Δημοσκόπηση: Σε μονοψήφιο ποσοστό η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – Τι γίνεται με το ΚΙΝΑΛ

Στις 5,3 ποσοστιαίες μονάδες καταγράφεται το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της Data Consultants για το Dnews και την εφημερίδα «Πελοπόννησος» και συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου.

Εάν είχαμε εκλογές αύριο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η Νέα Δημοκρατία θα ήταν το πρώτο κόμμα με ποσοστό 26,9% και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθούσε με 21,6%. Τρίτο κόμμα θα ήταν το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 11,2% και τέταρτο το ΚΚΕ με 4,5%. Η Ελληνική Λύση θα βρισκόταν στο 3,4% και κάτω από το όριο του 3% το ΜεΡΑ25. Το άθροισμα «Αναποφάσιστων» και «Δεν απαντώ» φτάνουν το 17,3% των ερωτηθέντων.

Στην εκτίμηση ψήφου τώρα, η εικόνα αλλάζει σημαντικά καθώς η Νέα Δημοκρατία φτάνει το 36% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί στο 28,9% και τη μεταξύ τους διαφορά να διαμορφώνεται στις 7,1 ποσοστιαίες μονάδες. Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στη συγκεκριμένη μέτρηση 3,9 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 με τον ΣΥΡΙΖΑ 2,6 μονάδες χαμηλότερα από το ποσοστό που κατέγραψε στην ίδια κάλπη.

Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι κατά 6,9 μονάδες μεγαλύτερο από αυτό που κατέγραψε στις κάλπες του 2019 δηλαδή 15%, όμως το «ράλι» της δημοσκοπικής ανόδου του μοιάζει να λαμβάνει τέλος.

Το ΚΚΕ στο 6% εμφανίζεται και αυτό κερδισμένο σε σχέση με τις εκλογές με θετικότερη επίδοση κατά 0,7 μονάδες ενώ η Ελληνική Λύση είναι ανεβασμένη κατά 0,8 μονάδες σε σχέση με την προ διετίας επίδοσή της φτάνοντας στο 4,5%. Το ΜεΡΑ25 εμφανίζεται και στην εκτίμηση ψήφου κάτω από το όριο του 3% στο 2%, 1,4 μονάδες κάτω από το εκλογικό της ποσοστό και ως εκ τούτου εκτός Βουλής.

Συσπειρώσεις

Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 65,4%. Χάνει -σε σχέση με τις εκλογές του 2019- το 6,5% προς το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, το 3,4% προς τον ΣΥΡΙΖΑ και 6,2% προς τα υπόλοιπα κόμματα, 5% προς «Λευκό, Άκυρο, Αποχή. Αναποφάσιστο δηλώνει το 13,4% των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2019. Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη από την άλλη κερδίζει 6% από τον ΣΥΡΙΖΑ, 9,1% από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, 7,1% από την Ελληνική Λύση και 6,9% από το ΜεΡΑ25.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει συσπείρωση 64,5% και απώλειες 6% προς τη ΝΔ, 4,8% προς το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και 3,6% προς το ΚΚΕ. Προς άλλα κόμματα «αποχωρεί» το 1,9% των ψηφοφόρων του, του 2019, ενώ προς το «Λευκό, Άκυρο, Αποχή» το 8%. Αναποφάσιστο για την ψήφο του δηλώνει το 11,2% των ψηφοφόρων του. Αντίθετη πορεία, προς τον ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούν το 17,2% των ψηφοφόρων του ΜεΡΑ25, το 7% εκείνων της Ελληνικής Λύσης, το 4,5% του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, το 3,4% της Νέας Δημοκρατίας και το 2,2% του ΚΚΕ.

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ καταγράφει συσπείρωση 74,2% και απώλειες: 9,1% προς τη Νέα Δημοκρατία, 4,5% προς τον ΣΥΡΙΖΑ και 1,5% προς άλλα κόμματα. Αναποφάσιστο δηλώνει το 10,6% των ψηφοφόρων του, του 2019.

Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, παίρνει το 16,7% των ψηφοφόρων της Πλεύσης Ελευθερίας, το 6,5% εκείνων της Νέας Δημοκρατίας και το 4,8% αυτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η «γκρίζα ζώνη»

Η δημοσκόπηση ομαδοποιεί ως «γκρίζα ζώνη» τους ερωτώμενους που στην πρόθεση ψήφου δηλώνουν «Αναποφάσιστοι», «Δεν απαντώ», «Λευκό/Άκυρο» ή «Αποχή».

