Έρευνα: Το νέο ασφαλιστικό τρομάζει τους πολίτες

Το 52,9% δεν αισθάνεται σιγουριά και ασφάλεια με τον νέο νόμο για το Ασφαλιστικό, ενώ μόλις το 18,4% θεωρεί ότι με το νέο ασφαλιστικό θα αλλάξει κάτι στη ζωή του προς το καλύτερο σύμφωνα με έρευνα για το Ασφαλιστικό από την Opinion Poll.

Επιπλέον το 61,3% δεν συμμερίζεται την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, αφού δηλώνει ότι δεν πιστεύει ότι ο νέος νόμος διασφαλίζει ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών.

Προσφυγικό : Στη Μαλακάσα η κλειστή δομή της Αττικής – Στο τραπέζι τα ξερονήσια

Απογοητευτικά τα ευρήματα και σε ότι αφορά τις εισφορές με το 77,8% να δηλώνει ότι φοβάται ότι στα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν. Ακόμη μεγαλύτερο το ποσοστό, 82,4%, όσων πιστεύουν ότι τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας για το νέο ασφαλιστικό παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ).

Την έρευνα διεξήγαγε η OPINION POLL και στο πάνελ των ομιλητών, εκτός από τους υπεύθυνους της εταιρείας, ήταν ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οικονομολόγος, πανεπιστημιακός, τραπεζίτης, πολιτικός και συγγραφέας, Παναγιώτης Ρουμελιώτης και ο δικηγόρος και πρώην υπουργός Λουκάς Αποστολίδης.

Κυριαρχεί η ανασφάλεια για το νέο Ασφαλιστικό

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της έρευνας. Όπως εξήγησε, μεταξύ άλλων, από τα ευρήματα, προκύπτει ότι κυριαρχεί η ανασφάλεια των ερωτηθέντων για το νέο ασφαλιστικό σύστημα, ότι ένα σημαντικό ποσοστό θεωρεί ότι ο νέος νόμος δεν αντιμετωπίζει πειστικά αδικίες και ανισότητες προηγούμενων ετών και ότι δεν διασφαλίζει ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης ούτε και ικανοποιητικές συντάξεις στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΕΑ, «η κοινωνία έχει ανάγκη από ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα διορθώσει τα κακώς κείμενα και, κυρίως, θα είναι βιώσιμο».

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης σημείωσε ότι οποιαδήποτε μεταρρύθμιση δεν έχει την αποδοχή της κοινωνίας, θα αποτύχει.

Ο Λουκάς Αποστολίδης, συγγραφέας του βιβλίου «Κράτος Δικαίου-Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση και το Δίκαιο της ανάγκης», τόνισε ότι αξίζει να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα συμπεράσματα της έρευνας, όχι για αντιπολιτευτικούς πολιτικούς λόγους, αλλά για καλύτερη κατανόηση του κοινωνικού προβλήματος, που έχει να αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία και η Πολιτεία και που αφορά το επίπεδο και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Τα βασικά ευρήματα

Ο υπεύθυνος ερευνών της Opinion Poll Ζαχαρίας Ζούπης, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας για το ασφαλιστικό, στάθηκε σε ορισμένα σημεία, τα οποία είναι τα εξής:

– Μόλις το 18,4% θεωρεί ότι με το νέο ασφαλιστικό θα αλλάξει κάτι στη ζωή του προς το καλύτερο. Το 30,2% θεωρεί ότι θα αλλάξει προς το χειρότερο και το 33,8% ότι δεν θα αλλάξει κάτι ιδιαίτερα.

– Το 23,3% κρίνει ότι ο νέος νόμος είναι καλύτερος από τον προηγούμενο, ενώ το 29,5% τον θεωρεί χειρότερο και το 24,6% κρίνει ότι είναι περίπου ο ίδιος.

– Το 24,6% αισθάνεται περισσότερη σιγουριά και ασφάλεια με το νέο νόμο, ενώ το 52,9% έχει αντίθετη αίσθηση.

