Επίδομα 800 ευρώ: Το ένα εκατομμύριο θα φτάσουν οι δικαιούχοι

Το ένα εκατομμύριο θα φτάσουν οι πολίτες που έλαβαν το βοήθημα των 800 ευρώ δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Παράλληλα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, επισήμανε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης λαμβάνονται για να στηριχθούν οι θέσεις εργασίας και η ανάκαμψη, για αυτό πρέπει να υπάρχει συγκράτηση στον τρόπο που διαχειρίζεται το οικονομικό επιτελείο τις δαπάνες.

Ακόμα, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι θα δοθεί ένα δισεκατομμύριο σε περίπου 100 χιλιάδες επιχειρήσεις μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα και τόνισε ότι θα υπάρξει και δεύτερος κύκλος, πιθανότατα τον Ιούνιο.

Τι θα ισχύσει τον Μάιο με άδεια ειδικού σκοπού, αποζημίωση και αναστολή σύμβασης

Μέχρι τις 31 Μαΐου παρατείνεται σύμφωνα με πληροφορίες  η άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς με παιδιά του νηπιαγωγείου ή του δημοτικού καθώς και η ισχύς των προϋποθέσεων αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Τα παραπάνω θα περιλαμβάνονται στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα δημοσιοποιηθεί σήμερα.

Αναστολή συμβάσεων εργασίας

Υποχρεωτικό θα είναι στις επιχειρήσεις που σταδιακά ανοίγουν από Δευτέρα να εργάζεται τουλάχιστον το 40% του προσωπικού που διαθέτουν.

Επομένως, τον μήνα Μάιο όσες επιχειρήσεις επιλέξουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εφόσον η επιχείρηση τους είναι ανοιχτή θα πρέπει το 40% του προσωπικού να εργάζεται.

Επιπρόσθετα, θα δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να ανακαλεί την αναστολή της σύμβασης εργασίας πριν την ολοκλήρωση των 30 ημερών ή ακόμη και να την διακόπτει προκειμένου ο εργαζόμενος να επιστρέψει στην δουλειά του.

Άδεια ειδικού σκοπού

Συνεχίζονται οι άδειες ειδικού σκοπού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για γονείς με παιδιά σε εκπαιδευτικές δομές που παραμένουν σε αναστολή.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την άδεια ειδικού σκοπού αφορά παράταση μέχρι τέλος Μαΐου για όσους γονείς έχουν παιδιά σε νηπιαγωγείο και δημοτικό ενώ για γονείς παιδιών Γυμνασίου η άδεια ειδικού σκοπού λήγει στις 18 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται πως την άδεια ειδικού σκοπού δικαιούνται εργαζόμενοι γονείς παιδιών:

 • που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς
 • που φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης
 • που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας των παιδιών, καθώς και οι εργαζόμενοι γονείς ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία.

Η άδεια μπορεί να ληφθεί εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτός, ακόμα και εάν ο άλλος γονέας είναι ελεύθερος επαγγελματίας.

Σε περίπτωση κατά την οποία και οι δύο γονείς είναι μισθωτοί, στον ίδιο ή σε διαφορετικούς εργοδότες, με κοινή τους υπεύθυνη δήλωση προς τον εργοδότη ή τους εργοδότες τους, γνωστοποιούν ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της ανωτέρω άδειας ή, σε περίπτωση που μοιραστούν την άδεια, τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα χρήσης της από καθέναν από αυτούς.

Σε περίπτωση που ο ένας γονέας είναι εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα ενώ ο άλλος στο Δημόσιο, απαιτείται η προσκόμιση στον εργοδότη της υπεύθυνης δήλωσης του εργαζόμενου γονέα στο Δημόσιο ότι δεν έχει κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, προκειμένου ο μισθωτός του ιδιωτικού τομέα να μπορεί να κάνει χρήση της άδειας αυτής.

Σε περίπτωση που εργάζεται μόνο ένας εκ των δύο γονέων, τότε αυτός δεν μπορεί να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, εκτός και αν ο γονέας που δεν εργάζεται:

 • νοσηλεύεται για οποιονδήποτε λόγο
 • νοσεί από τον κοροναϊό
 • είναι άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ) με ποσοστό 67% και άνω, σύμφωνα με απόφαση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής σε ισχύ ή λαμβάνει αναπηρικό επίδομα από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.) ή σύνταξη αναπηρίας.

Σε περίπτωση διαζυγίου ή διάστασης γονέων, την άδεια ειδικού σκοπού λαμβάνει ο γονέας, ο οποίος έχει την επιμέλεια του παιδιού ή τη γονική μέριμνα, εκτός και αν μεταξύ τους συμφωνήσουν διαφορετικά, σύμφωνα με την κοινή τους υπεύθυνη δήλωση ως ανωτέρω.

Σε κάθε περίπτωση, για να μπορεί ο εργαζόμενος να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού πρέπει να πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις για λήψη ετήσιας κανονικής άδειας τουλάχιστον 6 ημερών στην εξαήμερη εργασία και 5 ημερών στην πενθήμερη εργασία.

Σε περίπτωση που δεν πληρούται η ως άνω προϋπόθεση, τότε δικαιούται την άδεια ειδικού σκοπού κατ’αναλογία των ημερών κανονικής αδείας που δικαιούται.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού

Η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα είτε για επιχειρήσεις που συμπεριλαμβάνονται στην λίστα των ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών που πλήττονται από τον κορονοϊό, είτε έκλεισαν με κρατική εντολή παρατείνεται έως τις 31/05/20.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα καταβληθεί μέχρι τις 31 Μαΐου.

