Έκρηξη συμφωνιών για οπτικές ίνες για την υποστήριξη του 5G στην Ελλάδα

Οι οπτικές ίνες, στις οποίες θα πατήσει το 5G, δεν μαγνητίζουν πια μόνο τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, αλλά φέρνουν στο παιχνίδι και τους ενεργειακούς παίκτες, που διαχειρίζονται μια «προίκα» χιλιάδων χιλιομέτρων δικτύων τα οποία φτάνουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Με την ψηφιοποίηση να έχει εξελιχθεί στο next big thing, επιταχυνόμενη από τις νέες τάσεις που δημιούργησε η πανδημία, οι κυοφορούμενες το τελευταίο διάστημα συνεργασίες αρχίζουν να ανεβάζουν στροφές.

Η αμοιβαία ανταλλαγή και παραχώρηση χρήσης των δικτύων οπτικών ινών είναι το αντικείμενο συμφωνίας-πλαισίου μεταξύ της Vodafone Ελλάδας και της Grid Telecom, 100% θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ. Η διάρκεια της συμφωνίας είναι 20 χρόνια και θα επιτρέψει στις δύο πλευρές να αξιοποιήσουν πιο δυναμικά τμήματα του δικτύου κορμού, ώστε να εμπλουτίσουν τις επιλογές προς τους πελάτες τους και να υποστηρίξουν νέες επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές.

Η Grid Telecom διαθέτει, σήμερα, ένα δίκτυο οπτικών ινών άνω των 4.000 χλμ. το οποίο επεκτείνεται, ακολουθώντας την ανάπτυξη του χερσαίου και υποθαλάσσιου δικτύου υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ. Εκτιμάται ότι το δίκτυό της θα διπλασιαστεί τα επόμενα έτη στην ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα. Επίσης, το ιδιόκτητο τηλεπικοινωνιακό της δίκτυο θα επεκταθεί σταδιακά στα Βαλκάνια. Μέσω ενός state-of-the-art δικτύου DWDM, που διασφαλίζει πολύ υψηλό επίπεδο διαθεσιμότητας υπηρεσίας, η εταιρεία προχωρά, εντός του 2021, στη διάθεση υπηρεσιών ultra-high χωρητικοτήτων μεταξύ μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας.

Στις υπηρεσίες που προσφέρει συγκαταλέγονται, ακόμα, η διάθεση dark fiber μέσω του εναέριου και υποθαλάσσιου δικτύου του ΑΔΜΗΕ και του συμπληρωματικού της χερσαίου δικτύου, καθώς και υπηρεσίες συνεγκατάστασης επί των πυλώνων, εντός των ΚΥΤ και των υποσταθμών του ΑΔΜΗΕ σε ολόκληρη τη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη μεγάλη συνεργασία της Grid Telecom υπεγράφη στις αρχές του 2020 με τη Wind για την εκμίσθωση πολλαπλών ζευγών οπτικών ινών σε τμήματα του δικτύου της, συνολικού μήκους 1.600 χιλιομέτρων για 15 χρόνια.

Όσον αφορά δε στη Vodafone Ελλάδας, η πρόσβαση στο δίκτυο της Grid Telecom θα επιταχύνει την υλοποίηση του νέου της επενδυτικού προγράμματος, ύψους 600 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει την δημιουργία σύγχρονων ψηφιακών υπηρεσιών και υποδομών σε όλη την Ελλάδα, με δίκτυα νέας γενιάς, όπως 5G, οπτικές ίνες μέχρι το σπίτι (FTTH) και δύο υποθαλάσσια καλώδια σε Αιγαίο και Ιόνιο.

Στην τελική ευθεία η συμφωνία Forthnet-ΔΕΗ

Μια ακόμα συμφωνία που βρίσκεται στην τελική ευθεία είναι μεταξύ της Forthnet και της ΔΕΗ. Όπως είχε σημειώσει εξάλλου, η διευθύνουσα σύμβουλος της United Group, κυρία Victoriya Boklag, σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου στην Αθήνα, προχωρούν οι συζητήσεις με τη ΔΕΗ για την παροχή υπηρεσιών χονδρικής και λιανικής με βάση το εναέριο δίκτυο της εταιρείας.

