Χρήσιμες συμβουλές για να έχετε πιο οικονομική θέρμανση

Γράφει ο Διονύσης Κοκκολιάς – Μηχανολόγος Μηχανικός, Ενεργειακός Επιθεωρητής

Μπορεί ο χειμώνας να έχει περάσει αλλά σοφά λέει ο λαός Μάρτης Γδάρτης. Σίγουρα ακόμα και στις πιο θερμές περιοχές στης χώρας το βράδυ χρειάζεται λίγη θέρμανση.

«Ζούμε μια εποχή που αναδιοργανώνεται το χάος»

Αν θέλετε ποιότητα θέρμανσης αλλά και οικονομία σίγουρα θα πρέπει να έχετε ένα σπίτι με άλλες προδιαγραφές. Σωστή θερμομόνωση, σωστή μελέτη και κατασκευή του δικτύου θέρμανσης, επιλογή νέων τεχνολογιών όπως αντλίες θερμότητας και λέβητες συμπύκνωσης
ενεργειακά κουφώματα κλπ.

Το άρθρο αυτό αφορά παλαιές κατοικίες και νοικοκυριά που δεν έχουν την οικονομική άνεση και τις μοντέρνες ανέσεις μια σύγχρονης κατοικίας. Θα δώσουμε κάποιες χρηστικές οδηγίες για οικονομική θέρμανση σε μικρούς χώρους αλλά ΚΥΡΙΩΣ για νοικοκυριά που έχουν δυσκολίες στο να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

Κλιματιστικά και θερμάστρες για πιο οικονομική θέρμανση

Σε πολλές κατοικίες είναι αδύνατη η θέρμανση ολοκλήρου του σπιτιού. Μπορεί να μένετε σε ένα μεγάλο σπίτι και να χρησιμοποιείτε μόνο ένα μικρό μέρος αυτού του σπιτιού. Η θέρμανση ολόκληρου του σπιτιού μπορεί να είναι δαπανηρή.

Μπορείτε να απομονώσετε το υπόλοιπο σπίτι και να χρησιμοποιείτε ένα μικρό μόνο μέρος, για τους δύσκολους χειμωνιάτικους μήνες.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ή περισσότερες τοπικές ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης όπως σόμπες, καλοριφέρ λαδιού, αερόθερμα, κονβέκτορες, σόμπες χαλαζία. Πολλές από τις ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης, είναι ελαφρές είτε είναι πάνω σε ρόδες και μπορείτε εύκολα να τις μεταφέρετε στα δωμάτια.

Οι τοπικές ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης, μπορούν να σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε χρήματα. Για ποιο λόγο; πολύ απλά γιατί δεν θερμαίνετε όλο το σπίτι. Οι συσκευές αυτές είναι οικονομικές στην αγορά αλλά ακριβές στην χρήση.

Η θέρμανση με ηλεκτρική ενέργεια είναι η πιο δαπανηρή μιας και κοστίζει 0.18€ για κάθε κιλοβατώρα θέρμανσης. Πολύ απλά αν έχετε μια θερμαντική μονάδα που είναι 2000W ή 2kW (κιλοβάτ) για κάθε ώρα συνεχούς λειτουργίας θα πρέπει να πληρώνετε 0,36€.

Μια τέτοια σόμπα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό και με ένα κλιματιστικό. Όλα πλέον τα κλιματιστικά έχουν την δυνατότητα να θερμαίνουν τον χώρο. Η θέρμανση με κλιματιστικό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια με την κρίση.

Τα κλιματιστικά παρόλο που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια είναι πολύ πιο οικονομικά στην χρήση. Τα κλιματιστικά έχουν την δυνατότητα να δίνουν πολύ περισσότερη θερμότητα από την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν. Τα κλιματιστικά αποδίδουν περισσότερη θερμότητα από 2.5 έως 5 φορές σε σχέση με μια ηλεκτρική σόμπα, καλοριφέρ κλπ.

Ένας συνδυασμός κλιματιστικού και ηλεκτρικής συσκευής θέρμανσης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ζεστάνει ένα χώρο ή ένα μικρό διαμέρισμα 30-35τ.μ. Θυμηθείτε όμως, μην λειτουργείτε ειδικά τις ηλεκτρικές σόμπες εάν δεν είστε σπίτι. Μπορεί να υπάρξει κίνδυνος πυρκαγιάς εάν αφεθούν χωρίς επίβλεψη.

