Διευκρινίσεις Μόσιαλου για εμβόλια και μεταμοσχευμένους

Για το τι ισχύει στην περίπτωση του εμβολιασμού σε ανθρώπους που έχουν προχωρήσει σε μεταμόσχευση, μιλάει με νέα του ανάρτηση ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, «η αμερικανική εταιρεία μεταμοσχεύσεων (AST) έχει εκδώσει ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για επαγγελματίες υγείας και ασθενείς, σχετικά με τα εμβόλια COVID-19. Όπως αναφέρεται, το έγγραφο θα υπόκειται σε αλλαγές και θα ενημερώνεται συχνά καθώς διατίθενται νέες πληροφορίες ή δεδομένα».

«Οι περισσότεροι μεταμοσχευμένοι και οι υποψήφιοι για μεταμόσχευση εμπίπτουν στην κατηγορία ‘άτομα υψηλού κινδύνου λόγω υποκείμενων ιατρικών παθήσεων’» αναφέρει και υπογραμμίζει πως «η συμβουλευτική επιτροπή εμβολιασμών (ΑCIP) των αμερικανικών κέντρων ελέγχου λοιμώξεων (CDC) σημειώνει ότι τα άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρό COVID-19».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, «εάν τα άτομα αυτά εμβολιαστούν, θα πρέπει να ενημερωθούν σχετικά με το άγνωστο προφίλ ασφάλειας. Σε αυτή την περίπτωση ‘άγνωστο προφίλ ασφάλειας’ εννοούμε πως – όπως και με τις έγκυες- απλά δεν έχουμε αρκετά δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές για τη συγκεκριμένη κατηγορία, και όχι πως το εμβόλιο δεν είναι ασφαλές. Άγνωστο προφίλ αποτελεσματικότητας εννοούμε την πιθανότητα μειωμένης ανοσοαπόκρισης για εκείνους που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία».

Δείτε αναλυτικά την ανάρτηση του κ. Μόσιαλου

Μεταφέρω εδώ κάποια από τα απαντημένα ερωτήματα αναφορικά με τη δυνατότητα χρήσης COVID-19 εμβολίων από μεταμοσχευμένους ασθενείς, όπως αναφέρονται στο φυλλάδιο της αμερικανικής εταιρείας μεταμοσχεύσεων.

Μπορεί ένας παραλήπτης μοσχεύματος να λάβει το εμβόλιο ακόμα κι αν είχε κολλήσει κοροναϊό;

Η τρέχουσα οδηγία στις ΗΠΑ είναι να εμβολιαστούν όλοι, ανεξάρτητα από προηγούμενη μόλυνση COVID-19. Υπάρχουν αναφορές περιπτώσεων όπου ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς επαναμολύνθηκαν, υποδηλώνοντας ίσως έλλειψη επαρκούς ανοσοαπόκρισης ή εξασθενημένη ανοσία μετά την πρώτη μόλυνση.

Εάν πρόκειται να μεταμοσχευτεί κάποιος που είχε νοσήσει με COVID-19, θα πρέπει να περιμένει έως ότου επιλυθούν όλα τα συμπτώματα και η περίοδος απομόνωσης έχει λήξει. Η οδηγία των αμερικανικών κέντρων ελέγχου λοιμώξεων συνιστά επί του παρόντος ότι ο εμβολιασμός πρέπει να αναβληθεί για 90 ημέρες μετά από μόλυνση COVID-19 ή μετά από λήψη αναρρωτικού πλάσματος ή μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Πόσο αποτελεσματικά είναι αυτά τα εμβόλια στους αποδέκτες μοσχευμάτων;

Οι κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια των Pfizer και Moderna είχαν κάποια δεδομένα από άτομα με ανοσοανεπάρκεια.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID-19 όμως θα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω για τους παραλήπτες μοσχεύματος στερεού οργάνου. Οι δέκτες μοσχευμάτων στερεών οργάνων μπορεί γενικά να έχουν χαμηλότερα ποσοστά αντισωμάτων σε σχέση με τους μη μεταμοσχευμένους εμβολιασθέντες. (Η εξασθένιση των τίτλων των αντισωμάτων, συμβαίνει και με τα συνηθισμένα εμβόλια μετά τη μεταμόσχευση). Επίσης, εάν κάποιοι οι ασθενείς εμβολιάστηκαν πριν από τη μεταμόσχευση, μπορεί να έχουν μειωμένη ανοσοπροστασία μετά τη μεταμόσχευση, ειδικά εάν λαμβάνουν θεραπείες που μειώνουν τη λειτουργία των B κυττάρων (π.χ. ριξουτιμάμπη).