Η ΔΕΗ, μέσω του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης, μήκους 242.000 χλμ. και των κέντρων χαμηλής και μέσης τάσης ανά την Ελλάδα, μπορεί να δώσει τις βάσεις για να φτάσουν οι οπτικές ίνες μέχρι τα σπίτια και τα κτήρια σε όλη την επικράτεια, το λεγόμενο Fiber-To-The-Home. Πρόκειται για μια λύση πολύ φθηνότερη από την εγκατάσταση υπόγειου δικτύου, καθώς οι οπτικές ίνες «κουμπώνουν» επάνω στις υφιστάμενες υποδομές, δίνοντας τους και νέα αξία.

Σύμφωνα με το πλάνο της, η ΔΕΗ θα αναπτύξει το δίκτυο οπτικών ινών και θα λειτουργεί ως διαχειριστής, εκμισθώνοντάς τα σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Υπενθυμίζεται ότι δεν θα είναι η πρώτη φορά που η ΔΕΗ μπαίνει στις τηλεπικοινωνίες, καθώς το είχε επιχειρήσει ξανά το 2007, με τη συμμετοχή της στην Tellas. Ένα εγχείρημα που τότε έληξε άδοξα. Είχε επενδύσει μάλιστα, μετά το 2000, περί τα 30 εκατ. ευρώ σε δίκτυο οπτικών ινών που «απλώθηκε» στην υψηλή τάση. Εκτιμάται πάντως ότι η ενίσχυση του δικτύου θα αυξήσει την υπεραξία του ΔΕΔΔΗΕ που βαίνει προς μερική ιδιωτικοποίηση.

Στην κούρσα για το Ultra-FastBroadband

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στον διαγωνισμό για το μεγάλο ΣΔΙΤ του Ultra-Fast Broadband (UFBB), ύψους 870 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Πρόκειται για το τεράστιο έργο της ανάπτυξης δικτύου οπτικών ινών στις «λευκές περιοχές» της χώρας, στο οποίο εκτός από τους συνήθεις υπόπτους, δηλαδή τους τρεις τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, μεταξύ των ενδιαφερομένων, συγκαταλέγονται ακόμη η ΔΕΗ και το σχήμα ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – Grid Telecom.

Ήδη, στη Νορβηγία, στην Ιρλανδία, στην Ιταλία και στη Ρουμανία, εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας συμμετέχουν σε κατασκευές δικτύων οπτικών ινών, επενδύοντας στην προστιθέμενη αξία που αποκτά το σε γενικές γραμμές γερασμένο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Το UFBB θα δημιουργήσει περισσότερες από 750.000 συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1Gbps. Θα υλοποιηθεί σε 7 γεωγραφικά τμήματα (lots) στα οποία ομαδοποιούνται οι περιφέρειες ενότητες της χώρας, με το σύνολο των εκτιμώμενων συνδέσεων να έχει εκτιμηθεί σε 812.155. Σύμφωνα με την πρόσκληση της πρώτης φάσης του διαγωνισμού, στην κατανομή των lots έχει επιτευχθεί ισορροπία ως προς το Συνολικό Κόστος Επένδυσης και τη δημόσια χρηματοδότηση, λαμβάνοντας υπόψη ότι το IRR επί των ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity) θα πρέπει να είναι ίσο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Πούτιν: Η Δύση πρέπει να καταλάβει ότι αυτές οι περιοχές θα είναι για πάντα δικές μας – Αποφάσισαν οριστικά

Επτά μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προχωρά στην προσάρτηση του Λουγκάνσκ, του Ντονέτσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνα,...

Διαρροές Nord Stream: Ποιος κατηγορείται για «σαμποτάζ» και γιατί;

Οι μεγάλες διαρροές που σημειώθηκαν ξαφνικά σε ρήγματα στους αγωγούς αερίου Nord Stream, που συνδέουν τη Ρωσία με τη Ευρώπη μέσω της Βαλτικής Θάλασσας,...

Η Ουκρανία υποβάλλει αίτημα προσχώρησης στο ΝΑΤΟ

Το γραφείο του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέδωσε ενημερωτική δήλωση μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας. «Τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής...

Νέο «κύμα» κυρώσεων από ΗΠΑ και Βρετανία μετά τις προσαρτήσεις των τεσσάρων περιοχών

Ένα τεράστιο πακέτο νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανακοινώθηκε τόσο από το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και από τις ΗΠΑ μετά τις προσαρτήσεις των τεσσάρων...

Από την Κριμαία στις νέες προσαρτήσεις – Πώς ο Πούτιν στριμώχνει τη Δύση

Από τη βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς (βορειοανατολικά) έως τη χερσόνησο της Κριμαίας (νότια), η Ρωσία έχει πλέον προσαρτήσει όλες ή μέρος πέντε περιφερειών της...

Σχετικές ιστορίες