Εμβόλιο COVID-19 : Τι ακριβώς συνέβη με τα ποσοστά επιτυχίας του AstraZeneca

Τη Δευτέρα, ο κόσμος άκουσε πώς το εμβόλιο κατά Covid – από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης – ήταν πολύ αποτελεσματικό σε προχωρημένες δοκιμές.

Έδωσε ελπίδα για την καταπολέμηση της πανδημίας που θα πρέπει να είναι φθηνότερη και ευκολότερη στη διανομή από τα εμβόλια Pfizer/BioNTech και Moderna mRNA που ανακοίνωσαν παρόμοια εντυπωσιακά αποτελέσματα μόλις λίγες ημέρες πριν.

Αλλά μετά την αγαλλίαση, ακολούθησε κάποιος αρνητικός τύπος. Την Πέμπτη, πολλά πρακτορεία ειδήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ ανέφεραν ότι υπήρχαν ερωτήσεις σχετικά με τα δεδομένα.

Δεν αφορούσαν την ασφάλεια, αλλά πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο. Οι ερωτήσεις επικεντρώνονται στα επίπεδα αποτελεσματικότητας.

Τρεις αναφέρθηκαν από τη δοκιμή – συνολική αποτελεσματικότητα 70%, χαμηλότερη από 62% και υψηλή 90%.

Αυτό συμβαίνει επειδή διαφορετικές δόσεις του εμβολίου χρησιμοποιήθηκαν κατά λάθος στη δοκιμή. Σε μερικούς εθελοντές δόθηκαν τα μισά της προγραμματισμένης δόσης, κατά λάθος. Ωστόσο, αυτή η «λάθος» δόση αποδείχθηκε νικήτρια.

Some trial volunteers were given shots half the planned strength, in error. But the «wrong» dose turned out to be a winner — appearing to provide the most protection.

Posted by BBC News on Friday, 27 November 2020

Τι σημαίνει αυτό?

Μερικές από τις λήψεις ήταν πιο αδύναμες από ό,τι είχαν σχεδιαστεί, που περιέχουν πολύ λιγότερο από το συστατικό που προορίζεται να δώσει σε ένα άτομο ανοσία.

Το εμβόλιο είναι στην πραγματικότητα δύο δόσεις, με τη δεύτερη να δίνεται έναν μήνα μετά την πρώτη ως ενισχυτικό.

Ενώ οι περισσότεροι από τους εθελοντές στη δοκιμή έλαβαν τη σωστή δόση και τις δύο φορές, ορισμένοι δεν το έκαναν. Οι ρυθμιστικές αρχές ενημερώθηκαν για το σφάλμα από νωρίς και συμφώνησαν ότι η δοκιμή θα μπορούσε να συνεχιστεί και περισσότεροι εθελοντές θα μπορούσαν να εμβολιαστούν. Το σφάλμα δεν είχε καμία επίδραση στην ασφάλεια του εμβολίου.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα;

Περίπου 3.000 συμμετέχοντες έλαβαν τη μισή δόση και στη συνέχεια μια πλήρη δόση τέσσερις εβδομάδες αργότερα και αυτό φάνηκε να παρέχει τη μεγαλύτερη προστασία ή αποτελεσματικότητα στη δοκιμή – περίπου 90%.

Στη μεγαλύτερη ομάδα σχεδόν 9.000 εθελοντών, στους οποίους δόθηκαν δύο πλήρεις δόσεις και σε απόσταση τεσσάρων εβδομάδων, η αποτελεσματικότητα ήταν 62%.

Η AstraZeneca ανέφερε αυτά τα ποσοστά και επίσης είπε ότι το εμβόλιο της ήταν κατά μέσο όρο 70% αποτελεσματικό στην πρόληψη της ασθένειας Covid-19.

Οι αριθμοί άφησαν μερικούς εμπειρογνώμονες να αναρωτΜερικές από τις λήψεις ήταν πιο αδύναμες από ό,τι είχαν σχεδιαστεί, που περιέχουν πολύ λιγότερο από το συστατικό που προορίζεται να δώσει σε ένα άτομο ανοσίαιούνται. Ο καθηγητής David Salisbury, εμπειρογνώμονας ανοσοποίησης και συνεργάτης του παγκόσμιου προγράμματος υγείας στο think tank Chatham House, δήλωσε: «Έγιναν δύο μελέτες για τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικές δόσεις και δημιουργήθηκε ένα σύνθετο που δεν αντιπροσωπεύει καμία από τις δόσεις. Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα με αυτό».

Η AstraZeneca τόνισε ότι τα δεδομένα είναι προκαταρκτικά και όχι πλήρη και τελικά – κάτι που ισχύει και για τα αναφερόμενα αποτελέσματα Pfizer και Moderna jab.

Όταν μπορούν, όλες οι εταιρείες θα δημοσιεύσουν πλήρη αποτελέσματα σε ιατρικά περιοδικά για δημόσιο έλεγχο.

Και υποβάλλουν πλήρη δεδομένα στους ρυθμιστές για να υποβάλουν αίτηση για έγκριση έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε οι χώρες να μπορούν να αρχίσουν να χρησιμοποιούν αυτά τα τρία διαφορετικά εμβόλια για να εμβολιάσουν ολόκληρους πληθυσμούς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Νίκος Κουρής Θεοδωράκης – Τι γράφει στην επιστολή του μετά το άνοιγμα της διαθήκης του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη;

Μετά την άρνηση της Μαργαρίτας Θεοδωράκη να κάνει τεστ DNA για να εξεταστεί εάν είναι συγγενής με τον Νίκο Κουρή – Θεοδωράκη, έρχεται στο...

Η κλιματική κρίση «ξυπνά» επικίνδυνους ιούς – Πώς μπορεί να βοηθήσει μια «πράσινη ανάκαμψη»

Για τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ανθρώπινη υγεία προειδοποιεί νέα έκθεση, προσθέτοντας ότι η κατάσταση επιδεινώνεται. Οι ξηρασίες θα βλάψουν την παραγωγή τροφίμων,...

Πέραμα – Κατεπείγων πειθαρχικός έλεγχος για τους αστυνομικούς – Φόβοι για «αντίποινα»

Την ώρα που οι αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό του Ρομά – ο οποίος έχει ταυτοποιηθεί – βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, νέα στοιχεία για την...

Κηφισιά – Είχαν προειδοποιήσει οι γείτονες για τον δολοφόνο «σαμουράι»

Ο δράστης της δολοφονίας του 43χρονου εργάτη στο φυσικό αέριο στην Κηφισιά οδηγείται στον εισαγγελέα, ενώ η υπόθεση έχει σοκάρει το πανελλήνιο. Ο δράστης...

Τα εμβόλια Covid-19 δεν αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής των εγκύων

Δύο νέες επιστημονικές έρευνες σε διεθνούς κύρους επιστημονικά περιοδικά έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι τα εμβόλια κατά του κορονοϊού είναι ασφαλή πριν και κατά την...

Σχετικές ιστορίες