Προβληματισμός έχει προκληθεί από τη δήλωση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Ευστράτιου Σιμόπουλου, ο οποίος, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ανέφερε ότι «τιμούμε τον Μεταξά». Η δήλωση αυτή επιβεβαιώνει την παρουσία της ακροδεξιάς ρητορικής μέσα στο κυβερνών κόμμα. Η Νέα Δημοκρατία έχει ιστορικά προνομιακές σχέσεις με την ακροδεξιά, κάτι που αποδεικνύεται από τη διαδρομή αρκετών στελεχών της, όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Άδωνης Γεωργιάδης.
Ο Γεωργιάδης, ο οποίος υπηρέτησε και ως υπουργός Υγείας, έχει επανειλημμένα εκφράσει τον θαυμασμό του για την περίοδο της χούντας, υποστηρίζοντας ότι παρέδωσε «μία οικονομία κούκλα», κατηγορώντας τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για την καταστροφή της σε προηγούμενες κυβερνήσεις. Οι δηλώσεις του Γεωργιάδη και του Σιμόπουλου αποκαλύπτουν μια βαθύτερη αγάπη για τον εθνικισμό και την ακροδεξιά ιδεολογία εντός της Νέας Δημοκρατίας.
Είναι χαρακτηριστικές και οι επικρίσεις που έχουν ασκηθεί σε άλλους μέσα στο κόμμα, όπως ο Άγγελος Συρίγος, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τη μαζική αντίσταση του Πολυτεχνείου «πολιτικό μύθο». Αυτές οι δηλώσεις έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και επιβεβαιώνουν ότι η γαλάζια παράταξη στέκεται σε μια ιστορική αντίληψη που αγνοεί ή παραποιεί τη νεότερη ελληνική ιστορία.
Η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη το τελευταίο διάστημα να απομακρυνθεί από τους Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά δηλώνει μια προσπάθεια διαχωρισμού από τις παλαιότερες σκληρές δεξιές στάσεις. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι σημαντικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζουν να εκφράζουν απόψεις που προσιδιάζουν στο εθνικιστικό παρελθόν του κόμματος. Σε μια προσπάθεια να αναδείξει τον εκσυγχρονισμό, ο Μητσοτάκης αναφέρει πως «δεν υπάρχει δεξιά και αριστερά, μόνο μπροστά», αλλά οι δηλώσεις υποστηρικτών του επιβεβαιώνουν διαφορετικές και πιο ακραίες ιδεολογικές προσεγγίσεις.
Τέλος, οι πιο πρόσφατες δηλώσεις που συνδέονται με την «επανεκτίμηση» της μεταξικής περιόδου μόνο επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν κομμάτια της Νέας Δημοκρατίας που παραγράφουν ή επανερμηνεύουν την ιστορία με μια πιο συντηρητική και ακροδεξιά προσέγγιση. Οι επιπτώσεις αυτής της νοοτροπίας είναι ανησυχητικές για την πολιτική κουλτούρα της χώρας.
Πηγή: documentonews.gr