Μα γιατί όλα αυτά; Ήδη από το 2018, ο Σύριζα βρίσκεται σε μια κατάσταση εσωτερικής σύγκρουσης, όπου οι προεδρικοί αντιπαρατίθενται στους υποστηρικτές του 53+ και της Ομπρέλας. Αυτή η κρίση έχει ενταθεί με την πάροδο των χρόνων, φέρνοντας στο φως τη δυσκολία του κόμματος να ανανεωθεί και να διαχειριστεί τις εσωτερικές του αντιφάσεις.
Το 2022, οι εσωτερικές συγκρούσεις κορυφώνονται, με την ανάγκη για μια “νομιμοποιητική” συνάντηση στο συνέδριο που προγραμματίζεται. Οι καθορισμένες πλειοψηφίες ορίζονται μέσα από διαδικασίες που σχεδόν αποκλείουν την απόφαση των μελών. Από την άλλη, η προεδρία του Τσίπρα έχει φθίνει μετά και από τις αποτυχημένες εκλογές του 2023, που οδηγούν σε μια κρίση ηγεσίας.
Σημαντικό σημείο στην πορεία του Σύριζα ήταν η επιλογή του Κασσελάκη, ο οποίος εμφανίστηκε ως μια ελπίδα ανασυγκρότησης του κόμματος ενόψει των εθνικών εκλογών. Ωστόσο, η ήττα στην κάλπη οδηγεί σε μια σειρά αναταράξεων για το μέλλον της ηγεσίας και το όραμα του Τσίπρα για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη. Με την υποχώρηση του Κασσελάκη, βλέπουμε να προετοιμάζεται μια ρεβάνς από τις παλιές δυνάμεις του κόμματος.
Ο Τσίπρας, παρά την αρχική του στήριξη προς τον Κασσελάκη, τον βλέπει πλέον ως απειλή. Χάρη στην απόφασή του να διεκδικήσει την προεδρία, ο Κασσελάκης ανέδειξε τις ικανότητές του, γεγονός που συνέβαλε στην βελτίωση της εικόνας του Σύριζα. Παράλληλα, οι εσωτερικές αντιφάσεις και η αναστάτωση που ακολούθησαν τον είχαν καταστήσει στο στόχαστρο των επικριτών του Τσίπρα.
Ο Τσίπρας προσανατολίζεται στην εκστρατεία υπονόμευσης του Κασσελάκη, μη μπορώντας να αποδεχθεί την απώλεια της επιρροής. Τελικά, ο Τσίπρας και οι συνεργάτες του ξεκινούν έναν συστηματικό πόλεμο εναντίον του, με πιθανές απώλειες την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη από ενότητα και δυναμική.
Μία είναι η αρχή: “Αν δεν μπορώ να αποκτήσω την πλειοψηφία πολιτικά και με πειθώ – κατασκευάζω μια δική μου πλειοψηφία”. Αυτό καθορίζει τις κύριες διαδικασίες που διαμορφώνουν την Κεντρική Επιτροπή, μια πραγματικότητα που δεν αντανακλά την αντίληψη των μελών και των ψηφοφόρων.
Δυστυχώς, οι αυταρχικές επιλογές και η διαχείριση της εσωκομματικής πολιτικής αναδεικνύουν την αδήριτη ανάγκη για αλλαγές και πλήρη συμμόρφωση προς τις δημοκρατικές αρχές. Είναι φανερό ότι οι αποφάσεις που κρίνονται από τις κατασκευασμένες πλειοψηφίες δημιουργούν αποπροσανατολισμό και διαιωνίζουν τις εσωτερικές εντάσεις.
Η κατάσταση του κόμματος επισημαίνει μια πραγματικότητα όπου η πολιτική διαχείριση δεν μπορεί να είναι προϊόν αυθαίρετων αποφάσεων. Αυτή η παρακμή του πολιτικού λόγου και της πολιτικής ηθικής δεν συνιστά σοβαρή λύση για το μέλλον, ούτε μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη δίκαιη εκπροσώπηση των μελών.
Αυτές οι εσωτερικές αντιφάσεις του Σύριζα δείχνουν ότι η πολιτική του πορεία απαιτεί σημαντικές αλλαγές και ριζοσπαστική σκέψη. Πηγή: documentonews.gr