Θωρακίστε το η σπίτι

Συνδυαστικά με την θέρμανση μπορείτε να κάνετε και κάποιες κινήσεις για την προσωρινή προστασία του σπιτιού. Δηλαδή:
• Κατά τη διάρκεια του χειμώνα καλό είναι να έχετε ανεβασμένες τις τέντες έτσι ώστε να επιτρέπετε στο φως του ήλιου να εισέλθει στο σπίτι σας και να σας. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για κρύες μέρες του φθινοπώρου ή της άνοιξης.

• Οι κουρτίνες θα πρέπει να είναι ανοιχτές κατά την διάρκεια της ημέρας έτσι ώστε να μπαίνει το φως του ηλίου μέσα στο σπίτι. Αντίστοιχα το βράδυ καλό είναι να κλείνετε τις κουρτίνες για να εμποδίζεται το κρύο και τον αέρα να μπει μέσα στο σπίτι.

• Ανοίξτε τα πατζούρια του σπιτιού όσες ώρες έχει ηλιοφάνεια.

• Προσοχή στα τζάκια. Όταν το τζάκι δεν χρησιμοποιείται, κρατήστε το κλαπέ/στόμιο της καμινάδας καλά κλεισμένο.

O ζεστός αέρας είναι ελαφρύτερος και μπορεί να βρει εύκολα δίοδο μέσα από την καμινάδα του σπιτιού. Έτσι ένα μεγάλο μέρος της θερμότητας του σπιτιού θα διαφεύγει από την καμινάδα.

• Κλείστε όσο καλύτερα μπορείτε τις χαραμάδες από παλιά κουφώματα και την εξώπορτα.

Η θέρμανση και το κρύο είναι μια δύσκολη υπόθεση. Στα παλιά σπίτια, οι ένοικοι έχουν τις πιο δύσκολες καταστάσεις να αντιμετωπίσουν. Δεν λέμε πως όλες αυτές οι οδηγίες για μια πιο οικονομική θέρμανση μπορούν να εφαρμοστούν παντού. Αν κλείσετε τις χαραμάδες, ανάψτε ένα κλιματιστικό και μια ηλεκτρική σόμπα θα περάσει για τώρα το κρύο και μετά βλέπετε τι θα κάνετε.

Υπάρχουν επιδοτούμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης που να ίσως μπορέσουν να καλύψουν την εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης στο δικό σας σπίτι. Το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ οίκον αναμένεται μέσα στο 2020.

New York Times: «Νιώθουμε σαν ζώα» λένε οι πρόσφυγες στον Έβρο – Καταγγελίες για μυστικά κέντρα κράτησης

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Εντονη αντιπαράθεση Πολάκη – Πλεύρη στη Βουλή για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Επίθεση στη Κυβέρνηση αλλά και προσωπικά στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, εξαπέλυσε σήμερα Τετάρτη από το βήμα της Βουλής, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας...

Κύκλωμα αστυνομικών – Είχαν προμηθεύσει με πλαστή ταυτότητα το θύμα της μαφιόζικης εκτέλεσης στη Νίκαια

Νέες εξελίξεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το κύκλωμα αστυνομικών, που προμήθευε με πλαστές ταυτότητες αλλοδαπούς. Συγκεκριμένα, τα στοχεία της αστυνομικής έρευνας συνδέουν τη...

Τσίπρας κατά κυβέρνησης – «Είστε σε απόλυτη σύγχυση – Βρίσκεστε σε πανικό»

«Είστε σε απόλυτη σύγχυση. Βρίσκετε σε απόλυτο πανικό», τόνισε αρχικά στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας ασκώντας σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό...

Νέα μέτρα – Εισήγηση της Επιτροπής για τα χριστουγεννιάτικα πάρκα

Να είναι εμβολιασμένοι όλοι οι εργαζόμενοι στα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα εισηγούνται οι ειδικοί στην κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. O κ....

Μητσοτάκης σε Πολάκη – «Ανεβάστε τη μάσκα, δεν συνομιλώ με αντιεμβολιαστές…»

Ένταση επικράτησε στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλο...

Σχετικές ιστορίες