Αντιπαράθεση για την εξαγγελία προπληρωμένης κάρτας στους νέους που θα εμβολιάζονται

Η προπληρωμένη κάρτα, το πρώτο προνόμιο που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τους νέους που θα εμβολιαστούν, βρέθηκε πολλές φορές στο επίκεντρο της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας με τις διατάξεις για τη διαχείριση της πανδημίας και τη σύμβαση δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στον τομέα της υγείας.

«Η κυβέρνηση αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι είναι δίπλα στους πολίτες, δίπλα στην κοινωνία. Ακούει. Πολλές φορές υιοθετεί απόψεις, οι οποίες ίσως δεν είχαν γίνει αντιληπτές», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Ζήσης Τζηκαλάγιας και πρόσθεσε: «Κανένας δεν ενδιαφέρεται περισσότερο ή λιγότερο για τον συνάνθρωπο. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα, πάλι με ενότητα και με αποφασιστικότητα, πρέπει να προχωρήσουμε, για να διαφυλάξουμε την υγεία του ελληνικού λαού και όλων των κατοίκων της Ελλάδος. Μέχρι τώρα, η πατρίδα μας έδωσε εξετάσεις και πήγαμε πάρα πολύ καλά».

Για εξαγορά των νέων, μπαλώματα και διευθετήσεις μιλούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

«Όταν δεν καταφέρνεις, προφανώς, να πείσεις με τις πολιτικές σου λόγω ανεμελιάς και τραπεζωμάτων, καταφεύγεις στην εξαγορά», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Θραψανιώτης, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για επιχείρηση εξαγοράς ψήφων.

«Όπως τη λίστα Πέτσα για την εξαγορά των συστημικών μέσων ενημέρωσης, η κυβέρνηση προσπαθεί σήμερα, με το επίδομα των 150 ευρώ στους νέους, να εξαγοράσει πιθανώς την ψήφο τους στις εκλογές. Όμως, οι νέοι δεν είναι τόσο δεκτικοί στην εξαγορά. Είναι υπεύθυνοι, με αλληλέγγυες μορφές απέναντι στον ελληνικό λαό, αλλά και απέναντι στην ίδια τη ζωή», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στη μάχη των εμβολιασμών θα πρέπει να συμμετέχουμε όλοι χωρίς εξαιρέσεις. Στην πατρίδα μας, χωρίς αμφιβολία, η πανδημία θα μπορούσε να αποδειχθεί μια μοναδική ευκαιρία για να προχωρήσουμε σ’ ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας αναδιοργανωμένο, ενισχυμένο και δυναμικό», είπε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επιδόθηκε σ’ αυτό που ξέρει να κάνει καλά, στην επικοινωνιακή διαχείριση, σε μπαλώματα, σε διευθετήσεις, σε αποσπασματικές κινήσεις χωρίς σχέδιο και χωρίς όραμα».

«Ο πρωθυπουργός χθες, για άλλη μία φορά, απέφυγε να μιλήσει για ουσιαστική ενίσχυση και θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, ενόψει και της μετάλλαξης Δέλτα, που θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα. Δεν ανακοίνωσε κανένα μέτρο ενίσχυσης για τα δημόσια νοσοκομεία, για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας«.

»Αντίθετα, έδειξε την επικίνδυνη αντίληψη της κυβέρνησης στα ζητήματα εμβολιασμού και γενικότερα της προστασίας της δημόσιας υγείας, αναδεικνύοντας την πιο εκφυλισμένη εκδοχή της ατομικής ευθύνης, δίνοντας, τάζοντας δωράκια στη νεολαία, αντί της εξασφάλισης της ουσιαστικής ενημέρωσης του λαού, ζητήματα που, τελικά, ενισχύουν τον ανορθολογισμό και υπονομεύουν την προστασία της υγείας του λαού», σχολίασε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης.

«Οι σημερινές εξαγγελίες σχετικά με τα προνόμια των εμβολιασμών, το μόνο που καταφέρνουν συνειδητά είναι να προκαλέσουν την οργή της πλειοψηφίας των πολιτών που οδηγείται σε εσκεμμένη περιθωριοποίηση. Η περιβόητη κάρτα ελευθερίας, με την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους νέους με δέλεαρ 150 ευρώ, αποτελεί μια πρωτοφανή δωροδοκία της νεολαίας. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να την πείσει για τον εμβολιασμό και τώρα καταφεύγουν σε πρακτικές με επιδόματα και με τους μισούς νέους», ανέφερε η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου.

Και πρόσθεσε πως «είναι αδιανόητο ο Έλληνας πρωθυπουργός να βάζει κόμιστρο στη ζωή των νέων».

