Δήμος Πειραιά: Βραβείο για την κατασκευή συσκευής που «αποστειρώνει» τον αέρα

Ακόμα μια καινοτομία, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί στη μάχη κατά του κοροναϊού, αναδείχτηκε μέσω του Δήμου Πειραιά και συγκεκριμένα στον ετήσιο διαγωνισμό για τη Γαλάζια Ανάπτυξη «Blue Growth Piraeus».

Το «BLUE AIR», η ιδέα που απέσπασε το πρώτο βραβείο, βασίζεται στη δημιουργία μιας συσκευής μικρών διαστάσεων, η οποία τραβάει τον αέρα, τον αποστειρώνει μέσω υπεριώδους ακτινοβολίας και τον αποδίδει στον χώρο απαλλαγμένο από ιούς. Η συσκευή – αεραγωγός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κλειστούς χώρους, προσφέροντας αποτελεσματική και οικονομική απολύμανση του αέρα. Κάθε τέτοια συσκευή μπορεί να καλύψει έως και 50 τ.μ. ενώ σε μεγαλύτερους χώρους, μπορούν να τοποθετηθούν περισσότερες συσκευές.

Η καινοτόμος συσκευή αναπτύχθηκε από τους φοιτητές του Τμήματος Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Παύλο Μπούσουλα, Κωνσταντίνο Κασσελούρη και Δημήτρη Κολοβό.  Αρωγός στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν την ιδέα τους, στάθηκε το Κέντρο Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη  «Blue Lab» του Δήμου Πειραιά, στους τρισδιάστατους εκτυπωτές του οποίου παρήχθησαν όλα τα πλαστικά μέρη της συσκευής. Τα ηλεκτρικά μέρη και η μονάδα ελέγχου και τηλεματικής αναπτύχθηκαν στο Ερευνητικό Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Αυτοματισμού, Τηλεματικής και Κυβερνοφυσικών Συστημάτων του Πανεπιστημίου.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, ανέφερε:

«Για ακόμα μια φορά ο Δήμος Πειραιά, μέσω του Κέντρου Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη Blue Lab, συμβάλλει με καινοτόμες κατασκευές στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Μετά τις ασπίδες προστασίας προσώπου, τις οποίες προσφέραμε το προηγούμενο διάστημα σε υγειονομικό προσωπικό και ειδικές ομάδες εργαζομένων, για πρόσθετη προστασία από τον Covid-19, ερχόμαστε τώρα να αναδείξουμε ακόμα μια καινοτομία, η οποία σχετίζεται με την πανδημία. Είμαστε χαρούμενοι που μπορέσαμε να στηρίξουμε νέα παιδιά, φοιτητές, να υλοποιήσουν την επιχειρηματική τους ιδέα, χρησιμοποιώντας την προηγμένη τεχνολογία που διαθέτουμε στο Blue Lab. Αυτό είναι άλλωστε και το στοίχημα για την τοπική αυτοδιοίκηση, να μπορεί να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, προσφέροντας πρακτικές λύσεις σε ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. Τα τελευταία χρόνια στον Δήμο Πειραιά έχουμε επενδύσει στη γαλάζια οικονομία για την ανάπτυξη της πόλης μας και είμαστε υπερήφανοι που μετατρέπουμε τον Πειραιά σε κέντρο καινοτομίας και αποτελούμε παράδειγμα προς μίμηση στον τομέα αυτό και για άλλες ευρωπαϊκές πόλεις».

O Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης, τόνισε: «Συνεχίζουμε με δύναμη και κυρίως με ελπίδα τις καινοτόμες πρωτοβουλίες στον Δήμο Πειραιά. Μετά τις ασπίδες προστασίας που προσφέραμε σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους στις υπηρεσίες πρώτης γραμμής, κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα, για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊο. Η συσκευή – αεραγωγός που κατασκεύασε ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και βραβεύτηκε με το 1ο  βραβείο στον πρόσφατο διαγωνισμό Blue Growth Piraeus είναι πολύ οικονομική στην παραγωγή της, μπορεί να τοποθετηθεί σε κλειστούς χώρους υπηρεσιών με μεγάλη επισκεψιμότητα, για την εξυπηρέτηση  πολιτών, λειτουργεί όλο το 24ωρο, προσφέροντας σημαντική επιπρόσθετη προστασία στο κοινό και τους εργαζόμενους μετά την μάσκα, τις αποστάσεις και την καθαριότητα των χεριών, που πρέπει όλοι να τηρούμε ευλαβικά».