Πότε πρέπει να εμβολιαστεί ένας παραλήπτης μοσχεύματος ή υποψήφιος για μεταμόσχευση;

Με βάση προηγούμενες οδηγίες εμβολιασμού για τους δέκτες μοσχεύματος στερεού οργάνου, συνιστάται ο εμβολιασμός σε όλους τους υποψήφιους για μεταμόσχευση και της οικογένειάς τους. Ιδανικά, οι υποψήφιοι για μεταμόσχευση πρέπει να εμβολιάζονται όσο περιμένουν την μεταμόσχευση. Γενικά, τα εμβόλια συνιστώνται περισσότερο από 2 εβδομάδες πριν από τη μεταμόσχευση ή αρχίζουν από 1- 6 μήνες μετά τη μεταμόσχευση Εάν δοθεί πριν από τη μεταμόσχευση, πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και οι δύο δόσεις πριν από τη μεταμόσχευση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι σκόπιμο να περιμένετε έως 3 μήνες μετά τη μεταμόσχευση για τον εμβολιασμό. Τέτοιες είναι οι περιπτώσεις όπου έχει χορηγηθεί θυμοσφαιρίνη ή ριτουξιμάμπη.

Υπάρχουν άλλα πράγματα που πρέπει να λάβουν υπόψη οι δέκτες μοσχεύματος στερεού οργάνου σχετικά με το εμβόλιο;

Η στάθμιση των κινδύνων και των οφελών από τον εμβολιασμό είναι πολύ σημαντική.

Γνωρίζουμε πως οι μεταμοσχευμένοι αναπτύσσουν πολύ πιο δυσμενή κλινική εικόνα μετά από μόλυνση με SARS-CoV-2 σε σύγκριση με τους μη μεταμοσχευμένους, λόγω συννοσηρότητας ή ανοσοκαταστολής. Ενώ τα δεδομένα για πιθανούς κινδύνους επί του παρόντος είναι λίγα, τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των θεωρητικών κινδύνων, ιδίως σε χώρες όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού.

Τέλος να προσθέσω, πως το ιατρικό ιστορικό είναι πάντα σημαντικό για την ιατρική συμβουλή όσον αφορά τον εμβολιασμό. Για παράδειγμα, το ιστορικό αναφυλαξίας είναι σημαντικό και θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στην λήψη απόφασης.

Η ενημερωτική φύση του φυλλαδίου της αμερικανικής εταιρείας μεταμοσχεύσεων, ενθαρρύνει επίσης την κοινότητα των μεταμοσχεύσεων να συλλέγει τα δεδομένα σχετικά με τον εμβολιασμό, ώστε οι επικαιροποιημένες μελλοντικές συστάσεις να περιέχουν περισσότερα στοιχεία από την πορεία όσων εμβολιάστηκαν. Αυτή είναι μια πολύ καλή σύσταση και για τη χώρα μας.

Eμβόλια και μεταμοσχευμένοι

Η αμερικανική εταιρεία μεταμοσχεύσεων (AST) έχει εκδώσει ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για…

Posted by Ηλίας Μόσιαλος on Tuesday, January 19, 2021

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Τζανάκης – Πλασματικός ο αριθμός των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών – Πάνω από 40.000 οι πραγματικές μολύνσεις

«Φρένο» στην αισιοδοξία των τελευταίων ημέρων που υπάρχει λόγω της μείωσης των κρουσμάτων κοροναϊού που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ, έβαλε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο...

Οικονόμου – Θα ακούσουμε τους ειδικούς για το αν θα πάμε σε περαιτέρω παράταση ή χαλάρωση των μέτρων

Για την εφαρμογή του προστίμου στους ανεμβολίαστους άνω των 60 και τη διάρκεια που θα έχει το μέτρο, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου...

Καιρός – Ερχεται παρατεταμένη παγωνιά και χιόνια από το Σαββατοκύριακο

Σε φάση παρατεταμένης παγωνιάς αναμένεται να μπει η χώρα από το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Σάκη Αρναούτογλου. Πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις...

Πρασσάς – «Σε καμία περίπτωση δεν τελειώσαμε με την πανδημία»

Άλλος ένας επιστήμονας, o διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς, προειδοποιεί ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. «Το μετά μπορεί να φαντάζει...

Πότε είναι προγραμματισμένη η δεύτερη… μάχη της Σάκκαρη στο Australian Open

Στην πρεμιέρα της στο Australian Open, η Μαρία Σάκκαρη επικράτησε με 2-0 σετ της Τατιάνα Μαρία, εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για τη φάση των «64»...

Σχετικές ιστορίες