Ερχονται πληρωμές, κλείνουν οι εκκρεμότητες με ιδιοκτήτες

Με την προκαταβολική πληρωμή των αποζημιώσεων για τα κουρεμένα έως 100% ενοίκια του Μαΐου, η ΑΑΔΕ αρχίζει να κλείνει από αύριο τις εκκρεμότητες που έχει με τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Εκκρεμότητες που σχετίζονται τόσο με την αποζημίωση των φορολογουμένων που είτε δεν έχουν λάβει καθόλου ενοίκια είτε έχουν εισπράξει μειωμένα ενοίκια, αλλά και την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Η ΠΟΜΙΔΑ έχει ήδη στείλει επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ με την οποία ζητεί την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους εκμισθωτές ακινήτων.

Οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτων με την επιστολή τους προς τους Χρήστο Σταϊκούρα, Θόδωρο Σκυλακάκη, Απόστολο Βεσυρόπουλο και Γιώργο Πιτσιλή, έχουν ζητήσει:

  1. Να πραγματοποιηθεί η «προκαταβολική» πληρωμή αποζημιώσεων μηνός Μαΐου 2021. Η ΑΑΔΕ προγραμματίζει για αύριο έναν νέο γύρο καταβολής αποζημιώσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν κουρεμένα ενοίκια για τον μήνα Μάιο. Οι πληρωμές θα γίνουν με  βάση τις δηλώσεις COVID Απριλίου και εφόσον πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:
  2. Οι μισθώσεις  φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
  3. Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο δεν έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  4. Ο μισθωτής-επιχείρηση δεν έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  5. Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Απρίλιο.

Επίσης αναμένεται να πληρωθούν αποζημιώσεις και για προηγούμενους μήνες, καθώς και για εκκρεμότητες που έχουν σχέση με υπεκμισθώσεις ακινήτων. Παράλληλα, τρέχει και η διαδικασία συμψηφισμού αποζημιώσεων (για την περίοδο Μάρτιος 2020 – Δεκέμβριος 2020) με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ ακόμα αναζητούνται ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν έχουν δηλώσει σωστά το ΙΒΑΝ τους στο Taxisnet και δεν μπορούν να λάβουν τα χρήματα της κρατικής αποζημίωσης για τα κουρεμένα ενοίκια.

2. Να εκδοθεί και δημοσιευτεί η απόφαση για τους ΚΑΔ που δικαιούνται μηδενικό ενοίκιο για τον Ιούνιο 2021. Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, τα γυμναστήρια και επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα απαλλάσσονται πλήρως από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τον Ιούνιο.

3. Να ανακοινωθεί αν και τι θα ισχύσει για το μέτρο των μειωμένων ενοικίων κατά τον μήνα Ιούλιο 2021. Το οικονομικό επιτελείο έχει αναφέρει ότι το μέτρο θα αφορά περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων με τις τελικές ανακοινώσεις να αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

4. Να ανοίξει η εφαρμογή της ΑΑΔΕ για αναδρομικές διορθώσεις μισθωτηρίων και για αρχικές δηλώσεις και διορθώσεις COVID τόσο της περιόδου Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020, όσο και κυρίως των μηνών Ιανουαρίου 2021 και εφεξής.

5. Να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες και προθεσμίες της πρόσφατης εγκυκλίου για τις υπεκμισθώσεις ακινήτων και να ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων. Στο πρόβλημα αυτό, σημαντικό προαπαιτούμενο είναι να μπορεί το καθένα από τα τρία μέρη των σχέσεων αυτών (εκμισθωτής – υπεκμισθωτής – υπομισθωτής) να πληροφορηθεί τι έχουν κάνει σχετικά τα λοιπά μέρη, χωρίς να υπάρχει επίκληση φορολογικού απορρήτου, ώστε κάθε μέρος να μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματά του. Επίσης σε κάθε δήλωση υπεκμίσθωσης ακινήτου, συμβατική ή αυθαίρετη, θα πρέπει να ενημερώνεται ο εκμισθωτής-ιδιοκτήτης του ακινήτου.

6. Να ολοκληρωθούν όλες οι εκκρεμούσες διορθώσεις λαθών, πληρωμές και συμψηφισμοί αποζημιώσεων των εκμισθωτών, ακόμη και με δόσεις ρυθμισμένων οφειλών.

7. Να δοθεί παράταση έως 31 Δεκεμβρίου 2021 για τη χωρίς πρόστιμο δήλωση λύσης των ανενεργών μισθώσεων ακινήτων.

8. Προς διευκόλυνση της συμπλήρωσης του Ε2 ακινήτων με αναγκαστικές μειώσεις ενοικίων, να επιτραπεί ρητά η αναγραφή του συνόλου των ετήσιων μισθωμάτων σε μια γραμμή της φόρμας.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Εισβολή στο Καπιτώλιο – Να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη όσοι αρνούνται να καταθέσουν, λέει ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν, δήλωσε χθες Παρασκευή ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει να παραπέμψει στη δικαιοσύνη όσους αψηφούν τις κλητεύσεις για...

«Μπάλλος» – Πρωτοφανείς σκηνές χάους στην Αττική λόγω της κακοκαιρίας

Πρωτοφανείς σκηνές χάους προκάλεσε στο λεκανοπέδιο της Αττικής η κακοκαιρία «Μπάλλος». Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από λεωφορείο που ακινητοποιήθηκε και καλύφθηκε από το νερό στο σημείο της παλιάς Λεωφόρου...

Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά λόγω της κακοκαιρίας

Κλειστά θα είναι τα σχολεία αύριο Παρασκευή 15 Οκτωβρίου σε Αττική, Εύβοια και Χαλκιδική, όπως ανακοίνωσε στην έκτακτη ενημέρωση για την κακοκαιρία ο Χρήστος...

Κακοκαιρία «Μπάλλος» – Υποχώρησε ο δρόμος στη Θεσσαλονίκη και «ρούφηξε» λεωφορείο

Εικόνα σοκ στη Θεσσαλονίκη όπου υποχώρησε, λόγω της κακοκαιρίας «Μπάλλος», ο δρόμος στην Εθνικής Αντιστάσεως και έπεσε μέσα το μπροστινό μέρος ενός λεωφορείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το λεωφορείο, που είναι...

Κακοκαιρία «Μπάλλος» – Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ στην Αττική

Έντονα καιρικά φαινόμενα και μεγάλα προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία «Μπάλλος» το τελευταίο 24ωρο την Αττική. Πλέον, κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία και η διέλευση των οχημάτων...

Σχετικές ιστορίες