Γ. Φίλης: Γιατί δεν πρέπει να φοβόμαστε την Τουρκία

Χαμηλά έθεσε τον πήχη των προσδοκιών για το σημερινό άτυπο συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο καθηγητής εθνικής ασφάλειας, Γιώργος Φίλης.

Μιλώντας στο Σίγμα Κύπρου, ο κ. Φίλης εξήγησε πως παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Γερμανίας να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, έχει μεγάλα συμφέροντα στη γειτονική χώρα τα οποία δυσκολεύουν την αποτελεσματική μεσολάβηση.

Για τι επόμενες βδομάδες δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά πράγματα, είπε, τονίζοντας πως στην συνέχεια υπάρχει χρόνος για διπλωματικές κινήσεις αλλά και χρόνος για την Ελλάδα να προχωρήσει σε στρατιωτικές συνεργασίες με τη Γαλλία.

«Θέμα χρόνου να καταρρεύσει η Τουρκία»

Κληθείς να σχολιάσει μέχρι που θα μπορούμε φτάσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε «με την Τουρκία θα πρέπει »να σπάσουμε αυγά». Όσο πιο σύντομα το καταλάβουμε, τόσο πιο σύντομα θα προετοιμαστούμε ως έθνος και ως λαός για αυτά που έρχονται. Δεν είμαι όμως σίγουρος ότι θα είναι ο κύριος Ερντογάν που θα κάνει αυτή τη δουλειά».

Σε αυτό το πλαίσιο είπε, πως το θέμα δεν είναι το αν θα πάμε σε σύγκρουση με την Τουρκία αλλά το πότε.

Ο Ερντογάν έχει υπερεξαπλωθεί στρατιωτικά σε τέτοιο βαθμό στην Ανατολική Μεσόγειο που δεν έχει καμία δυνατότητα ή μικρές δυνατότητες να τα βάλει με μια χώρα όπως η Ελλάδα. «Είμαστε μια χώρα βαριά οπλισμένη και είναι μια από τις τέσσερις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις στην ΕΕ» είπε.

Η Τουρκία είναι ένα βήμα πριν από την οικονομική κατάρρευση και αυτό, όπως είπε, εξηγεί και τον εκνευρισμό της. «Είναι ξεκάθαρο ότι είναι θέμα χρόνου πότε θα καταρρεύσουν. Όσο και αν θέλουν χώρες όπως το Κατάρ να την υποστηρίξουν, αυτό που συμβαίνει δεν είναι βιώσιμο».

«Ανέκδοτο σε όλο το NATO τα υποβρύχια της Τουρκίας»

Για το θέμα των στρατιωτικών συσχετισμών και εντάσεων είπε πως τα πέντε υποβρύχια της Τουρκίας έγιναν ανέκδοτο σε όλο το ΝΑΤΟ την προηγούμενη βδομάδα. «Δεν πρέπει να τους φοβόμαστε. Έχουμε το στρατιωτικό πλεονέκτημα».

«Η Τουρκία είναι όπως ήταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία πριν τους βαλκανικούς πολέμους. Ένα κράτος που φαίνεται ισχυρό που έχει όμως σαθρά θεμέλια» εξήγησε.

«Θεωρώντας τον εαυτό του μεγαλύτερο από ότι είναι προσπαθεί να υλοποιήσει τα οράματά του» είπε αναφερόμενος στον τούρκο πρόεδρο, Ερντογάν.

«Αθήνα και Λευκωσία θα πρέπει να προχωρήσουν σε οριοθέτηση ΑΟΖ»

Για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ο κ. Φίλης είπε, πως αν Αθήνα και Κάιρο μείνουνε σε αυτή τη συμφωνία και αν η επέκταση δεν γίνει στο Αιγαίο τότε αυτό σημαίνει πως είναι μια συνειδητή επιλογή προς διαπραγμάτευση.

Αθήνα και Λευκωσία, τόνισε, θα πρέπει να προχωρήσουν σε οριοθέτηση ΑΟΖ και μπορούμε να το υπερασπιστούμε.

Στην Λευκωσίας επίσης είπε, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν λειτουργεί ο κατευνασμός αφού είναι ο μόνος δρόμος που θα σε οδηγήσει σε πόλεμο ή θα δώσει στον αντίπαλο αυτά που θέλει χωρίς πόλεμο.

Καταληκτικά τόνισε πως ο Ελληνισμός θα πρέπει αυτά τα χρόνια να υπερασπιστεί αυτά που έχει γιατί διαμορφώνει ισορροπία για την επόμενη εκατονταετία. Αν δεν το καταλάβουμε θα γίνουμε δούλοι των ΤΟύρκων.

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

ΗΠΑ – «Καταστροφικές κυρώσεις αν εισβάλετε στην Ουκρανία»

Αυστηρή προειδοποίηση στη Ρωσία ότι σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολύ σκληρές κυρώσεις, απηύθυνε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της...

Οικογενειακή τραγωδία στο Νέο Ηράκλειο – Θρίλερ και αναπάντητα ερωτήματα

Συγκλονισμένο παρακολουθεί το πανελλήνιο τις εξελίξεις γύρω από την οικογενειακή τραγωδία στο Νέο Ηράκλειο, όπου δύο αδέρφια βρέθηκαν νεκρά το ένα δίπλα στο άλλο. Μέχρι στιγμής δεν...

Η στρατηγική των δύο διεκδικητών της ηγεσίας

Η αναμενόμενη – όπως τη χαρακτήρισε το περιβάλλον Παπανδρέου – στήριξη του Ανδρέα Λοβέρδου στην υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη για το δεύτερο γύρο των...

Το σχέδιο Ερντογάν για οικονομική ανεξαρτησία μέσα από 5 διαγράμματα

Ήδη από το 2013, ο αυξημένος πληθωρισμός, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και οι συναλλαγματικές πιέσεις έβαλαν την Τουρκία στην ομάδα των «πέντε...

Τούρκος πιλότος – «Πετάω 23 χρόνια μαχητικά και είμαι άνεργος

Ενώ ολόκληρος ο κόσμος γιορτάζει την 7η Δεκεμβρίου ως Ημέρα Πολιτικής Αεροπορίας, η Πολιτική Αεροπορία στην Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Δύο μεγάλες τουρκικές αεροπορικές εταιρείες δεν μπορούν σχεδόν να...

Σχετικές ιστορίες