Η Αυταπάτη της Υποψηφιότητας για Νόμπελ στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, συχνά οι άνθρωποι αυτοαποκαλούνται με χαρακτηρισμούς και τίτλους, αδιαφορώντας για την πραγματικότητα. Η Έρση Σωτηροπούλου, μια Ελληνίδα συγγραφέας, έκανε γνωστή τη “υποψηφιότητά” της για το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας μέσω social media, αναφέροντας ότι είναι ψύχραιμη καθώς έχει ήδη περάσει πέντε φορές από αυτή τη διαδικασία. Η ανακοίνωσή της φαίνεται να άγγιξε την εθνική υπερηφάνεια κάποιων, που επιδόθηκαν σε αναζητήσεις για την απονομή του βραβείου.

Τα μέσα ενημέρωσης αγκάλιασαν με ενθουσιασμό την είδηση της υποψηφιότητας, προσφέροντας πλατφόρμες για να εκφράσει η Σωτηροπούλου τα συναισθήματά της. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας ψευδούς βεβαιότητας για την υποψηφιότητά της. Πλην όμως, καμία έρευνά δεν έγινε για την πηγή αυτής της πληροφορίας και η αλήθεια δεν απασχόλησε κανέναν. Στην πραγματικότητα, το αναφερόμενο στοιχείο αφορούσε πονταρίσματα από στοιχηματικές εταιρείες και όχι όσα ανακοινώνονται από τη Σουηδική Ακαδημία, που παραμένει απολύτως μυστική σχετικά με τους υποψήφιους για πολλές δεκαετίες.

Στην πραγματικότητα, η υποψηφιότητα της Σωτηροπούλου προσδιορίστηκε από παράγοντες που σχετίζονται με στοιχήματα και όχι από κάποια επαφή με τη Σουηδική Ακαδημία ή σοβαρές διαδικασίες αξιολόγησης. Τέτοιες υποψηφιότητες στα Νόμπελ δεν ανακοινώνονται δημόσια, άρα παραμένει αβέβαιο εάν η Σωτηροπούλου, θεωρητικά υποψήφια όπως και πολλές άλλες ελληνίδες λογοτέχνες, είχε πραγματικά έστω και μια πιθανότητα.

Είναι καιρός να αποδεχθούμε την πραγματικότητα ότι τέτοιες καταστάσεις ενδέχεται να προκαλούν σοβαρές ανησυχίες για τους μηχανισμούς που χειραγωγούν την κοινή γνώμη και την επιθυμία των ανθρώπων να πιστεύουν σε φανταστικές ιστορίες. Έχουν σχηματιστεί πρότυπα, όπως η Ελένη Αντωνιάδου, που αυτοχαρακτηρίστηκε ως επιχειρηματίας της NASA, ενώ στην πραγματικότητα δεν είχε καμία από αυτές τις διαπιστευμένες ταυτότητες. Αντίστοιχα, στην περίπτωση της Έρσης Σωτηροπούλου, φαίνεται πως οι αξίες της λογοτεχνίας και της πραγματικότητας έχουν αμβλυνθεί από την ανάγκη επιβεβαίωσης και προβολής.

Ακόμη και η δημοσιογραφία, που θα έπρεπε να ελέγχει, παρασυρμένη από την γοητεία του εύκολου τίτλου, συμβάλλει στην παραπληροφόρηση και στην διάδοση φημών. Αυτή η νοοτροπία δεν είναι απλώς ενοχλητική· υποδηλώνει ένα ευρύτερο πρόβλημα στην κουλτούρα μας που οδηγεί σε καταστάσεις που δεν κρατούν τους απαιτούμενους κανόνες και τις αλήθειες. Σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που οι υποψήφιοι με τη λάμψη του Νόμπελ δημιουργούνται, μπορεί αύριο να κατασκευαστούν υποψήφιοι για πρωθυπουργοί ή άλλοι σωτήρες.

Πηγή: documentonews.gr