Δίμορφος : Ο μακρινός πλανήτης που ανακαλύφθηκε το 2003 έχει νονό το ΑΠΘ

Έναν πλανήτη, που ανακαλύφθηκε το 2003, «βάπτισε» πριν από λίγες ημέρες το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Και το όνομα αυτού… Δίμορφος.

Πρόκειται για έναν δορυφόρο του παραγήινου αστεροειδούς «Δίδυμος», ο οποίος αποτελεί τον στόχο της πρώτης στην ιστορία διαστημικής αποστολής πλανητικής άμυνας, στην οποία  συμμετέχει και το  ΑΠΘ.

Η επίσημη ονομασία, την οποία εμπνεύστηκε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Αριστεοτελείου, Κλεομένης Τσιγάνης, εγκρίθηκε από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση και ανακοινώθηκε επισήμως στις 23 Ιουνίου 2020, με ταυτόχρονα δελτία τύπου από την IAU, τη NASA και την ESA.

Τον Ιούλιο του 2021 η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία θα εκτοξεύσει το 600 κιλών σκάφος DART με προορισμό το ζεύγος Δίδυμου-Δίμορφου, προκειμένου έναν χρόνο αργότερα, το 2022, να συγκρουστεί με τον Δίμορφο, με ταχύτητα περίπου 25.000 χλμ./ώρα.

Με το πείραμα αυτό θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στην πράξη η εκτροπή ενός δυνητικά επικίνδυνου για τη Γη αστεροειδούς. Οι επιστήμονες εξηγούν, ότι οι δύο αυτοί πλανήτες δεν συνιστούν πραγματικό κίνδυνο για τη Γη, όμως θα διέλθουν σε αρκετά κοντινή απόσταση από τον πλανήτη μας, γεγονός που καθιστά εφικτό το πείραμα και την παρακολούθησή του από μεγάλα επίγεια τηλεσκόπια.

Μετά την αποστολή DART θα ακολουθήσει, το 2024, η αποστολή Hera (Ήρα) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος που θα μελετήσει λεπτομερώς τα αποτελέσματα της σύγκρουσης τόσο μορφολογικά όσο και κινητικά.

Για να καταλήξουν στο όνομα του δορυφόρου, οι επικεφαλής των δύο αποστολών συγκέντρωσαν προτάσεις από την επιστημονική κοινότητα, τις οποίες προώθησαν στους ερευνητές που είχαν ανακαλύψει το σύστημα των δύο σωμάτων και εκείνοι  επέλεξαν την, κατά τη γνώμη τους καλύτερη, και την πρότειναν στη Διεθνή Αστρονομική Ένωση.

«Το όνομα Δίμορφος μαρτυρά τις μορφολογικές μεταβολές που θα υποστεί ο στόχος μας με την πρόσκρουση του DART», εξήγησε σχετικά με την επιλογή του ονόματος ο κ. Τσιγάνης, ο οποίος συμμετέχει στην ερευνητική ομάδα των δύο αποστολών (DART και Hera) . «Ο Δίμορφος θα γίνει το πρώτο ουράνιο σώμα στην ιστορία που θα είναι γνωστό στον άνθρωπο με δύο διαφορετικές μορφές: αυτή που θα αντικρίσει η αποστολή DART, πριν από την πρόσκρουσή της σε αυτό, και η μεταγενέστερη, την οποία θα ‘’δει’’ η Hera, μερικά χρόνια αργότερα».

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Κοροναϊός – Η μετάλλαξη Δέλτα+ στην Αττική

Η μετάλλαξη Δέλτα+, ή ακριβέστερα το υποστέλεχος της παραλλαγής Δέλτα «AY.4.2», έχει φτάσει στη χώρα μας, και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ εντοπίστηκε και στην...

Φθινοπωρινές εκπτώσεις – Πότε «πέφτουν» Black Friday και Cyber Monday

Τις φθινοπωρινές εκπτώσεις περιμένουν πώς και πώς οι καταναλωτές έτσι ώστε να αγοράσουν προϊόντα που επιθυμούν σε χαμηλότερες τιμές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του...

Εμβόλια – Μέσα στο 2022 θα παραχθούν 3,5 δισεκατομμύρια δόσεις

Το 2022 αναμένεται να παραχθούν στην ΕΕ 3,5 δισεκατομμύρια δόσεις από εμβόλια κατά της Covid-19, η πλειονότητα των οποίων θα εξαχθούν σε τρίτες χώρες,...

28η Οκτωβρίου – Επέτειος του «Όχι», ημέρα μνήμης και εθνικής υπερηφάνειας

28η Οκτωβρίου 1940. Ημέρα μνήμης και εθνικής υπερηφάνειας. Η Επέτειος του «ΟΧΙ» μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που...

Επίθεση σκύλου σε δύο γυναίκες στο Αγρίνιο

Αναστατωμένη είναι η τοπική κοινωνία της Κάτω Μακρινούς στο Αγρίνιο, έπειτα από την άγρια επίθεση σκύλου σε δύο γυναίκες, οι οποίες έχουν σχέση μητέρας-κόρης. Αν και οι ακριβείς συνθήκες...

Σχετικές ιστορίες