Έρευνα ICAP: Οι γυναίκες τα καταφέρνουν καλύτερα από τους άνδρες στην επιχειρηματικότητα

Μια γυναίκα διαχειρίζεται καλύτερα από έναν άνδρα μια επιχείρηση, υποστηρίζει μελέτη της ICAP η οποία σε δείγμα 6.000 και πλέον επιχειρήσεων, «αποκαλύπτει» ότι οι γυναίκες επιτυγχάνουν πολύ καλύτερα χρηματοοικονομικά, τουλάχιστον, αποτελέσματα σε σχέση με τους άνδρες.

Αυτό μάλιστα συμβαίνει με συνεκτικό τρόπο σε όλους τους κλάδους επιχειρηματικότητας, δηλαδή υπηρεσίες, βιομηχανία, εμπόριο κ.λπ.

Ειδικότερα η ICAP στο πλαίσιο μελέτης για την γυναικεία επιχειρηματικότητα εξέτασε δείγμα 6.313 μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) που ελέγχονται και διοικούνται από το ίδιο φύλο.

Συγκεκριμένα οι 1.262 επιχειρήσεις ελέγχονταν μετοχικά και είχαν ταυτόχρονα μάνατζερ ή διαχειριστή γυναίκα και οι υπόλοιπες 5.051 επιχειρήσεις ελέγχονταν μετοχικά από άνδρες και ταυτόχρονα είχαν επικεφαλής στην διοίκηση άνδρα.

Πρόκειται για μικρές επιχειρήσεις μέχρι 10 άτομα προσωπικό που έχουν δραστηριότητες σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Περισσότερο… νικοκυρεμένες οι επιχειρήσεις

Με βάση τα στοιχεία της μελέτης της ICAP, οι επιχειρήσεις που ελέγχονται και διοικούνται από το δεύτερο φύλο, εμφανίζονται περισσότερο νοικοκυρεμένες, τουλάχιστον χρηματοοικονομικά, από τις επιχειρήσεις που διοικούν και ελέγχουν άνδρες.

Επίσης στις πρώτες επιχειρήσεις, η απόδοση κεφαλαίου (κατά μέσο όρο) είναι υψηλότερη απ’ ότι στις επιχειρήσεις που διοικούν οι άνδρες.

Για παράδειγμα στις επιχειρήσεις που διοικούν οι γυναίκες ο βασικός δείκτης της Απόδοσης Ίδιων Κεφαλαίων (ΑΙΚ) είναι τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος από τους άνδρες.

Για κάθε 100 ευρώ που βάζει ο επιχειρηματίας, στις γυναικείες επιχειρήσεις κάθε χρόνο επιστρέφονται περίπου 20 ευρώ, ενώ στους άνδρες επιστρέφονται περίπου 16 ευρώ.

Το ίδιο ισχύει και με την απόδοση των απασχολούμενων κεφαλαίων (ίδια κεφάλαια+δάνεια).

Στις επιχειρήσεις των γυναικών ο δείκτης αυτός είναι κατά μια μονάδα αυξημένος (5,36% έναντι 4,30%) και όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ICAP Νικήτας Κωνταντέλλος είναι μια σημαντική διαφορά στον κόσμο των επιχειρήσεων.

Υψηλότερη κερδοφορία

Επίσης οι γυναίκες πετυχαίνουν κατά μέσο όρο υψηλότερη κερδοφορία σε σχέση με το τζίρο της, διαθέτουν ισχυρότερο ταμείο, λιγότερες οφειλές σε τράπεζες, ενώ εισπράττουν πιο γρήγορα τις απαιτήσεις των.

