματα να έχουν όχι απλά σταθεροποιηθεί, αλλά να έχουν μια πτωτική πορεία δίνοντας ελπίδα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων μέσα στον Ιανουάριο, ωστόσο οι «σκληροί»...

Σχετικές ιστορίες