Επιθεώρηση εργασίας: Έκρηξη παραβατικότητας και ρεκόρ προστίμων

Έκρηξη της παραβατικότητας, ρεκόρ ελέγχων και – κατά συνέπεια – αύξηση των προστίμων που επιβάλλονται.

Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει η αγορά εργασίας και διαπιστώνει καθημερινά η Ανεξάρτητη Αρχή του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας από την αρχή του έτους μέχρι  και τον Μάιο.

Από την αρχή του έτους πραγματοποιήθηκαν 28.804 έλεγχοι ενώ κατά τον μήνα Μάιο 245 έλεγχοι. Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, με την πλειοψηφία αυτών να αφορά μη τήρηση πινάκων προσωπικού και  τις σχετικές παραβάσεις να φτάνουν τα 3,1 εκατ. ευρώ, ενώ μόλις 362 παραβάσεις εντοπίζονται για αδήλωτη και «μαύρη εργασία» με το κάθε πρόστιμο να ανέρχεται στα 10.900 ευρώ και το σύνολο να φτάνει κοντά στα 4 εκατ. ευρώ.

Η πλειοψηφία των προστίμων (4.247 κυρώσεις) σχετίζεται με την μη τήρηση των εργασιακών σχέσεων, ενώ οι υπόλοιπες (2.170) με τη μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.

Πρωταθλητές

Υψηλή παραβατικότητα καταγράφει η ανεξάρτητη αρχή Επιθεώρηση Εργασίας σε ορισμένους κλάδους, όπως του τουρισμού και του επισιτισμού σε θέματα εργασιακών σχέσεων και τα εργοτάξια και τις κατασκευές σε θέματα υγείας και ασφάλειας.

Ταυτοχρόνως, η Επιθεώρηση Εργασίας αξιοποιεί το «εργαλείο» της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ, όπου καταγράφονται παραβιάσεις ωραρίου, ρεπό, υπερεργασίας και ημερών ανάπαυσης.

Οι εντατικοί έλεγχοι που έχει ξεκινήσει η ανεξάρτητη αρχή, επικεντρώνεται στους κλάδους, όπου παρατηρούνται παραβάσεις που αφορούν τη μη τήρηση πινάκων προσωπικού, κάτι το οποίο μπορεί να υποκρύπτει υποδηλωμένη εργασία, αλλά και αδήλωτη εργασία.

Οι κλάδοι στους οποίος βάσει των ελέγχων παρατηρείται η υψηλότερη παραβατικότητα στον τομέα των εργασιακών σχέσεων είναι ο τουρισμός και επισιτισμός και ακολουθούν ο τομέας των υπηρεσιών, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται η καθαριότητα και η φύλαξη, τομείς που παρατηρείται κατά κύριο λόγο ανειδίκευτο προσωπικό, και ο τομέας των μεταφορών, με αιχμή τους κούριερ.

Στον τομέα της υγείας και ασφάλειας, ο πρώτος κλάδος σε υψηλή παραβατικότητα είναι βάσει των ελέγχων τα εργοτάξια – κατασκευές και ακολουθεί η βιομηχανία.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Έφτιαξε πάνω από 100 ψεύτικα προφίλ στα social media για να εκδικηθεί τον πρώην της

Εφιάλτης έγινε για έναν 37χρονο η πρώην σύντροφός του, η οποία για να τον διασύρει και να τον εκδικηθεί, έφτιαξε πάνω από 100 ψεύτικα...

Τραγωδία στη Λιβύη: Στην Κομοτηνή η κηδεία της Γλυκερίας Μεμεκίδου

Το τελευταία αντίο είπαν συγγενείς και φίλοι στην υποναύαρχο, Γλυκερία Μεμεκίδου, που έχασε τη ζωή της στο τροχαίο δυστύχημα της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη...

Συγκρούσεις στη Βουλγαρία: Διαδηλωτές διαφωνούν με τη στήριξη στην Ουκρανία

Αστυνομικοί συγκρούστηκαν στη Σόφια με υποστηρικτές του υπερεθνικιστικού κόμματος Vazrazhdane («Αναγέννηση») οι οποίοι διαμαρτύρονται για την φιλοδυτική πολιτική που ακολουθεί η βουλγαρική κυβέρνηση και...

Ολοκληρώθηκαν οι πορείες – Άνοιξαν οι δρόμοι

Ολοκληρώθηκαν οι πορείες των εργαζομένων στο κέντρο της Αθήνας, ενώ πριν λίγα λεπτά άνοιξαν όλοι οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας. Νωρίτερα, οι εργαζόμενοι σε...

Μπράιτον – ΑΕΚ 2-3: Φοβερή τριάρα της Ενωσης

Εγραψε ιστορία στο Νησί η ΑΕΚ! Οι νταμπλούχοι Ελλάδας παρέδωσαν μαθήματα ποδοσφαίρου κόντρα στην Μπράιτον, δραπετεύοντας από το AMEX με ένα ονειρικό διπλό (2-3). Παρόλο...

Σχετικές ιστορίες