Επί ποδός πολέμου οι νησιώτες λίγο πριν φτάσουν οι μπουλντόζες για τις επιτάξεις

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι νησιώτες μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επιτάξει στρέμματα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου για να δημιουργηθούν οι νέες κλειστές δομές.

Το κυβερνητικό τελεσίγραφο μια εβδομάδας που είχε δοθεί στους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης προκειμένου να υποδείξουν χώρους της αρεσκείας τους για τη δημιουργία των νέων κλειστών δομών, έληξε με την κυβέρνηση να απαντά ότι προχωρά στον σχεδιασμό της χωρίς να γίνει περαιτέρω συζήτηση.

Εγρήγορση αλλά κυρίως ψυχραιμία συνιστά για τον κορωνοϊό ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Σήμερα, μάλιστα, ανοίγουν οι προσφορές για την ανάθεση του έργου της περίφραξης του επιταγμένου χώρου και της δημιουργίας υποδομών, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και μέσα στην εβδομάδα θα μπορούν να αρχίσουν οι εργασίες.

Για την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Λέσβου και την αγανάκτηση των κατοίκων μετά και την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει τα σχέδιά της αναφορικά με τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών σε περιοχές του νησιού, μίλησε στην κάμερα του MEGA ο Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.

Παρά την επιβεβαίωση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ότι θα υπάρξει διάστημα μίας εβδομάδας προκειμένου να γίνει ένας διάλογος επί μηδενική βάση, στο αίτημα των τοπικών αρχών να προγραμματιστεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη παρουσία του Υπουργού, η Περιφέρεια έλαβε γραπτή απάντηση ότι η κυβέρνηση προχωρά στο σχεδιασμό της και ότι δεν πρόκειται να γίνει περαιτέρω συζήτηση.

Οι κάτοικοι των νησιών και οι τοπικές αρχές έχουν σκοπό, μέχρι την τελευταία στιγμή, να επιδιώξουν με ειρηνικό τρόπο συνομιλίες και εύρεση λύσεων.

«Πάνε να δημιουργηθούν προγεφυρώματα στην καρδιά των νησιών μας της επιθετικότατης Τουρκίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, ενώ για τα ΜΑΤ που καταφθάνουν στα νησιά υποστήριξε πως «δεν είναι εδώ για να στραφούν εναντίον του λαού του βορείου Αιγαίου, ο οποίος συνολικά αντιδρά στα σχέδια αυτά».

Πρόσθεσε δε, πως δεν είναι δυνατόν να διαγράφονται από τον χάρτη τα νησιά του βορείου Αιγαίου επειδή υπάρχει μία εμμονή σε μία λανθασμένη απόφαση.

Στο μεταξύ οι δήμαρχοι ανατολικής και δυτικής Σάμου και οι επικεφαλής των παρατάξεων αποφάσισαν να γίνει έκτακτη σύσκεψη για να αποφασιστεί η μορφή των κινητοποιήσεων.

Οι δήμοι απορρίπτουν το σχεδιασμό της κυβέρνησης και συμφωνούν μόνο σε μια δομή καταγραφής. Για αυτό το λόγο θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης επίταξης.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μηταράκη

Κυριάκος Μητσοτάκης, Νότης Μηταράκης και Γιώργος Κουμουτσάκος θα συναντηθούν τη Δευτέρα για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα και ενώ επίσης εκπνέει και η προθεσμία  του κυβερνητικού τελεσίγραφου προς την αυτοδιοίκηση να υποδείξει χώρους της αρεσκείας της για τη δημιουργία των νέων κλειστών δομών.

