Εκτός του προγράμματος της ΕΕ για το εμβόλιο η Βρετανία

Η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει απορρίψει την ευκαιρία συμμετοχής στο πρόγραμμα της ΕΕ για το εμβόλιο του κοροναϊού, καθώς ανησυχεί για «δαπανηρές καθυστερήσεις», σύμφωνα με πηγές του Guardian.

Η ΕΕ πρόκειται να επενδύσει περίπου 2 δισ. ευρώ για να εξασφαλίσει προτεραιότητα των 27 κρατών – μελών της στα εμβόλια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε στάδιο δοκιμής.

Αν και υπήρξαν διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, ο Αλόκ Σαρμά, υπουργός επιχειρηματικότητας φαίνεται ότι απέσυρε τη χώρα του από την ευκαιρία συμμετοχής, όπως αποκάλυψε η Daily Telegraph. Η Κομισιόν αναμένεται να ενημερωθεί επίσημα την Παρασκευή.

Η απόφαση μη συμμετοχής κατά πάσα πιθανότητα θα προκαλέσει τις αντιδράσεις της βρετανικής αντιπολίτευσης, που πιστεύουν ότι οι υπουργοί απλώς αποφεύγουν κάθε συνεργασία με την ΕΕ, στη σκιά του Brexit.

Τα επιχειρήματα των Βρετανών

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα ότι οι αξιωματούχοι φοβούνται πως η συμμετοχή στο πρόγραμμα μπορεί να καθυστερήσει τη διαθεσιμότητα του εμβολίου ακόμη και κατά ένα εξάμηνο, εξαιτίας των συζητήσεων για τη διανομή του στα κράτη – μέλη.

Επιπλέον, έγειραν ανησυχίες ότι οι χώρες που θα συμμετέχουν θα έχουν πλαφόν στον αριθμό των εμβολίων που θα τους αντιστοιχούν.

«Οι όροι απλώς δεν ήταν σωστοί για εμάς. Το πρόγραμμα της ΕΕ δεν θα πρόσφερε στη Βρετανία την ευκαιρία να κάνει τίποτα παραπάνω από αυτά που ήδη κάνει», τόνισε μια πηγή.

Άλλη πηγή αναφέρει ότι η απόφαση «δεν θα βλάψει τις προσπάθειες» που έχει λάβει η Ομάδα Εργασίας για τα Εμβόλια που έχει συστήσει η κυβέρνηση, και η οποία συντονίζει τις προσπάθειες για την έρευνα και παραγωγή ασφαλούς εμβολίου.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι τα πλεονεκτήματα του προγράμματος της ΕΕ είναι «περιορισμένα», από τη στιγμή που οι περισσότερες φαρμακευτικές εταιρίες κάνουν παρόμοιες οικονομικές προσφορές στη Βρετανία με άλλες χώρες, παρά τους ισχυρισμούς της ένωσης ότι η «συλλογική αγοραστική δύναμη» θα λειτουργήσει ως πλεονέκτημα.

Η Βρετανία έχει ήδη εξασφαλίσει διμερή συμφωνία με την AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όμως υπάρχουν φόβοι ότι ορισμένα από τα πρώτα εμβόλια θα αποδειχθούν αναποτελεσματικά. Η Βρετανία διατηρεί το δικαίωμα να εμπλακεί σε όλα τα προγράμματα που εντάσσονται στον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2020.

Η συνεργασία Οξφόρδης και AstraZeneca – η οποία, αν επιτύχει, θα καταστήσει τη Βρετανία πρώτη αποδέκτρια του εμβολίου – ξεκίνησε τη δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους τον Μάιο.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει δεχτεί επικρίσεις για την αποτυχία του να εντάξει τη Βρετανία στα προγράμματα της ΕΕ για προμήθεια αναπνευστήρων και προστατευτικού εξοπλισμού τον Μάιο. Η Downing Street αποδίδει το γεγονός σε… «προβλήματα στην επικοινωνία».

Πηγή: www.theguardian.com

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Κοροναϊός – Δύο κρούσματα της υποπαραλλαγής Oμικρον 2 εντοπίστηκαν στην Ελλάδα

Ζήτημα χρόνου ήταν να φτάσει και στην Ελλάδα η υποπαραλλαγή της Ομικρον. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κρούσματα είναι εισαγόμενα και εντοπίστηκαν την τελευταία εβδομάδα στο...

Ερευνα – Η βιολογική ηλικία του αμφιβληστροειδούς μαρτυρά τον κίνδυνο θανάτου ενός ανθρώπου

Η διαφορά ανάμεσα στη βιολογική ηλικία του αμφιβληστροειδούς στο πίσω μέρος του ματιού και της πραγματικής (χρονολογικής) ηλικίας ενός ανθρώπου αποτελεί δείκτη αυξημένου κινδύνου...

Στο «Καμπ Νόου» η 7η Χρυσή Μπάλα του Μέσι

Μπορεί να αποχώρησε το καλοκαίρι. Μπορεί να έβαλαν τέλος σε μία σχέση 21 ετών, έχοντας γράψει… παρέα μία ιστορία με χρυσά γράμματα. Ωστόσο ούτε...

Γιατί το Oruc Reis κόβει βόλτες στο Αιγαίο

Δυτικά της Καλολίμνου πλέει αυτή τη στιγμή το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis. Το τουρκικό πλοίο, το οποίο εκτελεί δραστηριότητες σεισμικών ερευνών και έχει απασχολήσει ουκ...

Φαίη Σκορδά – Eνταση on air με το δικηγόρο του Κώστα Δόξα

Μετά την είδηση της σύλληψης του Κώστα Δόξα ασχολήθηκαν στο «Πρωινό». Μάλιστα, στην εκπομπή ήταν καλεσμένος να μιλήσει ο δικηγόρος του τραγουδιστή, Σπύρος Δημητρίου, και να ξεκαθαρίσει...

Σχετικές ιστορίες