Αυτό σημαίνει ότι όποιος εργοδότης βγάλει σε αναστολή τον εργαζόμενο δεν θα μπορεί να το κάνει για ημέρες πέραν της 31ης Μαΐου.

Επομένως το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα είναι ανάλογο των ημερών αναστολής της σύμβασης.

Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές και πέρα από το τέλος Μάιου με κρατική εντολή όπως για παράδειγμα στον κλάδο του Τουρισμού.

Οι εργαζόμενοι αναμένεται να λάβουν αναλογία του ποσού των 800 ευρώ που δόθηκε για 45 ημέρες αναστολής, δηλαδή 534 ευρώ για έναν επιπλέον 1 μήνα έως το τέλος Μαΐου.

Ξεκινούν οι αιτήσεις για την «επιστρεπτέα προκαταβολή» – Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

Από 2.000 έως και 500.000 ευρώ θα μοιραστούν περίπου 90.000 επιχειρήσεις δικαιούχοι της «επιστρεπτέας προκαταβολής».

Η κυβέρνηση επιστρατεύει κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο σε μια προσπάθεια να τονώσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Έτσι, τις επόμενες ημέρες περισσότερες από 90.000 επιχειρήσεις, με 430.000 εργαζόμενους, που έκλεισαν με κρατική εντολή ή επλήγησαν, θα ενισχυθούν με ποσά από 2.000 ευρώ έως και 500.000 ευρώ. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών, και ειδικότερα το 99%, απασχολεί έως 50 εργαζόμενους.

Ο υπολογισμός

Βασικό κριτήριο ήταν η μείωση του τζίρου το Μάρτιο σε συνδυασμό με τον αριθμό των εργαζομένων των οποίων η σύμβαση εργασίας τέθηκε σε αναστολή.

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υπολογισμός του ποσού έγινε μεταξύ άλλων, με βάση:

 • Τη μείωση του τζίρου κατά 6,7% το α΄ τρίμηνο του 2020, σε σχέση με τον μέσο όρο της μείωσης των αντίστοιχων τριμήνων την προηγούμενης τριετίας, για τις επιχειρήσεις που κρατούν απλογραφικά βιβλία. Όσες επιχειρήσεις τηρούν διπλογραφικά βιβλία, υπολογίστηκε με βάση τη μείωση του τζίρου τους κατά 20% τον μήνα Μάρτιο, σε σχέση με τον μηνιαίο μέσο όρο των τριών προηγούμενων ετών.
 • Πρόνοια έχει ληφθεί για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ, για τις νέες επιχειρήσεις και για τις εποχικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε ο κύκλος εργασιών του Μαρτίου του 2020 ή του πρώτου τριμήνου του 2020 να συγκρίνεται με περιόδους αναφοράς που να προσιδιάζουν στις δικές τους ιδιαιτερότητες.
 • Τον αριθμό των συμβάσεων εργασίας που έθεσαν σε αναστολή.

Τα ελάχιστα ποσά

Όσον αφορά τα ελάχιστα ποσά που θα μοιραστούν, αυτά είναι:

 • α) 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας,
 • β) 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους,
 • γ) 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους,
 • δ) 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21 έως 50 εργαζόμενους,
 • ε) 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους.

Το ύψος ενίσχυσης

Το ανώτατο ύψος ενίσχυσης ανά επιχείρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει:

 • Τα 350.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα και
 • Τα 500.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 άτομα.

Η επιστροφή του ποσού θα ξεκινήσει το 2022, καθώς υπάρχει περίοδος χάριτος μέχρι τις 31/12/ 2021, και θα πραγματοποιηθεί σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις. Το ποσό της ενίσχυσης θα εμφανίζεται στις οφειλές της επιχείρησης στο TAXISNet.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα δουν το ποσό που τους αναλογεί και θα υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση «επιστρεπτέας προκαταβολής» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» στο TAXISnet.

Όσον αφορά το επιτόκιο, είναι το βασικό που ορίζεται  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, προσαυξημένο κατά 109 μονάδες βάσης. Δηλαδή, με τα σημερινά δεδομένα, κάτω του 1%.

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Παρί – Θέμα με Ράμος και φόβοι να μην παίξει ποτέ ξανά στο 100%

Άσχημη τροπή φαίνεται πως έχει πάρει η θεραπεία του Σέρχιο Ράμος, στην προσπάθειά του να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση και να κάνει το ντεμπούτο...

Επίθεση με βιτριόλι – Ενοχη η 36χρονη Εφη για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας

Ομόφωνα ένοχη για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κρίθηκε πριν από λίγα λεπτά από το Μεικτό Ορκωτό...

Φώφη Γεννηματά – Πεζή η νεκρική πομπή για την τελευταία της κατοικία – Live

Συγκινημένη όλη η Ελλάδα αποχαιρετά την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία έφυγε ξαφνικά από τη ζωή μετά από μεγάλη μάχη με...

NBA – Κυρίαρχος Πελτλ στο Top 10

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, αν άκουγε κανείς τις λέξεις Αυστριακός και μπασκετμπολίστας να διαδέχονται η μία την άλλη σε κάποια πρόταση, θα νόμιζε...

Αιμιλία κόρη Φώφης Γεννηματά – «Θα ακολουθήσουμε όσα μας έμαθες…»

Με τρυφερά λόγια η κόρη της Φώφης Γεννηματά Αιμιλία είπε το δικό της αντίο στη μητέρα της. «Η αγκαλιά σου ήταν ζεστή και τρυφερή. Μία...

Σχετικές ιστορίες