«Αν ενδιαφερόσασταν πραγματικά για τα παιδιά από 18 έως 25, δεν θα αφήνατε δεκαετίες τώρα να γυρίσει την πλάτη αηδιασμένη η νεολαία μας στο πολιτικό σύστημα, αυτό το οποίο εκθρέψατε εσείς, το τέρας αυτό. Ενδιαφερόσαστε για τη νεολαία ξαφνικά και δίνετε 150 ευρώ. Δεν θα αφήνατε να φύγει από τη χώρα – φεύγει ακόμα και τώρα – η νεολαία που τόσο πολύ σας νοιάζει! Και ξέρετε γιατί έφυγαν από τη χώρα; Έφυγαν από τη χώρα αυτή, γιατί βρομοκοπάει αναξιοκρατία», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας.

Κυβέρνηση: Μηνύματα που νοθεύουν την ανάγκη εμβολιασμού, είναι επικίνδυνα

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας, παρά ο εμβολιασμός, είτε αφορά μεγάλους σε ηλικία, είτε μεσήλικες, είτε τους νέους. Μηνύματα τα οποία νοθεύουν αυτό, φράσεις οι οποίες νοθεύουν αυτό το μήνυμα, είναι επικίνδυνες. Οι νέοι μας, αυτή τη στιγμή, οι οποίοι αποτελούν τη μικρότερη σε αριθμό εμβολιαστική ομάδα, είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν. Δεν είναι πολιτικό, δεν είναι κομματικό, είναι εθνικό το ζήτημα», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης.

Στην απόφαση του ΣτΕ για τη μη εγγραφή των παιδιών που δεν εμβολιάζονται στους παιδικούς σταθμούς, έκανε μνεία ο βουλευτής της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης. «Είναι φθηνή η επιχειρηματολογία σας ότι συνιστά εξαγορά το μέτρο των 150 ευρώ. Εξ ιδίων κρίνετε τα αλλότρια, κύριοι συνάδελφοι μάλλον», είπε επίσης ο Θανάσης Πλεύρης και πρόσθεσε ότι η προπληρωμένη κάρτα αποτελεί επιβράβευση.

«Πρέπει να σταματήσει η λογική που συνιστά έναν ατομικισμό, γιατί ο εμβολιασμός εκτός από το ότι θα σώσει τη δική μας υγεία, θα γίνει το ανάχωμα. Θα γίνει το τείχος ανοσίας που έχουμε ανάγκη όλοι μας», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Τόσο μεγάλο σέβας τρέφετε για τη νέα γενιά. Αφού της σύρατε τα σχολιανά, πάρε τώρα και 150 ευρώ δωροεπιταγή. Ενώ τα 400 ευρώ επί ΣΥΡΙΖΑ για τους ανέργους ήταν ψίχουλα. Τώρα πάρε 150 ευρώ δωροεπιταγή και πιες και μια μπύρα στην υγειά μου!», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος.

«Μετά απ’ όλες αυτές τις παλινωδίες και ενώ έχετε ήδη σπείρει τον φόβο, τον πανικό και τη σύγχυση στους ίδιους τους εμβολιασμένους, τώρα έχετε βάλει στόχο να πείσετε και τους πιο σκεπτικιστές, όχι απλά με ασάφειες και υπεκφυγές, αλλά και με μια λογική την οποία εγώ θα χαρακτηρίσω χυδαία. Αναφέρομαι ακριβώς σ’ αυτό το δωράκι, το αντίδωρο το οποίο ανακοινώσατε χθες με την κάρτα 150 ευρώ», ανέφερε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25,  Αγγελική Αδαμοπούλου.

Και πρόσθεσε: «Είναι αυτό το καταγέλαστο κυριολεκτικά πριμ εμβολιασμού, που δείχνει ότι περιφρονείτε ουσιαστικά τους νέους ανθρώπους, που τους έχετε εξαθλιώσει με τις μνημονιακές επιλογές σας, που τους στοχοποιήσατε όταν έβγαιναν στους δρόμους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, που τους στοχοποιείτε ακόμα και στη διεκδίκηση των ακαδημαϊκών τους δικαιωμάτων και ενδιαφερόντων μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο και τώρα θέλετε να εξαγοράσετε τις συνειδήσεις τους, υποτιμώντας, προσβάλλοντας τη νοημοσύνη τους. Είναι αυτό που είπε εύστοχα μια φοιτήτρια: ‘Μας αντιμετωπίζετε σα να είμαστε οι μαϊμούδες που θα μας δώσετε τη μπανάνα κι εμείς θα την πάρουμε’».

