Φόβοι στη Γερμανία ότι οι άνεργοι θα ξεπεράσουν τα 3.000.000

Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, για πρώτη φορά μέσα στην τελευταία δεκαετία ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία αναμένεται ότι θα σπάσει το φράγμα των 3.000.000.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung o επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης Ντέτλεφ Σέελε δήλωσε ότι «όπως όλα δείχνουν, μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες οι άνεργοι θα είναι περισσότεροι από 3 εκατομμύρια».

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με την γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία η ανεργία ξεπέρασε το Μάιο το 6%. Τον περασμένο χειμώνα, πριν δηλαδή ξεσπάσει η πανδημία του κοροναϊού, ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία κατέρριψε ρεκόρ πενταετίας, φθάνοντας το 5,3%.

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης ευελπιστεί ωστόσο, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα του Μονάχου, ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί από το φθινόπωρο υπό την προϋπόθεση ότι: θα αποδώσει η άρση των περιοριστικών μέτρων στην εστίαση και τον τουρισμό, θα επιδράσει θετικά το πακέτο στήριξης της γερμανικής οικονομίας της γερμανικής κυβέρνησης και το παγκόσμιο εμπόριο θα αρχίσει να επιστρέφει στην κανονικότητα.

Οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο από τη κρίση

Σύμφωνα με τον Ντέτλεφ Σέελε οι επιπτώσεις της κρίσης πλήττουν κυρίως εργαζόμενους με συμβόλαια ορισμένου χρόνου, καθώς και εκείνους που εργάζονται προσωρινά, μεταξύ των οποίων και πολλοί ξένοι.

Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται και η νεανική ανεργία, ενώ σε ιδιαίτερα δεινή θέση βρίσκονται οι γυναίκες.

Όπως δηλώνει ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης οι γυναίκες πλήττονται τριπλά από την κρίση του κορονοϊού:

Πρώτον, πολύ περισσότερες γυναίκες από άνδρες, εργάζονται εποχικά ή με συμβόλαια ορισμένου χρόνου. Δεύτερον, λαμβάνουν χαμηλότερους μισθούς. Και τρίτον λόγω των περιοριστικών μέτρων επωμίζονται περισσότερα οικογενειακά βάρη στην φροντίδα των παιδιών, αλλά και ηλικιωμένων.

Ο Ντέτλεφ Σέελε δηλώνει σχετικά: «Ελπίζω ότι η κρίση του κορωνοϊού, το τελευταίο τετράμηνο, δεν θα καταστρέψει όλα όσα επιτεύχθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στο μέτωπο της ισότητας των δύο φύλων στην αγορά εργασίας. Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να μη συμβεί αυτό».

Στην παρατήρηση της εφημερίδας SZ ότι το 20% των εργαζομένων στη Γερμανία φοβάται μήπως χάσει τη δουλειά του ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Απασχόλησης απαντά:

«Βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις ιστορικών διαστάσεων και στο χώρο της απασχόλησης. Τέλη Απριλίου οι εργαζόμενοι με μειωμένο ωράριο υπολογίζονταν στα 6.000.000. Από την άλλη πλευρά δεν υπάρχουν, μέχρι στιγμής, ενδείξεις ότι οι επιχειρήσεις σχεδιάζουν να περάσουν από το στάδιο του μειωμένου ωραρίου σε εκείνο των απολύσεων».

Süddeutsche Zeitung, dpa, afp

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Πάνος Νάτσης – Νεκρός σε τροχαίο ο ηθοποιός

Ο Πάνος Νάτσης πρωταγωνιστούσε στη θεατρική παράσταση «Όποιος θέλει να χωρίσει… να σηκώσει το χέρι του» στο Θέατρο Ήβη, ενώ θα πρωταγωνιστούσε και στην...

Τουρκία: Παράνομη NAVTEX για ασκήσεις νοτίως του Καστελορίζου

Λίγες ώρες μετά την έκδοση Navtex από το Πολεμικό Ναυτικό για ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε Navtex και ζητά αποστρατιωτικοποίηση νοτίως...

Κρίσεις στην Πυροσβεστική: Ο νέος υπαρχηγός και ο νέος επιτελάρχης

Καθήκοντα υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, θα αναλάβει σύμφωνα με απόφαση του νέου αρχηγού αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου, ο μέχρι σήμερα Αττικάρχης Ιωάννης Πετρούτσος. Επίσης την θέση του...

Φάλαινα στον Άλιμο: Ελεύθερη να κολυμπήσει– Σε επιφυλακή οι διασώστες για 48 ώρες

Στην ανοικτή θάλασσα, οδηγήθηκε και αφέθηκε ελεύθερη να κολυμπήσει – σύμφωνα με οδηγίες καθηγήτριας του Α.Π.Θ – η φάλαινα του είδους «ΖΙΦΙΟΣ» που εγκλωβίστηκε...

Σαλαμίνα: Επέστρεψε στα ρηχά η τραυματισμένη φάλαινα – Θα της χορηγηθούν κι άλλα φάρμακα

Επέστρεψε –δυστυχώς- στα ρηχά η τραυματισμένη φάλαινα που από χτες άρχισε να πλέει στην ανοιχτή θάλασσα. Αμέσως ειδοποιήθηκε από το τοπικό Λιμεναρχείο η Κτηνιατρική Σχολή...

Σχετικές ιστορίες