Οι ψηφοφόροι που διάλεξαν μια από τις τέσσερις επιλογές, φτάνουν το 1/4 των ερωτηθέντων, δηλαδή το 25,2%. Πρόκειται κυρίως για ψηφοφόρους που δεν ψήφισαν ούτε στις προηγούμενες εκλογές είτε λόγω ηλικίας είτε απείχαν για άλλους λόγους αλλά και ψηφοφόροι που δεν ήθελαν να δηλώσουν τι είχαν ψηφίσει.

Το 48,7% της «γκρίζας ζώνης» δηλώνει πως δεν ψήφισε στις προηγούμενες εκλογές ή δεν θέλει να απαντήσει τι ψήφισε. Το 18,3% ψήφισε Νέα Δημοκρατία και το 14,9% ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν τα «Λοιπά» με 9,3% και τα ποσοστά στη συνέχεια μειώνονται αισθητά. Το 3,7% είχε ψηφίσει Χρυσή Αυγή – πριν τη δικαστική της καταδίκη- και το 3,1% ΜεΡΑ25. Λευκό ή Άκυρο είχε επιλέξει το 1,9%.

Το 18,3% της «γκρίζας ζώνης» προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία, το 14,9% ΣΥΡΙΖΑ

Εμπιστοσύνη στους θεσμούς

Όσον αφορά στην εμπιστοσύνη στους θεσμούς, οι ερωτώμενοι κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα «Πόσο εμπιστεύεστε κάθε έναν από τους παρακάτω θεσμούς και υπηρεσίες;» μέσω μιας λίστας 12 θεσμών. Ο «Στρατός» είναι μακράν ο θεσμός που εμπιστεύονται οι Έλληνες πολίτες (Πολύ και Αρκετά: 81,5%) και η εμπιστοσύνη αυτή είναι φανερή σε όλα τα δημογραφικά και κοινωνικά στρώματα. Σημαντικό βαθμό εμπιστοσύνης καταγράφουν και οι θεσμοί της «Αστυνομίας» και «Δικαιοσύνης» με το 68,6% και 58,8% των αντίστοιχα των πολιτών να τους εμπιστεύονται αρκετά έως πολύ. «Οριακή» εμπιστοσύνη καταγράφεται για την «Εκκλησία» και τους «Δήμους». Οι θεσμοί που οι πολίτες εμπιστεύονται λιγότερο από όλους είναι τα «ΜΜΕ», οι «Τράπεζες» και τα «Συνδικάτα».

Συγκεκριμένα, τα ποσοστά για πολύ και αρκετά έχουν ως εξής:

Στρατός 81,5%

Αστυνομία 68,6%

Δικαιοσύνη 58,8%

Εκκλησία 50,6%

Δήμοι 49,5%

Κυβέρνηση 35,1%

Περιφέρειες 34,4%

Κοινοβούλιο 33,4%

Ευρωπαϊκή Ένωση 29,9%

Τράπεζες 21%

Συνδικάτα 17,4%

ΜΜΕ 14,9%

Αντίθετα στις αμιγώς αρνητικές ψήφους η «κατάταξη» διαμορφώνεται ως εξής:

ΜΜΕ 54,6%

Τράπεζες 50%

Συνδικάτα 45,5%

Ευρωπαϊκή Ένωση 40,4%

Κυβέρνηση 38,2%

Κοινοβούλιο 34,6%

Εκκλησία 24,7%

Περιφέρειες 20,2%

Δικαιοσύνη 14,9%

Δήμοι 14,8%

Αστυνομία 9,1%

Στρατός 5,1%

Ο βαθμός εμπιστοσύνης καταγράφει μεγάλες διακυμάνσεις μεταξύ των ψηφοφόρων των κομμάτων. Συγκεκριμένα, οι πολίτες που δηλώνουν πρόθεση να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τους παραπάνω θεσμούς σημαντικά λιγότερο από τους πολίτες με πρόθεση να ψηφίσουν την ΝΔ ή το ΚΙΝΑΛ.

