Η κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, αντιμετώπισε έντονη κριτική σχετικά με την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών της επιλογών. Έχοντας αναλάβει τα ηνία το καλοκαίρι του 2019, προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές στη δομή της δημόσιας διοίκησης με την ψήφο του νόμου για το «επιτελικό κράτος» (4622/2019). Παρά την αρχική εντυπωσιακή παρουσίαση αυτού του πολυσχιδούς νομοθετήματος, οι προσδοκίες έχουν ανατραπεί δραματικά και σήμερα, οι αναφορές στο «επιτελικό κράτος» προκαλούν μόνο πικρία.
Αμέσως μετά την ψήφο του νόμου, άρχισαν να γίνονται συνεχείς τροποποιήσεις, με αποτέλεσμα να διενεργούνται πολλές αλλαγές σε ετήσια βάση. Η κυβερνητική ασυνέπεια έγινε εμφανής καθώς πολλές από τις υποσχέσεις και δομές του νόμου καθυστέρησαν σημαντικά στην υλοποίησή τους. Υπηρεσίες που θα έπρεπε να είχαν τεθεί σε λειτουργία από την αρχή της θητείας, όπως οι μονάδες εσωτερικού ελέγχου, καθυστέρησαν την εμφάνισή τους, ενώ κάποιες όπως οι πολιτικές επιτροπές παρακολούθησης, παραμένουν ανύπαρκτες.
Η low performance των κρατικών υπηρεσιών, φανερή σε περιστατικά όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, αποδεικνύει ότι οι κυβερνητικές επιλογές δεν ανταγωνίζονται μόνο για την έλλειψη βάση του προγραμματισμού τους, αλλά και για την ανικανότητα τους να ανταπεξέλθουν σε κρίσιμες καταστάσεις. Τα τελευταία χρόνια, ακούγονται συχνά βαρύγδουποι σχεδιασμοί, ωστόσο στην πράξη δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφήνοντας πολλές εξαγγελίες ανεκπλήρωτες.
Στον τομέα της δημόσιας διοίκησης, έχει καταστεί προφανές ότι οι πολίτες ζητούν μια συνεπή μεταρρυθμιστική πολιτική που θα επιτρέψει τη βελτίωση του κρατικού μηχανισμού. Όμως, η αδυναμία της κυβέρνησης να προχωρήσει με σαφή σχέδια εμφάνισε μείωση στην αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών, που έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών.
Πηγή: documentonews.gr