Συμπερασματικά, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ICAP, oι γυναίκες στις επιχειρήσεις τους:
– Επιδεικνύουν ιδιαίτερη ικανότητα στην αξιοποίηση των κεφαλαίων τους και στην πραγματοποίηση κερδών

– Μεριμνούν για τη γρήγορη εξόφληση των οφειλών τους και τη θωράκιση από φαινόμενα επισφαλών απαιτήσεων, ενισχύοντας τη ρευστότητα της επιχείρησης που διοικούν

– Επιδεικνύουν αυξημένη προσήλωση στην αξιοποίηση των εισροών και των διαθέσιμων κεφαλαίων που επενδύονται

– Εστιάζουν στην οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, δίνοντας βαρύτητα στη διατήρηση της κερδοφορίας τους σε υψηλά επίπεδα

– Δίνουν έμφαση στην τακτοποίηση οικονομικών εκκρεμοτήτων, καθώς περιορίζουν τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων τις οποίες διοικούν κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τάση αυτή παρατηρείται κατά μήκος όλων των κλάδων της οικονομίας. Η ICAP παρέχει στοιχεία για πέντε κλάδους Εμπόριο, Βιομηχανία, Υπηρεσίες, Τουρισμός/ΗORECA, Ασφάλειες.

Σε καθένα από τους παραπάνω κλάδους, η γυναικεία επιχειρηματικότητα υπερτερεί, και μάλιστα αισθητά, της ανδρικής, τουλάχιστον σε όρους Απόδοσης Απασχολούμενων Κεφαλαίων.

Ο κόσμος των ελληνικών επιχειρήσεων ανδροκρατείται

Η μελέτη της ICAP που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση της Vodafone για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, αναφέρει ακόμη ότι ο κόσμος των ελληνικών επιχειρήσεων ανδροκρατείται, παρόλο που τα τελευταία χρόνια η κυριαρχία αυτή υποχωρεί.

Άλλωστε όπως δείχνει και το δείγμα των επιχειρήσεων που εξετάστηκε στην μελέτη, η γυναικεία επιχειρηματικότητα βρίσκεται σε αναλογία 1 προς 4 στις ΜμΕ και υποχωρεί καθώς προχωράμε σε μεγαλύτερου μεγέθους επιχειρήσεις.

«Με βάση την τελευταία μελέτη της ICAP το ποσοστό διείσδυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας στη χώρα μας ανήλθε σε 25,1% το 2020, ποσοστό αυξημένο συγκριτικά με προηγούμενες αντίστοιχες μελέτες (2019: 24,9%, 2018: 24,2%, 2017: 23,6%, 2016: 21,1%, 2015: 19,6%).

Οι εταιρείες που Διοικούνται από Γυναίκες – ανώτατα στελέχη (Διευθύνουσα Σύμβουλος, ή Διαχειρίστρια) ανέρχονται σε 9.468 σε ένα σύνολο 37.750 επιχειρήσεων προερχόμενες από όλους τους κλάδους δραστηριότητας, οι οποίες αντλήθηκαν από την Ιcap Database», αναφέρει η έρευνα της εταιρείας συμβούλων. Την τελευταία εξαετία ωστόσο αυξήθηκε κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Φώφη Γεννηματά – Με ένα λευκό τριαντάφυλλο την αποχαιρέτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Με ένα λευκό τριαντάφυλλο στο χέρι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στη Μητρόπολη μαζί με τη συζυγό του, Μαρέβα, για να αποχαιρετήσουν για τελευταία φορά...

Φώφη Γεννηματά – Έκανε οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου

Τη Φώφη Γεννηματά αποχαιρέτησε η Ελλάδα το μεσημέρι της Τετάρτης. Η γυναίκα σύμβολο στον χώρο της πολιτικής έφυγε νικημένη από τον καρκίνο στα 56 της...

Γερμανία – Η Μέρκελ προσβλέπει στις συναντήσεις που θα έχει στην Αθήνα με Σακελλαροπούλου, Μητσοτάκη

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσβλέπει στις συναντήσεις που θα έχει στην Αθήνα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη,...

Κοροναϊός – Τρόμος από 63 νεκρούς σε 24 ώρες

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.651, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου...

Τασούλας για Γεννηματά – Το παράδειγμα της επιλογής ζωής που έδινε κρατά πολιτικούς και πολίτες σε πάνδημο πένθος

«Η Φώφη Γεννηματά έδωσε το καλό παράδειγμα της επιλογής της ζωής κι όχι της παραίτησης», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, που αναφέρθηκε...

Σχετικές ιστορίες