Εξαίρεση αποτελεί ο θεσμός των «Συνδικάτων» τον οποίο εμπιστεύονται περισσότερο οι πολίτες με πρόθεση να ψηφίσουν ΚΚΕ ή ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο οι πολίτες με πρόθεση να ψηφίσουν ΝΔ ή ΚΙΝΑΛ. Συνολικά, οι απαντήσεις των πολιτών με πρόθεση ψήφου στο ΚΙΝΑΛ μοιάζουν με τις απαντήσεις αυτών της ΝΔ ενώ οι πολίτες με πρόθεση ψήφου στο ΚΚΕ απαντούν πολύ διαφορετικά από όλους τους άλλους εκφράζοντας έλλειψη εμπιστοσύνης για όλους τους θεσμούς, με μόνη εξαίρεση τον «Στρατό».

Η ταυτότητα της έρευνας

ΕΤΑΙΡΕΙΑ: DATA RESEARCH & CONSULTING A.E. (Διακριτικός τίτλος: Data Consultants) ΑΝΑΘΕΣΗ: Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» και D News ΣΚΟΠΟΣ: Η διερεύνηση της εκλογικής συμπεριφοράς των ψηφοφόρων.

ΔΕΙΓΜΑ – ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ: Αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.026 ψηφοφόρων της χώρας, ανδρών και γυναικών 17 ετών και άνω. Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία με στρώματα τις κατηγορίες των Δήμων σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν.4555/2018 και χρήση quota στο φύλο, την ηλικία.

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΣΤΑΘΜΙΣΗΣ: Οι ερωτήσεις σταθμίστηκαν με βάση τις εθνικές εκλογές του 2019 (A Κυριακή).

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: 28/3-15/4/2022

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Ποσοτική έρευνα με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με χρήση ημιδομημένου ερωτηματολογίου, στα νοικοκυριά των ερωτώμενων, χωρίς την χρήση κάλπης. ΜΕΓΙΣΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ: :±3,02%. ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία DATA R.C. (Α.Μ. ΕΠΙΧ. ΔΗΜΟΣΚΠ.-ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ Ε.Σ.Ρ.2, Α.Μ. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ Αρχής προστ. Ατομ. Δεδ. Ν 472/1997:817). H DATA RC είναι μέλος του ο ΣΕΔΕΑ και μέτοχος της Ελεγκτικής Εταιρείας Δημοσκοπήσεων και Ερευνών Κοινής Γνώμης.
Τα ευρήματα της έρευνας και ειδικότερα η πρόθεση ψήφου αποτελούν την καταγραφή των απόψεων και τάσεων που επικρατούν τη χρονική περίοδο διεξαγωγής της έρευνας. Δεν αποτελούν πρόβλεψη ψήφου ούτε εκτίμηση εκλογικής επιρροής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Κοροναϊός: Για ραγδαία αύξηση κρουσμάτων προειδοποιούν οι ειδικοί – Ζητούν επαναφορά της μάσκας

Στα ύψη ανεβάζει το θερμόμετρο της ανησυχία των ειδικών η ανοδική πορεία των κρουσμάτων κοροναϊού. Αρκετοί είναι οι επιστήμονες που τάσσονται υπέρ της επαναφοράς...

Forbes: Η Ελλάδα διατηρεί το πλεονέκτημα στην αεράμυνα ακόμα και αν η Τουρκία πάρει F-16

Η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται ψηλά στο διεθνή Τύπο, δεδομένων και των επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει αυτή σε επίπεδο...

Κοπεγχάγη: Πολλοί οι νεκροί από το επεισόδιο με πυροβολισμούς στο εμπορικό – Δεν αποκλείεται τρομοκρατική επίθεση

Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους πυροβολισμούς στο εμπορικό κέντρο Field’s στην Κοπεγχάγη, ανακοίνωσε απόψε ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης. Ο ύποπτος που έχει συλληφθεί...

Παρέμβαση Ρουβίκωνα στην Πρεσβεία των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις

«Η επίθεση στις γυναίκες είναι υπόθεση όλων μας» έγραφαν τα τρικάκια που πέταξε ο Ρουβίκωνας σε παρέμβαση του στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Ομάδα...

Φωτιά στις Πόρτες Αχαΐας: Μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής – Προληπτικές εκκενώσεις χωριών

Μεγάλη φωτιά έχει ξεσπάσει στις Πόρτες Αχαΐας από το απόγευμα της Κυριακής. Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη με τις Αρχές να προχωρούν σε προληπτικές εκκενώσεις χωριών. Σύμφωνα...

Σχετικές ιστορίες