ΕΟΔΥ: Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών και οστρακοειδών την περίοδο της Σαρακοστής

Σήμερα , 27 Φεβρουαρίου, ξεκινά η νηστεία της Σαρακοστής που διαρκεί, έως το Σάββατο 15 Απριλίου 2023.

Όσοι επιλέγουν να νηστέψουν, δεν καταναλώνουν τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά και αυγά, ενώ καταναλώνουν τροφές όπως  δημητριακά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, μαλάκια και οστρακοειδή.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, στη χώρα μας έχουν σημειωθεί κατά καιρούς την περίοδο αυτή κρούσματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση οστρακοειδών, η οποία παρουσιάζει αύξηση την περίοδο της Σαρακοστής, τόσο εντός όσο και εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.

Αυτό συμβαίνει διότι, ιοί όπως ο νοροϊός, που έχουν διεθνώς συσχετιστεί με την εμφάνιση επιδημιών γαστρεντερίτιδας ύστερα από κατανάλωση ατελώς μαγειρεμένων/ωμών οστρακοειδών (μύδια, στρείδια κτλ), είναι ανθεκτικοί τόσο στο μαγείρεμα στον ατμό όσο και σε θερμοκρασίες μέχρι 60οC.

Πως μαγειρεύουμε όστρακα και θαλασσινά/οστρακοειδή

Ακολουθούν κάποιοι κανόνες για την ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών/οστρακοειδών:

  • Όταν το κέλυφος είναι ανοιχτό πριν το μαγείρεμα ή όταν παραμένει κλειστό μετά από αυτό, τότε απορρίπτουμε το οστρακοειδές.
  • Ο έλεγχος οξύτητας που γίνεται με τη ρίψη σταγόνων λεμονιού δε διασφαλίζει ότι τα οστρακοειδή είναι απαλλαγμένα από μικρόβια.
  • Δεν καταναλώνουμε ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα οστρακοειδή. Τα βράζουμε μέχρι να ανοίξει το κέλυφος και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμη 3-5 λεπτά. Εναλλακτικά, τα τοποθετούμε σε ατμομάγειρα όταν έχει ήδη αρχίσει να παράγεται ατμός και μαγειρεύουμε για επιπλέον 4-9 λεπτά.

Για το μαγείρεμα της ψίχας:

  • βράζουμε τουλάχιστον 3 λεπτά
  • τηγανίζουμε τουλάχιστον 3 λεπτά στους 190°C
  • ψήνουμε στη σχάρα για 3 λεπτά
  • ψήνουμε στο φούρνο στους 230°C για 10 λεπτά

Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής: α) πλένουμε τα χέρια μας καλά πριν και μετά το χειρισμό ωμών οστρακοειδών και β) διατηρούμε τις επιφάνειες κοπής και τα οικιακά σκεύη καθαρά.

Αποφεύγουμε τη διασταυρούμενη επιμόλυνση: διατηρούμε τα ωμά οστρακοειδή μακριά από τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση.

Αποθηκεύουμε τα θαλασσινά/οστρακοειδή με ασφάλεια. Εάν πρόκειται να καταναλωθούν εντός δύο ημερών από την αγορά τους συστήνεται η αποθήκευσή τους στη συντήρηση του ψυγείου. Εάν πρόκειται να καταναλωθούν σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ημερών συστήνεται η αποθήκευσή τους στην κατάψυξη αφού τοποθετηθούν σε σακούλες τροφίμων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Γυναίκα απειλεί να πέσει από ταράτσα πολυκατοικίας

Συναγερμός σήμανε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής στις Αρχές της Θεσσαλονίκης. Λίγο μετά τις 17:00, μία γυναίκα ηλικίας περίπου 60 ετών, ανέβηκε στην ταράτσα πολυκατοικίας επί της οδού...

Εδωσε το σύνθημα ο Μάνταλος: «Να πάμε κατευθείαν στο Euro»

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αύριο τη Λιθουανία σε φιλική αναμέτρηση στην Opap Arena, με τον Πέτρο Μάνταλο να εκπροσωπεί τους παίκτες στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Ο...

Πούτιν: Η Ρωσία δεν σχηματίζει στρατιωτική συμμαχία με Κίνα

Η Ρωσία και η Κίνα δεν σχηματίζουν στρατιωτική συμμαχία, διαβεβαίωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεοπτική του συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα, επισημαίνοντας ότι...

Δεκαπεντάχρονη κατήγγειλε 19χρονο για βιασμό

Τον βιασμό της από έναν 19χρονο κατήγγειλε μία 15χρονη μαθήτρια στο Αστυνομικό Τμήμα στο Ίλιον το βράδυ του Σαββάτου, 25 Μαρτίου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της...

Φορολογία: Τι φέρνει η διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS – Πώς θα λειτουργήσει

Η αντίστροφη μέτρηση για την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και την μεταβίβαση των φορολογικών στοιχείων σε πραγματικό χρόνο στην ΑΑΔΕ, πλησιάζει...

Σχετικές ιστορίες