Ευρωπαϊκό σχέδιο για στρατιωτική «απόβαση» στη Λιβύη

Ακόμη πιο ενεργό ρόλο φιλοδοξεί να αναλάβει στη Λιβύη η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αποκαλύπτεται από προσχέδιο που έχουν συντάξει αξιωματούχοι για τη διαδικασία ειρήνευσης στη Λιβύη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, η ΕΕ σχεδιάζει την ανάπτυξη ευρωπαίων στρατιωτικών αξιωματούχων στη Λιβύη σε περίπτωση που τεθεί σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός, με το σχέδιο να εντάσσεται στη νέα στρατηγικής που επιχειρεί να ακολουθήσει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε αυτό καταγράφεται μια σειρά από επιλογές για την χώρα της Βόρειας Αφρικής από την αποστολή συμβούλων έως την απόβαση στρατιωτικής αποστολής με χερσαία και εναέρια μέσα.

Ακόμη, αναφορά υπάρχει στην πιθανότητα στρατιωτικής αποστολής που θα έχει τη δυνατότητα να διεξάγει δικές της επιχειρήσεις στη Λιβύη και μπορεί να αριθμεί από 5.000 έως 10.000 στρατιώτες. Ωστόσο, στο έγγραφο επισημαίνεται ότι η επιλογή αυτή «αποκλείεται στην παρούσα φάση» εξαιτίας των πολιτικών και φυσικών κινδύνων που εγκυμονεί.

Πάντως, ορισμένες από τις άλλες επιλογές που συζητούνται ενέχουν επίσης σημαντικούς κινδύνους για την ΕΕ στο σύνολό της και για οποιοδήποτε προσωπικό που έχει αναπτυχθεί σε μια χώρα που βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται, δε, στην εμπλοκή της Τουρκίας με την αυξημένη επιρροή που ασκεί στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι τρεις επιλογές

Σύμφωνα με το Politico, το έγγραφο περιγράφει τρεις κύριες επιλογές για την ΕΕ σε περίπτωση διαρκούς κατάπαυσης του πυρός.

Η πρώτη επιλογή προβλέπει ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές θα οδηγήσουν σε τυπική συμφωνία για τη δημιουργία λιβυκού μηχανισμού παρακολούθησης της κατάπαυσης πυρός, με την ΕΕ να προσφέρει βοήθεια μέσω του πολιτικού προσωπικού που έχει ήδη στη χώρα.

Η δεύτερη επιλογή αφορά στη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης της εκεχειρίας υπό τον ΟΗΕ. Στο έγγραφο αναφέρονται διάφοροι τρόποι για μία τέτοια επιλογή, ανάμεσά τους η οικονομική βοήθεια και η προσφορά σε προσωπικό και τεχνογνωσία. Αυτό θα έκανε την παρουσία της ΕΕ πιο ορατή στη χώρα, αλλά χωρίς να έχουν οι Βρυξέλλες τον απόλυτο έλεγχο στις διαδικασίες.

Η τρίτη επιλογή έχει να κάνει με τη δημιουργία μόνιμης στρατιωτικής αποστολής στη Λιβύη με τους κανόνες εμπλοκής του ΟΗΕ και μια ξεκάθαρη στρατηγική αποχώρησης σε περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει εκτός ελέγχου. Η επιλογή αυτή θα απαιτούσε χρήση του λιβυκού εναέριου χώρου και υποχρεωτική συμμετοχή από τα κράτη-μέλη. Παράλληλα, εγκυμονεί κινδύνους από ασύμμετρες απειλές στα λιβυκά εδάφη.

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Κοροναϊός: Ποιος είναι ο κίνδυνος επαναμόλυνσης από τον ιό

Συχνά γεννιέται η απορία σε άτομα που μολύνθηκαν από κοροναϊό για το αν είναι πιθανό να επαναμολυνθούν και πότε. Η ισχύς και η διάρκεια της...

Τσιτσιπάς, μαγεία, έτοιμος για κούπα μέσα στην Αυστραλία (3-0)

Ασύλληπτη εμφάνιση από τον Στέφανο Τσιτσιπά και πρόκριση στα ημιτελικά του Αυστραλιανού Όπεν. Ο Στέφανος έκανε… πάρτι με καλεσμένο τον Γιάνικ Σίνερ (3-0) και πήρε...

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πώς κινούνται σήμερα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Με μικρές αλλαγές θα πραγματοποιηθεί σήμερα η κυκλοφορία του Μετρό, του Τραμ και του Ηλεκτρικού (Μετρό Γραμμή 1), αλλά και των λεωφορείων και τρόλεϊ. Σύμφωνα...

Η 3η δόση προστατεύει κατά 67% από Ομικρον και 97% από Δέλτα

Αποτελεσματική προστασία απέναντι και στην παραλλαγή Όμικρον, εκτός της Δέλτα, παρέχει η τρίτη δόση των εμβολίων mRNA, σύμφωνα με νεότερη μελέτη, η οποία συγκρίνει...

Κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο σήμερα στη σκιά της «Ελπίδας»

Εκτροχιάζει την κυβερνητική ατζέντα η χιονοστιβάδα της παράλυσης του κρατικού μηχανισμού που προκάλεσαν κάποιες ώρες ισχυρής χιονόπτωσης στην χώρα κατά την οποία -προαναγγελθείσα εδώ...

Σχετικές ιστορίες