Δημήτρης Κρεμαστινός : Η σχέση του με τον Ανδρέα Παπανδρέου

Η ιατρική και πολιτική πορεία του Δημήτρη Κρεμαστινού είναι μακρά και αξιοζήλευτη, ωστόσο ένα από τα ξεχωριστά σημεία της ζωής του ήταν η σχέση του με τον Ανδρέα Παπανδρέου καθώς εκτός από προσωπικός του γιατρός τις δύσκολες ημέρες της ζωής του, υπήρξε ένας από τους λίγους ανθρώπους που βρισκόταν στον στενό κύκλο της απολύτου εμπιστοσύνης του αείμνηστου ηγέτη του ΠΑΣΟΚ.

Ο καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός βρέθηκε δίπλα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην πιο κρίσιμη περίοδο της ζωή του.

Ήξερε πολλά για την προσωπική ζωή του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά σπανίως μιλούσε γι΄ αυτή σεβόμενος τη φιλία του με τον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ.

Πριν από αρκετά χρόνια είχε ερωτηθεί για το ποιο ήταν το πιο  συνταρακτικό γεγονός που έζησε όλα αυτά τα χρόνια ο Ανδρέας Παπανδρέου, απαντώντας «οι δίκες, οι πολιτικές δίκες».

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός υπηρέτησε το χώρο της Υγείας και της Πολιτικής για πολλά χρόνια αφήνοντας το στίγμα του, διατηρώντας πάντα  μία αξιοπρέπεια ενώ ήταν αγαπητός από όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής του τόπου.

Ο Δ. Κρεμαστινός ήταν ο προσωπικός γιατρός του Ανδρέα Παπανδρεόυ από τη στιγμή που εισήχθη στο Ωνάσειο δίνοντας μάχη για τη ζωή του.

Για αρκετό διάστημα είχε αναλάβει να ενημερώνει τους δημοσιογράφους για την πορεία της υγείας του τότε πρωθυπουργού ενώ ταυτόχρονα έπρεπε να διαχειριστεί με λεπτούς χειρισμούς όλα όσα διαδραματίζονταν εντός και εκτός του νοσοκομείου.

Εξω από το δωμάτιο του 6ου ορόφου διαδραματιζόταν ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό. Συνωστίζονταν συγγενείς, έμπιστοι συνεργάτες, στενοί φίλοι του ασθενούς και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ,

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός , ο καθηγητής καρδιολογίας μαζί με ένα ισχυρό ιατρικό τιμ, που απαρτιζόταν, μεταξύ άλλων, από τους συναδέλφους του Παύλο Τούτουζα, Κωνσταντίνο Στεφανή, Στάθη Ηλιοδρομίτη, Γιώργο Δαΐκο, Βασίλη Γολεμάτη και βέβαια τον επικεφαλής της ομάδας, χειρουργό Γρηγόρη Σκαλκέα, κάθονταν καθημερινά σε μία από τις αίθουσες του Ωνασείου και λάμβανε αποφάσεις για το πώς έπρεπε να χειριστούν το θέμα της υγείας του.

Τότε ήταν που είχαν αρχίσει αρκετοί να πιέζουν τον Δημήτρη Κρεμαστινό να αποφανθεί ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν μπορούσε να κυβερνήσει.

«Είμαι εδώ για να σώσω έναν άνθρωπο»

Ο καθηγητής καρδιολογίας, είχε απαντήσει τότε φανερά εκνευρισμένος σε όλους όσους τον προέτρεπαν να αποφανθεί σχετικά με το αν μπορούσε να κυβερνήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου, ότι  «δεν με ενδιαφέρουν οι πολιτικές παράμετροι, είμαι εδώ για να σώσω έναν άνθρωπο».

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός είχε μιλήσει για κάποιες από τις ξεχωριστές στιγμές που σημάδεψαν τον Ανδρέα Παπανδρέου.

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου, όπως γνωρίζετε, νοσηλεύθηκε, επίσημα, τρεις φορές στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Κρατικού. Η μία ήταν, και αυτό το λέω για πρώτη φορά, όταν είδε τους αστυνομικούς έξω από το σπίτι του να επιδίδουν το κλητήριο θέσπισμα στο οποίο αναφερόταν τυπικά, όπως σε όλα άλλωστε τα θεσπίσματα, ότι σε περίπτωση μη εμφάνισής του, θα διατασσόταν η βιαία προσαγωγή του στον ανακριτή για την υπόθεση Κοσκωτά.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, λοιπόν, δεν μπορούσε να αντιληφθεί την έννοια ότι θα έμενε στην Ιστορία ως ο μόνος Έλληνας πρωθυπουργός που θα είχε καταδικαστεί.

Αυτό θα τον εξόντωνε βιολογικά και θα οδηγούσε την Ελλάδα στον διχασμό, όπως συχνά μου έλεγε» είχε εκμυστηρευτεί πριν από αρκετά χρόνια.

Βάλλεται και μετά θάνατον ο Ανδρέας

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός είχε αναφερθεί και  για την σφοδρή κριτική που δεχόταν ο Ανδρέας Παπανδρέου ακόμη και μετά θάνατον, προσπαθώντας πάντα να υπερασπιστεί την πολιτική του πορεία .