«Εργαλειοποιείτε και τον εμβολιασμό», επιμένει η αντιπολίτευση

«Θα πρέπει και το υπουργείο Υγείας, αλλά και συνολικά η κυβέρνηση να αναλάβει και την ευθύνη ή να αναλογιστεί αν υπάρχει κάποια ευθύνη, για το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τους ρυθμούς που θα έπρεπε να έχουμε και όλοι θα επιθυμούσαμε σ’ αυτήν εδώ τη δημόσια συζήτηση και στην αίθουσα», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης και πρόσθεσε:

«Αντί η κυβέρνηση να αναλογιστεί τη δική της ευθύνη, για το γεγονός ότι έχει ‘κάτσει’ ο αριθμός των εμβολιασμών, ότι δεν προχωράμε με τους ρυθμούς που θα έπρεπε, ότι δεν φαίνεται εφικτός, σήμερα που μιλάμε, ο στόχος για τείχος ανοσίας μέχρι τα τέλη Αυγούστου, έρχονται εδώ στρατηγικά και στοχοποιούν στελέχη αντιπολίτευσης, που κακώς κατά την άποψή μου, δημοσίως, εκφέρουν απόψεις κατά του εμβολιασμού ή προκαλούν σύγχυση πάνω σε αυτή την εθνική προσπάθεια, αλλά αυτό πλέον γίνεται στρατηγική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης και νομίζω ότι δεν συμβάλλει σε ένα κλίμα συναίνεσης, που θα πρέπει συνολικά το πολιτικό σύστημα, όχι μόνο να συμφωνήσει για την ανάγκη εμβολιασμού, αλλά να περάσει από το μήνυμα».

«Ο εμβολιασμός, ο καθολικός, ο μαζικός εμβολιασμός είναι η κορυφαία παρέμβαση πρωτογενούς πρόληψης της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο και για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να γίνει με έγκαιρο και με ισότιμο τρόπο σε όλο τον κόσμο. Αλλιώς, όσο υπάρχουν ανισότητες στην πρόσβαση στα εμβόλια, τόσο δημιουργούνται ευνοϊκές προϋποθέσεις για να παραχθούν νέες μεταλλάξεις», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός και πρόσθεσε: «Μην επιχειρήσετε, λοιπόν, να εργαλειοποιήσετε και τη διαδικασία του εμβολιασμού. Θα είναι πολύ μεγάλο λάθος. Δεν μπορεί και δεν πρέπει ο εμβολιασμός, αυτή η πολύ σημαντική πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και συνδρομής στη συλλογική προστασία και όχι μόνο ατομικής προστασίας, να ευτελίζεται με τέτοιου τύπου αντιμετώπιση».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης – Η λέξη εξουθένωση δεν φτάνει λέει εντατικολόγος μετά από 26 ώρες εφημερίας

Η Χριστίνα Κυδώνα, εντατικολόγος στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ψάχνει λέξεις να περιγράψει μια εφημερία 26 ωρών. Σε αντίξοες συνθήκες το υγειονομικό προσωπικό προσπαθεί καθημερινά...

Κοροναϊός – Δείτε live την ενημέρωση για την τρίτη δόση του εμβολίου

Παρακολουθήστε ζωντανά τις έκτακτες ανακοινώσεις, αναφορικά με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, για το χρόνο χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου για τον...

Κοροναϊός – Οργισμένη η σύζυγος του 58χρονου στο Αγρίνιο που έδωσαν τη θέση ΜΕΘ στον Μητροπολίτη

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων μεταφέρθηκε ένας 58χρονος από το Αγρίνιο, για να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ, καθώς νοσεί από κοροναϊό. Νωρίτερα, η σύζυγός του, μιλώντας στο...

ΚΙΝΑΛ – Κάλεσμα συμμετοχής στις κάλπες την Κυριακή από Παπανδρέου – Να ξανακάνουμε την παράταξη πλειοψηφία στη χώρα

Έκκληση στους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες να πάρουν μέρος την Κυριακή στις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής και αναδείξουν ξανά την παράταξη σε κυβερνητική...

Το μέλλον της παγκόσμιας ναυτιλίας στο 16ο Ετήσιο Ναυτιλιακό Συνέδριο

Οι τρέχουσες συνθήκες των αγορών και οι προκλήσεις και συνιστώσες που θα διαμορφώσουν το μέλλον της ναυτιλίας, θα αναλυθούν στο 16ο Ετήσιο Ναυτιλιακό Συνέδριο...

Σχετικές ιστορίες