Οι επιλεκτικές ευαισθησίες των ΜΜΕ στη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα

Μετά από 41.000 θανάτους στη Γάζα, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν γυναίκες και παιδιά, τα ελληνικά ΜΜΕ βρήκαν επιτέλους τον τρόπο να αποδώσουν ανθρωπιά στα θύματα ενός πολέμου. Ωστόσο, οι 41.000 δεν φάνηκαν αρκετοί για αυτούς. Χρειάστηκαν άλλες 8 απώλειες για να αναδειχθεί η ‘ανθρώπινη διάσταση’. Αυτοί οι 8 προέρχονταν από την πλευρά για την οποία η κυβέρνηση και η κυρίαρχη προπαγάνδα «επιτρέπει» να εκφράζουμε λύπη. Μάθαμε λεπτομέρειες για αυτούς, όπως την ηλικία τους, τους δικούς τους και ότι «είχαν όλη τη ζωή μπροστά τους».

Η είδηση ότι ένας εξ’ αυτών ήταν Έλληνας που γεννήθηκε και ζούσε στο Ισραήλ πυροδότησε δάκρυα. Σίγουρα, είναι τραγικό να χάνει τη ζωή του ένας νέος άνθρωπος τόσο άδοξα. Όμως, τι γίνεται με τους Παλαιστίνιους; Ήδη εδώ και 80 χρόνια αναγνωρίζουμε την ανθρώπινη αξία τους. Τα ορφανά παιδιά στη Γάζα με τα κομμένα μέλη δεν είναι μέρος της αφήγησης που προβάλλεται από τα ελληνικά ΜΜΕ, επειδή η κατάσταση τους δεν «ταιριάζει» στην εικόνα της «ανθρώπινης ευαισθησίας» που επιθυμούν να παρουσιάσουν.

Δυστυχώς, η πληροφορία ότι ο νεαρός άνδρας που δολοφονήθηκε στη Γιάφα είχε υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, παρά το γεγονός ότι είναι σημαντική. Αυτό δικαιολογεί τη δολοφονία αμάχων; Φυσικά και όχι. Όπως δεν δικαιολογείται η συνεχιζόμενη γενοκτονία αμάχων στη Γάζα με την εμετική δικαιολογία ότι όλοι οι αμάχοι φέρουν συλλογική ευθύνη για τις πράξεις μιας οργάνωσης.

Είναι τραγικό ότι ακόμα και μωρά αθώα παιδιά έχουν χαρακτηριστεί νόμιμοι στόχοι με την αιτιολογία ότι «όταν μεγαλώσουν, θα γίνουν τρομοκράτες». Η συγκινητική δήλωση του πατέρα του θύματος ότι «όλοι προσπαθούν να σκοτώνουν» έπαιξε παντού, επειδή δεν αγγίζει την πραγματική αιτία πίσω από όλα τα δεινά που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί. Η βάση του προβλήματος είναι η παράνομη κατοχή και το απαρτχάιντ που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι, με τον στρατό του Ισραήλ να υπηρετεί αυτή την κατάσταση.

Ο τίτλος του άρθρου «ευαίσθητοι κατά παραγγελία» αναδεικνύει την επιλεκτική ευαισθησία των ΜΜΕ. Ποιος είναι αυτός που «παραγγέλνει» πώς και ποιες ζωές θα αποδοθούν προσοχή; Ποιος αποφασίζει ποιες ζωές έχουν αξία και ποια θύματα θα αποκτήσουν πρόσωπο και ιστορία;

Πηγή: documentonews.gr