Η γενοκτονία στην Παλαιστίνη και η ενοχή της διεθνούς κοινότητας

Η εβδομάδα που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε η επίσημη επέτειος από την έναρξη του πολέμου, και όσα είδαμε τις προηγούμενες ημέρες εντάθηκαν. Οι φωνές λογικής που προσπαθούσαν να εστιάσουν στα ζητήματα του παράνομου καθεστώτος κατοχής, των δολοφονιών και της οργανωμένης ληστείας σε περιουσίες και εδάφη, περιθωριοποιήθηκαν. Ιδιαίτερα απογοητευτική ήταν η στάση προσώπων που θα περίμενε κανείς να είναι πιο προσεκτικά στις δηλώσεις τους.

Η ανάρτηση της Ρένα Δούρου, βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε το κλίμα αυτό. Στην ανάρτησή της, αναφέρθηκε στη “τρομοκρατική, βάρβαρη, απόλυτα καταδικαστέα σφαγή 1.139 αμάχων Ισραηλινών από τη Χαμάς”, ενώ ανέφερε ότι η ευθύνη για τις επιπτώσεις βαραίνει τα ίδια τα θύματα, κάνοντας λόγο για έναν «φαύλο κύκλο της βίας». Η αίσθηση ότι οι θύτες και οι θύματα εξισώνονται προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις, ειδικότερα όταν η κ. Δούρου φάνηκε να υποστηρίζει τη λογική αυτή, χωρίς να αποκηρύξει τις θέσεις της παρά την κατακραυγή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα οριζόντια του κράτη στην πολιτική σκηνή και τις αναφορές σε επιλεκτική ευαισθησία, έχει αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις τη μεροληπτική του στάση. Σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε περιορίσει τη στρατιωτική και οικονομική συνεργασία με το Ισραήλ και είχε αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως «ιστορική πρωτεύουσα» του Ισραήλ.

Ακόμα και πρόσφατα, τα παραδείγματα της στήριξης των πρακτικών του Ισραήλ από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν αναγκαία. Η ανακοίνωση του κόμματος την 7η Οκτωβρίου 2023, που μιλούσε για «συνεχιζόμενη βία από όλες τις πλευρές», ήταν μόνο μία αφορμή για κριτική από τα μέλη του.

Αυτά τα παραδείγματα μαρτυρούν τη διαχρονική υποστήριξη και μεροληψία έναντι του Ισραήλ, υποδεικνύοντας την αναγκαιότητα να προσεγγίσουμε τα γεγονότα γύρω από την ισραηλινό-παλαιστινιακή σύγκρουση με μεγαλύτερη ευαισθησία και κρίση.

Αγαπητή κ. Δούρου, πρέπει να κατανοήσουμε τη σημασία των λέξεων. Αυτός δεν είναι ένας απλός πόλεμος. Είμαστε μάρτυρες του μεγαλύτερου εγκλήματος της μεταπολεμικής ιστορίας. Μια μέρα η Ιστορία θα ρωτήσει: «με ποιον ήσουν» και «τι έκανες για να το σταματήσεις». Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις πρέπει να είναι ξεκάθαρες.

Πηγή: documentonews.gr