Η κατάρρευση του ασανσέρ και οι παθογένειες στην ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα

Η πρόσφατη πτώση ενός ασανσέρ στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ έχει φέρει στο φως σοβαρά ζητήματα που αφορούν την συντήρηση των υποδομών στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας. Η δικαστική και δημοσιογραφική έρευνα αναζητά την αλήθεια για την κατάσταση αυτού του ασανσέρ, με τον αρμόδιο φορέα, το Ινστιτούτο Νεότητας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), να υποστηρίζει ότι η συντήρησή του γινόταν κανονικά. Ωστόσο, οι επιθεωρήσεις από τον οργανισμό ελέγχου ανελκυστήρων έδειξαν ότι το ασανσέρ δεν πληρούσε τις προδιαγραφές καταλληλότητας και δεν έλαβε το απαραίτητο πιστοποιητικό.

Η πτώση του συγκεκριμένου ασανσέρ, ευτυχώς, συνέβη τη νύχτα, αλλά αυτό το γεγονός αφύπνισε τις ανησυχίες για τη γενικότερη κατάσταση των υποδομών στα πανεπιστήμια. Το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο, καθώς δύο χρόνια νωρίτερα, είχε σημειωθεί και άλλο σοβαρό ατύχημα, όταν ένας φοιτητής έπεσε από το παράθυρο της αίθουσας διδασκαλίας του στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Αυτά τα γεγονότα εκθέτουν τις σοβαρές ελλείψεις στην υποδομή των πανεπιστημίων και τα προβλήματα στη χρηματοδότηση τους.

Η Ελλάδα παραμένει τελευταία στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Ενώ ο μέσος όρος χρηματοδότησης στην Ευρώπη ανέρχεται σε 11.700 ευρώ ανά φοιτητή ανά έτος, στην Ελλάδα οι αντιστοιχίες δείχνουν μόλις 2.360 ευρώ, που είναι πέντε φορές μικρότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η σημαντική μείωση της χρηματοδότησης έχει επηρεάσει την καθημερινή λειτουργία των πανεπιστημίων, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη για επισκευές, συντηρήσεις και νέες υποδομές.

Μάλιστα, η κατάσταση επιδεινώθηκε με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που οδήγησε στη μείωση του αριθμού των φοιτητών κατά περίπου 60.000, με αποτέλεσμα να φαίνεται ψευδώς ότι αυξάνεται η χρηματοδότηση ανά φοιτητή. Παράλληλα, οι ιδιωτικές σχολές έχουν αρχίσει να παίζουν σημαντικό ρόλο στο τοπίο της ανώτατης εκπαίδευσης, προσφέροντας καλύτερες υποδομές, αν και η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να αποκαταστήσει την δημόσια χρηματοδότηση στα προ κρίσης επίπεδα.

Αυτές οι συνθήκες δείχνουν ότι κάτι σάπιο επικρατεί στα ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρές παθογένειες. Η πρόσφατη εμπειρία από τα ασανσέρ και τις ακατάλληλες υποδομές, σε συνδυασμό με τις παλαιότερες περιπτώσεις ατυχημάτων, αναδεικνύουν τα διαρθρωτικά προβλήματα που απαιτούν άμεσες λύσεις. Πηγή: documentonews.gr