Φίλης στο MEGA: Ο Ερντογάν γυρίζει την πλάτη στη Δύση

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA μίλησε ο Κωνσταντίνος Φίλης, διεθνολόγος και εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, σχετικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και την απόφαση του τούρκου προέδρου για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ο κ. Φίλης σημείωσε πως με τις κινήσεις της η Τουρκία γυρίζει την πλάτη της στη Δύση, ενώ οι ενέργειες του τούρκου προέδρου αποσκοπούν στην ισχυροποίηση της χώρας του ως ανεξάρτητου πόλου και οδηγού των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.

«Τα τελευταία χρόνια αποκλίνουν συστηματικά από τη Δύση και αποστρέφονται τον δυτικό τρόπο ζωής και τις αξίες. Είναι μια χώρα η οποία κλίνει προς την Ανατολή και θέλει να αποτελέσει έναν πόλο ισχύος από μόνη της».

Σημείο αναφοράς του σουνιτικού κόσμου η Κωνσταντινούπολη

Ο διεθνολόγος σημείωσε πως στόχος του τούρκου προέδρου είναι να μετατρέψει την Κωνσταντινούπολη σε κέντρο του σουνιτικού κόσμου.

«Ο Ερντογάν θέλει να καταστεί η Τουρκία το επίκεντρο του σουνιτικού μουσουλμανικού κόσμου. Θέλει η Κωνσταντινούπολη να είναι το σημείο αναφοράς για τους σουνίτες μουσουλμάνους. Ο Ερντογάν θέλει να γίνει ο νέος πατέρας των Τούρκων».

Κυρώσεις για παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων

Αναφερόμενος στις κυρώσεις που ζητά η Ελλάδα από την ΕΕ για την γείτονα, ο κ. Φίλης επισήμανε ότι αυτές δεν αφορούν την Αγία Σοφία, αλλά τυχόν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

«Οι κυρώσεις δεν έχουν να κάνουν με την Αγία Σοφία. Είναι προσπάθεια της Ελλάδας να υπάρξει ένα προκαθορισμένο πλαίσιο μέτρων εναντίον της Τουρκίας, σε περίπτωση που προχωρήσει σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Φρένο στον Ερντογάν

Ερωτηθείς για το τι θα μπορούσε να βάλει «φρένο» στον τούρκο πρόεδρο και στις διεκδικήσεις του, ο κ. Φίλης ανέφερε ότι αφενός, η Ελλάδα έχει μια ισχυρή αποτρεπτική ισχύ, αφετέρου μπορεί να δημιουργήσει συμμαχίες, καθώς μια σύγκρουση Ελλάδας – Τουρκίας δεν ωφελεί ούτε την ΕΕ αλλά ούτε και τα γενικότερα συμφέροντα στη Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα έχει υψηλή αποτρεπτική ισχύ. Πέραν αυτού, μπορεί, μέσα από συμμαχίες, να διασφαλίσει μέρος των θέσεών της».

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

ΚΙΝΑΛ – Οδοιπορικό σε εκλογικά τμήματα – Τι απαντούν οι πολίτες στο ερώτημα γιατί πάνε να ψηφίσουν

Ο ενθουσιασμός και η αισιοδοξία για μια δυναμική επανάκαμψη του ΚΙΝΑΛ στο προσκήνιο είναι ο λόγος της προσέλευσης των ψηφοφόρων στις εσωκομματικές κάλπες για...

Βρετανία – Μόνο με αρνητικό τεστ η είσοδος στη χώρα για όλους τους ταξιδιώτες

Οι ταξιδιώτες που θα θέλουν να μεταβούν στη Βρετανία θα οφείλουν να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ για τον νέο κοροναϊό πριν από την αναχώρησή τους...

Σακελλαροπούλου από Μυτιλήνη – Η Ελλάδα σήκωσε δυσανάλογο βάρος από την προσφυγική κρίση

«Προστάτη των φτωχών και των κατατρεγμένων, συμμέτοχο στον πόνο τους, σθεναρό υπέρμαχο των δικαιωμάτων τους» χαρακτήρισε σήμερα τον Πάπα Φραγκίσκο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας...

Λαμία – Το Γυμνάσιο της 14χρονης την αποχαιρετά – Ανήλθες στην κοινωνία των αγγέλων

Ο πόνος είναι αβάσταχτος στην εκπαιδευτική κοινότητα του 4ου Γυμνασίου όπου φοιτούσε η 14χρονη που έχασε τη ζωή της από κοροναϊό, σκορπώντας απέραντη θλίψη σε...

Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Παράταση της ψηφοφορίας ζήτησε ο Παπανδρέου

Να δοθεί παράταση στην ψηφοφορία στις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου από την αρμόδια Επιτροπή ( ΕΔΕΚΑΠ). Ο λόγος είναι η αυξημένη πέραν του αναμενομένου...

Σχετικές ιστορίες