Δημοσκόπηση : Απαισιόδοξοι οι πολίτες για την επιστροφή στην κανονικότητα

Σταθερό και υψηλό προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου έχει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε μια ακόμα δημοσκόπηση, ενώ οι πολίτες εμφανίζονται να μην θέλουν πρόωρες εκλογές, ενώ την ίδια ώρα ο ανασχηματισμός δεν φαίνεται να δημιούργησε προσδοκίες για βελτίωση του κυβερνητικού έργου.

Θετικό το ισοζύγιο για την κυβέρνηση

Παράλληλα το ισοζύγιο της αξιολόγησης της κυβέρνησης από τους πολίτες παραμένει θετικό αν και οι αρνητικές γνώμες είναι αυξημένες.

Σε δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha η ΝΔ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 38,6% έναντι 20% για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μια διαφορά της τάξης του 18,6%, ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της MARC τον Οκτώβριο που έδινε τη διαφορά στο 19,7%.

Την ίδια ώρα οι πολίτες απορρίπτουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέσα στο 2021, ενώ από το σύνολο των ευρημάτων της έρευνας προκύπτει ότι δεν διακρίνουν κάποια εναλλακτική λύση έναντι της ΝΔ με κορυφαίο στοιχείο ότι σχεδόν τα 4/5 των ερωτηθέντων απαντούν ότι αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα θα ήταν ίδια ή και χειρότερα.

Σε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου τα υπόλοιπα κόμματα που ακολουθούν έχουν ως εξής: Το ΚΙΝΑΛ με 6,5%, το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 3,8% ενώ εκτός του ορίου εισόδου στη Βουλή εμφανίζεται το ΜέΡΑ 25 με το ποσοστό του να διαμορφώνεται στο 2%.

Παράλληλα, σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων (74,6%) επιθυμεί η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία. Από την άλλη το 15,3% επιθυμεί εκλογές εντός του 2021 και το 6,3% εντός του 2022.

Η κυβέρνηση αξιολογείται κατά 29% θετικά και κατά 26,8% μάλλον θετικά. Αρνητικά χαρακτηρίζουν την διακυβέρνηση το 26,4% των ερωτηθέντων και μάλλον αρνητικά το 16,5%.


Mεταξύ άλλων, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις όσον αφορά την εξέλιξη των πραγμάτων στη χώρα μας αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Το 53,6 κρίνει ότι η κατάσταση θα ήταν χειρότερη, το 23,3% ότι θα ήταν περίπου η ίδια και το 15% καλύτερα από τώρα.

Ενισχύεται η εμπιστοσύνη του κόσμου στο εμβόλιο

Άξια προσοχής είναι δύο ευρήματα που αφορούν στο εμβόλιο όπου το ποσοστό υπέρ του εμβολιασμού είναι κατά πολύ αυξημένο σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, ενώ ταυτόχρονα παγιώνεται μια αντίληψη στην κοινή γνώμη πως η πανδημία θα έχει μεγάλη διάρκεια και θα κυριαρχεί και σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021.

Ειδικότερα για τον εμβολιασμό σχεδόν οι μισοί, το 46,9% απαντά ότι θέλει να κάνει το εμβόλιο όσο πιο σύντομα γίνεται και το 23,2% δηλώνει ότι θα κάνει το εμβόλιο αλλά αργότερα. Συνολικά υπέρ του εμβολιασμού είναι το 70,1% όταν το αντίστοιχο εύρημα του περασμένου Οκτωβρίου στην δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας ήταν μόλις στο 49,7%.

Είναι σαφές ότι η έναρξη των εμβολιασμών και η ίδια η εξέλιξη των πραγμάτων ενισχύει την εμπιστοσύνη του κόσμου στο εμβόλιο.


Από το καλοκαίρι και αν…

Ίσως το σημαντικότερο εύρημα αυτής της δημοσκόπησης είναι πως η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η επιστροφή στην κανονικότητα αργεί. Μόλις το 8,4% θεωρεί ότι θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα έως το Πάσχα, ενώ ένας στους τρεις πιστεύει ότι τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο θα ζούμε εντός του πλαισίου των περιοριστικών μέτρων (29,8% πιστεύει ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα έρθει έως το καλοκαίρι).

Ακόμα πιο απαισιόδοξο είναι ένα 29,3% που θεωρεί ότι η κανονικότητα αργεί περισσότερο και θα έρθει ως το τέλος του 2021, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό γύρω στο 25% που πιστεύει ότι σε ρυθμούς κανονικότητας θα επιστρέψουμε από το 2022 ή και αργότερα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Χάρης Θεοχάρης – Διαγνώστηκε θετικός στον κοροναϊό

Με κοροναϊό διαγνώστηκε ο πρώην υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος έχει κάνει και την τρίτη δόση του εμβολίου. Ο κ. Θεοχάρης δεν έχει συμπτώματα,...

Κοροναϊός – Αισιοδοξία για την παραλλαγή «Όμικρον»

Ελπίδες και αισιοδοξία γεννούν στους επιστήμονες τα τελευταία ευρήματα από τις μελέτες της νέας παραλλαγής «Όμικρον», η οποία εξαπλώνεται σταδιακά σε όλο τον πλανήτη. Μπορεί...

Πρόβλεψη Γκάγκα για Χριστούγεννα – Οι θάνατοι θα αυξάνονται ακόμα και αν μειωθούν τα κρούσματα

«Οι νεκροί από τον κοροναϊό θα συνεχίσουν να αυξάνονται παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα μπορεί να μειωθούν τις επόμενες μέρες», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα...

Ποινικές κυρώσεις σε γονείς που δεν αφήνουν τα παιδιά τους να πάνε σχολείο

Αντιμέτωποι με ποινικές κυρώσεις θα βρίσκονται οι γονείς που δεν θα αφήνουν να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο επικαλούμενοι λόγους πανδημίας. Νομοθετική ρύθμιση για...

Τσίπρας για ΜΜΜ – Μέτρα τώρα για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός

Τον κώδωνα του κινδύνου για την απαράδεκτη και αδιανόητη κατάσταση που επικρατεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς έκρουσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχε με το συνδικάτο εργαζομένων στον...

Σχετικές ιστορίες