«Βάλλεται και μετά θάνατον ο Ανδρέας Παπανδρέου από τα ίδια συμφέροντα που τον πολέμησαν και ενόσω βρισκόταν στη ζωή» δήλωνε για τον πολιτικό στον οποία στάθηκε στο πλευρό του μέχρι να φύγει από τη ζωή.

«Ιστορικά έχει αποδειχθεί, ο πραγματικά μεγάλος είναι εξίσου επικίνδυνος έστω και αν είναι νεκρός. Γι’ αυτό οι εχθροί τους θέλουν να τους κατεδαφίσουν και να τους ενταφιάσουν ξανά αν είναι δυνατόν» έλεγε για τον άνθρωπο που είχε αφήσει ανεξίτηλα το στίγμα του στην πολιτική πορεία της χώρας.

Οι αποκαλύψεις Κρεμαστινού για την υγεία του Παπανδρέου

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός αρκετά χρόνια μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου είχε εκμηστηρευτεί διάφορα γεγονότα για την πορεία της υγείας του.

«Σεβόμενος το ιατρικό απόρρητο απέφυγα να μιλήσω όλα αυτά τα χρόνια για το ιατρικό πρόβλημα του Ανδρέα Παπανδρέου, που αναμφισβήτητα επηρέασε την πολιτική ζωή της χώρας. Όμως, επειδή έχουν γραφεί πάμπολλα και, εν πολλοίς, ανεύθυνα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 22 χρόνων, πιστεύω ότι έχω καθήκον να συμβάλλω στην ορθή καταγραφή της Ιστορίας.

Τέλη Αυγούστου του 1988, κλήθηκα από την ομάδα των ιατρών που παρακολουθούσε τον Ανδρέα Παπανδρέου να τον εξετάσω καρδιολογικά.

Το ιατρικό του πρόβλημα εθεωρείτο από τους θεράποντες γιατρούς του κατά βάση παθολογικό πρόβλημα και για τον λόγο αυτό υποβάλλετο μυστικά σε διάφορες εργαστηριακές εξετάσεις. Όταν μου εζητήθη να τον επισκεφθώ στο σπίτι του, αντιπρότεινα ότι θα πρέπει ο ίδιος να έλθει στο Καρδιολογικό Τμήμα του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών, στο οποίο ήμουν Διευθυντής και τούτο γιατί πίστευα ότι χρειαζόταν η απαραίτητη εργαστηριακή υποδομή προκειμένου να τεθεί η σωστή διάγνωση».

Παρά τις αντίθετες συστάσεις του περιβάλλοντός του, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να έρθει και να εξεταστεί νύχτα στο νοσοκομείο. Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης είχα εξομολογηθεί στους συνεργάτες μου ότι δεν είχα δει πλέον παραμελημένο καρδιολογικό άρρωστο σε όλη μου τη σταδιοδρομία».

Οι συμβουλές στον Ανδρέα

Ο καθηγητής καρδιολογίας είχε αποκαλύψει πως επανειλημμένα τόνιζε  στον τότε Πρωθυπουργό ότι η απομάκρυνση από την πολιτική θα του προσέφερε επιπλέον χρόνια ζωής.

Ωστόσο έλεγε πως  το απέρριπτε αμέσως, λέγοντας ότι προτιμούσε να είναι ενεργός έναντι οποιουδήποτε τιμήματος. Την ίδια απάντηση έδωσε και όταν του επαναλάμβανα ότι ο δρόμος για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα ήταν προτιμότερος για την υγεία και την ζωή του.

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Υπόθεση Folli Follie – Στις 10 Ιανουαρίου η δίκη

Στις  10 Ιανουαρίου 2022 προσδιορίστηκε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας  η δίκη για την υπόθεση της  Folli Follie. Ο  ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο γιος του...

Κοροναϊός – Οι ειδικοί «βλέπουν» έως και 2.000 θανάτους πριν την Πρωτοχρονιά

Βαρύς αναμένεται να είναι ο απολογισμός για το 2021, καθώς τις τελευταίες 25 ημέρες του έτους οι ειδικοί προβλέπουν ότι στη «μαύρη λίστα» των...

Καιρός – Ραγδαία επιδείνωση από την Παρασκευή

Ραγδαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από την Παρασκευή όπως προειδοποιεί ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου. Η επιδείνωση του καιρού φαίνεται πολύ σοβαρή, σύμφωνα με ανάρτηση...

Δίκη ψευτογιατρού – Συγκλονίζει σύζυγος θύματος – Δεν πήρε το όπλο να την πυροβολήσει αλλά τη σκότωνε με τα σκευάσματα

«Πίστεψε σε ένα απατεώνα που της πήρε τη ζωή. Δε πήρε το όπλο να τη πυροβολήσει αλλά τη σκότωσε με αυτά τα σκευάσματα. Ας...

Ταυτοποιήθηκε ο ληστής – αναρριχητής των Σερρών

Ταυτοποιήθηκε ο ληστής αναρριχητής, που είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος για τους ιδιοκτήτες σπιτιών στο κέντρο της πόλης των Σερρών. Εξιχνιάσθηκαν μετά από...

Σχετικές ιστορίες