«Δρομολογούνται νέες ελεγχόμενες δομές, που θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες. Τα έργα ξεκινούν άμεσα και θα ολοκληρωθούν. Δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα, επαναλαμβάνω, για κανένα πισωγύρισμα. Όλοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι η Μόρια δεν μπορεί να κλείσει εάν δεν υπάρχει άλλο κέντρο. Θέλω να γνωρίζετε ότι προηγήθηκε εξαντλητικός διάλογος πολλών εβδομάδων για το θέμα. Αν κάποιοι μας κατηγορούν ότι αργήσαμε στην υλοποίηση του σχεδίου ήταν γιατί θέλαμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια να συζητήσουμε με τις τοπικές κοινωνίες» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ΠΕ της Νέας Δημοκρατίας

Και συνέχισε αναφερόμενος στον Περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου λέγοντας  «Το πρόβλημα, όμως, αυτό είναι πολύ σοβαρό για να γίνεται παιχνίδι στα χέρια κάποιων πολιτικάντηδων που αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη τους. Ο αγώνας αυτός θα είναι διαρκής, χρειάζεται η βοήθεια όλων των πολιτών και των νησιωτών μας, που τόσο έχουν δοκιμαστεί, αλλά καλούνται τώρα να στηρίξουν τη μόνη, επαναλαμβάνω, τη μόνη ρεαλιστική λύση που προωθεί η κυβέρνηση».

Συμπλήρωσε μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης πως αν δεν υπάρχουν κέντρα ταυτοποίησης στα νησιά, δεν θα μπορούν να γίνονται επιστροφές-επαναπροωθήσεις όσων η αίτηση ασύλου απορρίπτεται.

Κάτοικοι Λέσβου: Είναι σαν να έχουμε Χούντα ξανά

Κάτοικοι του νησιού της Λέσβου μίλησαν στην κάμερα του MEGA εκφράζοντας την αγανάκτηση και την αντίδρασή τους τους σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών.

Δε θα σταματήσουν μέχρι να δικαιωθούν δήλωσαν οι κάτοικοι, ενώ έκαναν και έκκληση συμπαράστασης και στήριξης από του υπόλοιπους πολίτες της χώρας.

« Είναι σα να ‘χουμε Χούντα ξανά», υποστήριξε μία από τους κατοίκους και χαρακτήρισε «απάνθρωπη» τη συμπεριφορά της κυβέρνησης, καθώς κρατάνε με το ζόρι ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να φύγουν.

Κανένας από την κυβέρνηση δεν συζητάει, υποστήριξαν οι κάτοικοι, ενώ μια εξ αυτών τόνισε πως  «δεν πιστεύει σε καμία κυβέρνηση, διατάσσονται και εκτελούν».

«Ιταλία, όπως λέμε Γουχάν»: Πόλεις φαντάσματα – «Ο κόσμος ψωνίζει σαν να είναι σε… πόλεμο»

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Δένδιας – Οι αντιδράσεις της Τουρκίας είναι αντιδράσεις επιτιθέμενου κράτους

Ως αντιδράσεις ακατανόητες στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων γειτονίας αλλά απολύτως κατανοητές αν η Τουρκία θεωρεί τον εαυτό της ως επιτιθέμενο...

Στο 68% οι εμβολιασμένοι παίκτες της Premier League

Η Premier League ανακοίνωσε ότι το 68% των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στα γήπεδα της Αγγλίας είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του κορωνοϊού, ενώ το 81%...

Ελαστικότερα κριτήρια για τον τραπεζικό δανεισμό ζητούν οι επιχειρήσεις

Το πρόβλημα πρόσβασης των επιχειρήσεων στην ρευστότητα, περιέγραψαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων οι οποίοι μετέχουν στη συζήτηση που εξελίσσεται σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών...

Βασίλισσα Ελισάβετ – Γιατί ματαίωσε ταξίδι στη Βόρεια Ιρλανδία

Η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ κλήθηκε από τους γιατρούς να ξεκουραστεί τις επόμενες ημέρες και ματαίωσε μια προγραμματισμένη επίσκεψή της στη Βόρεια Ιρλανδία, ανακοίνωσαν...

Ρόδος – «Θα μπορούσα να είμαι εγώ στη θέση της 8χρονης»

Ελεεινό χαρακτήρισε το σχέδιο της δράστριας στη Ρόδο η 24χρονη κόρη της. Όπως αναφέρει μιλώντας στο MEGA, η ίδια και τα τέσσερα αδέρφια της...

Σχετικές ιστορίες