Ο Διευθυντής του Ερευνητικού Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Αυτοματισμού, Τηλεματικής και Κυβερνοφυσικών Συστημάτων του Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής, επίκουρος καθηγητής Δρ. Δημήτριος Πυρομάλης ανέφερε:

«Το Ερευνητικό Εργαστήριο στήριξε ομάδα φοιτητών στην ανάπτυξη μιας καινοτόμου συσκευής αποστείρωσης αέρα εσωτερικών χώρων.  Η συσκευή Blue Air ενσωματώνει τεχνολογίες αιχμής για την αποτελεσματική και ασφαλή λειτουργία της, στηρίζεται στη χρήση καινοτόμων μεθόδων παραγωγής όπως το 3D Printing και κοστίζοντας λίγες δεκάδες ευρώ αποτελεί ένα επιπλέον μέτρο προστασίας κατά των ιών στην εποχή της πανδημίας».

Οι φοιτητές που κέρδισαν το 1ο βραβείο του διαγωνισμού, τόνισαν χαρακτηριστικά: «Ο συνδυασμός της ερευνητικής γνώσης του Πανεπιστημίου με την τεχνολογική καινοτομία παραγωγής πρωτοτύπων συστημάτων του Blue Lab είναι ό,τι αναζητούσαμε για να κάνουμε την ιδέα μας πράξη. Το κίνητρό μας για τον σχεδιασμό της συσκευής Blue Air  ήταν αρχικά η αποστείρωση του αέρα σε χώρους πλοίων, με στόχο την αύξηση της προστασίας και της εμπιστοσύνης των επιβατών. Στην πορεία αποδείχτηκε πως η συσκευή Blue Air μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους χώρους, π.χ. πολυσύχναστους χώρους εξυπηρέτησης κοινού, συμβάλλοντας στην μείωση του ιικού φορτίου».

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Κοροναϊός – Ανοίγει η πλατφόρμα για τέταρτη δόση εμβολίου στους ανοσοκατεσταλμένους

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα των ραντεβού για την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού. Πρόκειται για τη δόση που θα χορηγηθεί σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα....

Ολυμπιακός – Επικίνδυνη δοκιμασία στο Τελ Αβίβ

Στο Τελ Αβίβ θα δοκιμαστεί απόψε ο Ολυμπιακός, (21:05, Novasports Prime), καθώς οι ερυθρόλευκοι θα αντιμετωπίσουν τη Μακάμπι του Γιάννη Σφαιρόπουλου για την 22η...

Αδειες λόγω κοροναϊού – Τι ισχύει για τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προβλέπονται διευκολύνσεις για τους γονείς όταν τα παιδιά τους νοσούν από κοροναϊό και θεσπίζεται ειδική άδεια ασθενείας εργαζομένων του ιδιωτικού...

Παυλάκης – Φοβάται αναζωπύρωση των Δέλτα και Ομικρον και προειδοποιεί για κορύφωση θανάτων τον Απρίλιο

Την ώρα που τα μέτρα του κοροναϊού πήραν παράταση μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, ο καθηγητής και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης προειδοποιεί ότι...

Παντελής Παντελίδης – Ξεκίνησε η δίκη για το δυστύχημα

Λίγες ημέρες πριν συμπληρωθούν έξι χρόνια από το τροχαίο δυστύχημα της 18ης Φεβρουαρίου του 2016, όπου ο Παντελής Παντελίδης έχασε τη ζωή του και...

Σχετικές ιστορίες