– Μόλις το 22,9% πιστεύει ότι με το νέο νόμο αντιμετωπίζονται αδικίες και ασφαλιστικές ανισότητες των προηγουμένων ετών.

– Το 19,3% πιστεύει ότι ο νέος νόμος διασφαλίζει ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών και ότι οι συντάξεις είναι αρκετές για τον ατομικό και οικογενειακό λογαριασμό, ενώ το 61,3% έχει αντίθετη άποψη.

– Το 21,9% πιστεύει ότι με το νέο νόμο οι παροχές στην Υγεία είναι ικανοποιητικές, με το 67,4% να έχει αρνητική άποψη.

– Το 77,5% δηλώνει ότι φοβάται και του δημιουργείται ανασφάλεια για το μέλλον του ασφαλιστικού, λόγω της πρόβλεψης να μειωθεί ο πληθυσμός της χώρας από τα 10,5 εκατομμύρια στα 8 εκατομμύρια.

– Το 82,4% δηλώνει ότι φοβάται ότι, στα επόμενα χρόνια, θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας, ενώ το 14,4% δεν αισθάνεται αυτόν το φόβο.

– Το ίδιο ισχύει και με τις εισφορές, αφού το 77,8% έναντι μόλις ενός 13,3% δηλώνει ότι φοβάται ότι, στα επόμενα χρόνια, θα αυξηθούν.

– Το 67% κρίνει αρνητικά τη μη πρόβλεψη της 13ης σύνταξης και των δώρων στο νόμο, με το 26,1% να παίρνει θέση ότι η μη πρόβλεψη είναι δικαιολογημένη, λόγω της οικονομικής κατάστασης και ένα 3,7% να το κρίνει θετικά.

– Από το σύνολο των απαντήσεων σε όλα τα ερωτήματα φαίνεται πως μία μεγαλύτερη ικανοποίηση ή αισιοδοξία εμφανίζεται σε επιχειρηματίες και αγρότες, στους νέους μέχρι 25 ετών και στους άνω των 65, στους άνδρες, στους απόφοιτους ΑΕΙ και τους κατόχους μεταπτυχιακού και διδακτορικού.

Ιδιαίτερη επιφύλαξη και σκεπτικισμό έχουν οι γυναίκες, όλες οι παραγωγικές ηλικίες από 34 έως και 64 ετών, οι άνεργοι, οι μισθωτοί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Το «Βατερλώ» Ερντογάν στις Βρυξέλλες και οι πιέσεις του Σουλτάνου να πάρει κάτι από τους Ευρωπαίους

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Μητσοτάκης σε συνέδριο του Reuters NEXT – Σημαντική η αύξηση των ραντεβού εμβολιασμού των 60άρηδων

«Εντός του πρώτου 24ώρου από την ανακοίνωση του μέτρου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών καταγράψαμε σημαντική αύξηση στα...

Παναθηναϊκός – Βόλος 2-1 – Πράσινο προβάδισμα, «ζωντανός» ο Βόλος

Ανοικτούς λογαριασμούς άφησαν Παναθηναϊκός και Βόλος. Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς επικράτησε με 2-1 στην Λεωφόρο και πήρε το προβάδισμα για την πρόκριση στα...

Ασέλγεια 11χρονης – Ολόκληρη η μήνυση κατά του καθηγητή της

Το δράμα της ανήλικης ξεκίνησε στην ηλικία των 11 ετών, όταν άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα σε ένα φροντιστήριο, όπου ένας καθηγητής της άρχισε να...

Ψηφίστηκαν o υποχρεωτικός εμβολιασμός και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους ευάλωτους

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ, ενώ καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Ναι»...

Κοροναϊός – Πρώτο κρούσμα της παραλλαγής «Όμικρον» στις ΗΠΑ

Το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής «Όμικρον» στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν οι αμερικανικές Αρχές. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στην...

Σχετικές ιστορίες