COP26 – Η μείωση των εκπομπών μεθανίου αντιμετωπίζει ταχύτερα την κλιματική αλλαγή, δηλώνει η Μαρία Σπυράκη

Οι ρύποι του μεθανίου θα καταγράφονται πλέον σε ενιαία βάση δεδομένων, καθώς στο Εnergy day  της Κομισιόν στην COP26 , στη Γλασκώβη, ανακοινώθηκε ότι στο Διεθνές Παρατηρητήριο για το μεθάνιο (Interna4onal Methane Emissions Observatory)προσχωρούν και οι ΗΠΑ.

Παράλληλα, περισσότερες από 100 χώρες συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της ΕΕ, του Καναδά και της Βραζιλίας υπογράφουν την παγκόσμια δέσμευση για το μεθάνιο, που επισημοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας στην COP26. Οι εν λόγω χώρες, δεσμεύονται να μειώσουν τις εκπομπές του μεθανίου κατά 30%  έως το 2030 με έτος αναφοράς το 2020.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη, μιλώντας από το βήμα της Διεθνούς Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα COP26, στη Γλασκώβη και συγκεκριμένα στην ημερίδα Energy day της Κομισιόν, ως αρμόδια εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη «Στρατηγική της ΕΕ για τη μείωση των ρύπων μεθανίου», επισήμανε ότι «έγιναν βήματα προόδου, καθώς  ΕΕ και ΗΠΑ στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων με τη σύναψη συμφωνίας που αναμένεται να έχει ισχυρό βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στην αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

Ωστόσο, η κ. Σπυράκη κατέστησε σαφές ότι «το νούμερο ένα ζήτημα αναφορικά με τη συμφωνία, είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης των ισχυρών χωρών που συγκαταλέγονται στους βασικούς ρυπαντές ανάμεσά τους η Ρωσία, η Κίνα και η Αυστραλία να συμμετάσχουν και η έλλειψη δεδομένων που σχετίζεται με την απροθυμία τους».

Κατά την ομιλία της στην COP26 η κ. Σπυράκη υποστήριξε, ότι «η ανάληψη δράσης για τον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου, είναι επιτακτική ανάγκη, καθώς αποτελεί τον ταχύτερο τρόπο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μπορούμε να τα καταφέρουμε να μειώσουμε τους ρύπους μεθανίου με στοχευμένα τεχνικά μέτρα που ήδη είναι διαθέσιμα και αυτό αποτελεί χρέος που έχουμε για τα παιδιά μας. Ένα υποχρεωτικό σύστημα μέτρησης-αναφοράς και επαλήθευσης (ΜRV) δεδομένων αναφορικά με το μεθάνιο θα βελτίωνε την υποχρεωτική αναφορά των εν λόγω δεδομένων  από τα κράτη-μέλη στη Σύμβαση Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή(UNFCCC). Επιπλέον, ένα ισχυρό πρόγραμμα ανίχνευσης διαρροών (LDAR) μεθανίου αποτελεί κρίσιμο δεδομένο της Στρατηγικής της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου και την επίτευξη των στόχων για το κλίμα και το περιβάλλον». 

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος του Διεθνούς Παρατηρητηρίου εκπομπών μεθανίου, καθώς θα παρακολουθεί τις καταγραφές ((ΜRV) και θα ελέγχει τις διαρροές (LDAR)».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ με τη συμφωνία που παρουσίασαν στην COP26 στη Γλασκώβη, δεσμεύονται να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου κατά 30% έως το 2030, με βάση τα επίπεδα του 2020. Περισσότερες από 100 χώρες προσχώρησαν στην παγκόσμια δέσμευση για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου, αριθμός που αποτελεί το 70% των χωρών της παγκόσμιας οικονομίας. Ελπιδοφόρο γεγονός  ήταν η προσχώρηση της Βραζιλίας, η οποία συγκαταλέγεται στις πέντε χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές μεθανίου παγκοσμίως.  Ωστόσο, η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία, που συμπληρώνουν, μαζί με τις ΗΠΑ, την πεντάδα των χωρών με τις υψηλότερες εκπομπές μεθανίου, δεν έχουν εκδηλώσει πρόθεση για συμμετοχή.

Το μεθάνιο είναι το δεύτερο ισχυρότερο αέριο του θερμοκηπίου, μετά το διοξείδιο του άνθρακα και ο περιορισμός των εκπομπών του συντελεί σημαντικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Το μεθάνιο είναι, περίπου 80 φορές πιο αποτελεσματικό στην παγίδευση θερμότητας στην ατμόσφαιρα από το διοξείδιο του άνθρακα σε μια περίοδο είκοσι χρόνων, γεγονός που σχετίζεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Το μεθάνιο έχει σχετικά μικρή διάρκεια ζωής στην ατμόσφαιρα και η μείωσή του θα φέρει μια γρήγορη επιτυχία στην προστασία του κλίματος. Υπάρχει δυνατότητα να περιοριστεί  άμεσα στη μεταφορά του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, στην αγροτική-κτηνοτροφική παραγωγή και στη διαχείριση των αποβλήτων με την μετατροπή του και στη συνέχεια αξιοποίηση του ως πηγή ενέργειας», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία της η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη. Η έκθεση που εκπόνησε η κ. Σπυράκη ψηφίσθηκε με συντριπτική πλειοψηφία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στις 21 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Φθορά του Μαξίμου παρά το κενό αντιπολίτευσης – Δεν κλείνουν το αγροτικό και άλλα μέτωπα 

Μικρές και μεγάλες δράσεις «με θετικό ορατό αποτύπωμα» στους πολίτες, σύμφωνα με τα γραφόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κυριακάτικη διαδικτυακή ανασκόπηση έργου, προσπαθεί να...

Το ερώτημα που αναζητά απάντηση

Καχυποψία, στερεότυπα και πιθανόν κάτι που δεν γνωρίζουμε, οδήγησαν το χέρι του Λεωνίδα Βόκολου να ανάψει τη θρυαλλίδα ενός σκανδάλου που ταράζει τη Σούπερ...

Σε «χειμερία νάρκη» ο ελληνικός τουρισμός

Τη γνωστή «χειμερία… ανάπαυλα» διανύει αυτό το διάστημα ο ελληνικός τουρισμός, σε αντίθεση με ανταγωνίστριες τουριστικά χώρες, οι οποίες προσελκύουν σημαντικό αριθμό επισκεπτών και...

Αλωσε με άνεση και τη Νότια Καρολίνα

Την τέταρτη συναπτή ήττα της υπέστη το Σάββατο η Νίκι Χέιλι στις προκριματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για το προεδρικό χρίσμα. Μία ήττα που...

Στο μικροσκόπιο του Ευρωκοινοβουλίου ξανά η Ελλάδα για υποκλοπές και κράτος δικαίου

Την προσεχή Τετάρτη, στις 28 Φεβρουαρίου, στη συνεδρίαση της Ολομέλεια της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο θα συζητηθεί και θα τεθεί προς ψήφιση η έκθεση της...

Σχετικές ιστορίες