Εξοικονομώ-Αυτονομώ για έξυπνα σπίτια: Οσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο πρόγραμμα

Γράφει ο Διονύσης Κοκκολιάς*

Όπως είναι γνωστό νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για κατοικίες έχει ήδη ανακοινωθεί από τον Υπουργό Ενέργειας κ. Χατζηδάκη. Το πρόγραμμα πλέον θα ονομάζεται Εξοικονομώ-Αυτονομώ για έξυπνα σπίτια. Το νέο πρόγραμμα είναι συνέχεια των παλαιοτέρων προγραμμάτων Εξοικονομώ κατ Οίκον και είναι εναρμονισμένο με το γενικότερο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ανακαινίσεις σε κατοικίες και εξοικονόμηση ενέργειας.
Το νέο πρόγραμμα είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για τα ελληνικά νοικοκυριά να αναβαθμιστούν ενεργειακά. Παρακολουθώντας την πορεία των επιδοτουμένων προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας από την αρχή τους μπορούμε να πούμε ότι έχει έρθει η ώρα για την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας. Ο κόσμος γνωρίζει, ενδιαφέρεται, ρωτάει και θέλει να φτιάξει το σπίτι του. Παράλληλα οι διαδικασίες γίνονται όλο και πιο εύκολες ενώ το εύρος των εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας όλο και μεγαλώνει.
Θα δώσουμε έμφαση στα βασικά σημεία του νέου προγράμματος και στο τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες.
• Το πρόγραμμα αφορά κατοικίες, κύριες κατοικίες και νόμιμα υφιστάμενες
• Το πρόγραμμα πλέον γίνεται ανοικτό. Δηλαδή δεν θα υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί για υποβολή των αιτήσεων ή θα υπάρχουν τακτικοί κύκλοι ανά τρίμηνο.
• Παραμένουν οι βασικές εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης όπως θερμομόνωση, αντικατάσταση κουφωμάτων, εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης και κλιματισμού, εγκατάσταση ηλιακού κλπ.
• Θα προστεθούν εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικού και εργασίες ελέγχου και εξοικονόμησης ενέργειας.
• Για να ενταθεί μια κατοικία πρέπει να έχει ΠΕΑ κατηγορίας Γ ή χαμηλότερο και αναβαθμίζεται τουλάχιστον 3 κλάσεις (η τελευταία ενεργειακή κλάση είναι η κλάση Η).
• Οι οικονομικοί όροι είναι πολλοί καλύτεροι από τα προηγούμενα προγράμματα και το ποσοστό επιδότησης μπορεί να φτάσει το 85%. Προστίθενται νέα bonus για COVID-19 premium 2020 – 2021 και ενεργειακό premium αναβάθμισης κτιρίων.
• Σημαντικός στόχος του προγράμματος εκτός από την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, είναι οι ΑΠΕ (Φωτοβολταϊκά) και τα έξυπνα συστήματα ρύθμισης, θέρμανσης και ενεργειακής διαχείρισης του σπιτιού έξυπνες πρίζες, φωτισμός χαμηλής κατανάλωσης LED.
• Επιπλέον για τις πολυκατοικίες προβλέπεται η αναβάθμιση του ανελκυστήρα και του συστήματος φωτισμού.

Μπορείτε να δείτε τα 2 video όπου γίνεται μια συνολική πρώτη παρουσίαση για το πρόγραμμα τους όρους, τα κριτήρια και τις εργασίες καθώς και ένα παράδειγμα σε ημιτελή κατοικία.

* Μηχανολόγος Μηχανικός, Ενεργειακός Επιθεωρητής

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Τσίπρας για πανδημία – Πρέπει να αλλάξετε ρότα – Χάνουμε 300 ανθρώπους την εβδομάδα

Τα ξίφη τους διασταυρώνουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας στην Ολομέλεια της Βουλής με κεντρικό θέμα την πανδημία. Ξεκινώντας από την πανδημία, ο Αλέξης...

«Μίδας» Αντετοκούνμπο – 4ος καλύτερα αμειβόμενος στο NBA

Ό,τι πιάνει γίνεται χρυσάφι. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει κατακτήσει τον κόσμο του NBA και συνεχίζει να προκαλεί θαυμασμό με τα τρομερά επιτεύγματά του. Από τον...

Θωμαΐδης – Δύσκολος χειμώνας σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

Την εκτίμηση ότι στις περιοχές που η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή, είναι πιθανό να έχουμε έξαρση κρουσμάτων κοροναϊού, διατύπωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος...

Ζαούτης – Το 90% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι

Για την πορεία του κοροναϊού στην Ελλάδα και τα εμβόλια, μίλησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης. Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του Οργανισμού τόνισε πως...

Πλεύρης – Από τους πρώτους μήνες του 2022 διαθέσιμα τα πρώτα φάρμακα κατά του κοροναϊού

Ο Θάνος Πλεύρης, υπουργός Υγείας, μίλησε αποκλειστικά στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών αλλά και για το...

Σχετικές ιστορίες