Δάνεια με επιδότηση για τους αγρότες – Ποιοι μπορούν να τα πάρουν

Το ποσό των 30 εκατ. ευρώ παρέχει στους έλληνες αγρότες το Μέτρο 4.1.2 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την άρδευση αγροτικών καλλιεργειών. Το εν λόγω μέτρο έχει ως στόχο την αποκατάσταση, τη διατήρηση και την ενίσχυση των οικοσυστημάτων που συνδέονται με τη γεωργία, καθώς και την εξοικονόμηση ύδατος μέσω της μείωσης της ποσότητας που αντλείται από τα υπόγεια ή επιφανειακά υδατικά συστήματα. Επίσης, στοχεύει στην αύξηση της αποδοτικότητας χρήσης ύδατος με την εισαγωγή προηγμένων αρδευτικών συστημάτων και στη βελτίωση του περιβαλλοντικού προφίλ των καλλιεργειών, ενώ εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Το πρόγραμμα αφορά επενδύσεις αγοράς, μεταφοράς και εγκατάστασης καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού (υποβρύχιες αντλίες, συστήματα στάγδην άρδευσης κ.ά.) και δικαιούχοι είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα φυσικά πρόσωπα, αυτά πρέπει:

Συντάξεις : Εφάπαξ τα αναδρομικά για κύριες και επικουρικές

Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και να έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα.

Να έχουν υποβάλει Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης κατά το έτος που ορίζεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερα. Στην περίπτωση που ο υποψήφιος φυσικό πρόσωπο έχει υποβάλει αίτημα ασφάλισης στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής, οφείλει να προσκομίσει έγγραφο του ΕΦΚΑ ότι εκκρεμεί η διαδικασία αυτή και συνεπώς δεν μπορεί να εκδοθεί ασφαλιστική ενημερότητα.

Να μην είναι άμεσα συνταξιοδοτούμενοι από οποιοδήποτε Ταμείο του εσωτερικού ή εξωτερικού, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας.

Σε ό,τι αφορά τα νομικά πρόσωπα πρέπει:

Να έχουν υποβάλει Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης κατά το έτος που ορίζεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερα.

Να έχουν διάρκεια – κατ’ ελάχιστο – 10 έτη από το έτος υποβολής της αίτησης στήριξης, ώστε να καλύπτεται η περίοδος των μακροχρόνιων υποχρεώσεων. Συνεπώς αν το έτος υποβολής είναι το έτος ν, η διάρκεια του νομικού προσώπου πρέπει να καλύπτει την 31η Δεκεμβρίου του έτους ν+10. Στην περίπτωση κατά την οποία η διάρκεια δεν ορίζεται ή έχει λήξει, πρέπει να οριστεί/ανανεωθεί πριν από την υποβολή της αίτησης στήριξης.

Να μην τελούν υπό πτώχευση, λύση, αναγκαστική διαχείριση, εκκαθάριση.

Να έχουν κύρια δραστηριότητα την άσκηση της γεωργίας.

Κατά την ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος στήριξης πρέπει να ισχύουν τα εξής:

Το σύνολο της γεωργικής εκμετάλλευσης πρέπει να έχει περιληφθεί στην Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης κατά το έτος που ορίζεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Ολες οι εκμεταλλεύσεις πρέπει να πληρούν τα κοινοτικά πρότυπα που τις αφορούν. Εξαιρούνται οι εκμεταλλεύσεις των νέων γεωργών που εγκαθίστανται για πρώτη φορά.

Ενισχύονται οι εξής επενδύσεις:

Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού με στόχο την εξοικονόμηση ύδατος, και πιο συγκεκριμένα αρδευτικά συστήματα, δεξαμενές όγκου έως 500 κ.μ. (πλαστικές, μεταλλικές κ.λπ.).

Μηχανολογικός εξοπλισμός που αποσκοπεί στην επαναχρησιμοποίηση των υδάτων (π.χ. από βιολογικό καθαρισμό).

Εξηγώντας στα «ΝΕΑ» τα οφέλη του μέτρου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης σημείωσε πως αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο συγκρότησης ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου με σκοπό τη λελογισμένη χρήση των αρδευτικών υδάτων, παράλληλα με την αποκατάσταση, τη διατήρηση και την ενίσχυση των οικοσυστημάτων.

«Ενισχύουμε τον έλληνα αγρότη παρέχοντάς του τα χρηματοδοτικά κίνητρα που θα του επιτρέψουν μέσω του εκσυγχρονισμού του αρδευτικού του εξοπλισμού να βελτιώσει τις καλλιεργητικές του μεθόδους, να μειώσει το κόστος παραγωγής και να βελτιώσει το εισόδημά του. Απαντάμε έμπρακτα στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και μειώνουμε δραστικά τις ποσότητες υδάτων που αντλούνται. Παράλληλα όμως ενδυναμώνουμε και την αποδοτικότητα των αρδευτικών μεθόδων και βοηθάμε ουσιαστικά στην περιβαλλοντική βελτίωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων συνδυάζοντάς τη με αυτήν της ανταγωνιστικότητάς τους» επισήμανε.

Τι θα κάνουν τα funds με τα δάνεια – Πώς θα σταματήσουν οι μαζικοί πλειστηριασμοί

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

ΣΥΡΙΖΑ – Σε οικονομική ασφυξία η «ΑΥΓΗ» – Προωθείται πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου εργαζομένων

«Πρόγραμμα οικονομικής αναδιάρθρωσης της εφημερίδας ΑΥΓΗ, το οποίο περιλαμβάνει και τη δυνατότητα οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένων», ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος τις «συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που...

Παύλος Μαρινάκης – Τεράστια τιμή η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να είμαι ο νέος γραμματέας του κόμματος

«Η σημερινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού μας, εκπέμπει την συνολική του αντίληψη για τα πράγματα, την συνολική του θεώρηση για τους νέους ανθρώπους  και το...

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – «Έπιασαν» το 100% στους εμβολιασμούς – Παγκόσμια πρωτιά

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έγιναν η πρώτη χώρα παγκοσμίως όπου το 100% των ατόμων που μπορούν να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 έχουν «λάβει τουλάχιστον...

Παραλλαγή Όμικρον – Ανησυχία ότι «ξεφεύγει» από τα εμβόλια – Φόβοι ότι θα κατακλύσει την Ευρώπη, σενάρια για νέα μέτρα και στην Ελλάδα

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει με την εμφάνιση λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, της μετάλλαξης Όμικρον, του κοροναϊού, όπως ονόμασε ο ΠΟΥ τη μετάλλαξη της...

Χατζηδάκης – Το 95% των αναδρομικών θα δοθεί μέχρι το τέλος του 2022

Ρεκόρ όλων των εποχών στην έκδοση συντάξεων θα καταγραφεί το 2021, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης σημειώνοντας ότι θα ξεπεράσουν τις 200.000. «Από...

Σχετικές ιστορίες