Γεννηματά: Η τηλεργασία δεν πρέπει να εξελιχθεί σε εχθρό για τον εργαζόμενο

Την θέση πως η τηλεργασία μπορεί να ωφελήσει και τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, ανέπτυξε η Φώφη Γεννηματά σε τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε το απόγευμα το Κίνημα Αλλαγής με παράγοντες επιχειρήσεων και εκπροσώπους συνδικαλιστικών φορέων .

Η κ. Γεννηματά εξήγησε ότι επιχειρήσεις θα ωφεληθούν

– γιατί οδηγεί σε αύξηση της παραγωγικότητας,

– μειώνονται οι ανάγκες για γραφεία, χώρους, υποδομές

– μειώνονται οι απουσίες και τα λειτουργικά έξοδα.

Ταυτόχρονα θα ωφελήσει και τους εργαζόμενους:

* Γιατί θα έχουν μεγαλύτερη επαφή με την οικογένειά τους.

* Γιατί δεν θα θέλουν να χάνουν χρόνο ανάπαυσης και δημιουργικότητας με τις μετακινήσεις, ιδιαίτερα αν μένουν μακριά από την εργασία τους. Ο περιορισμός των μετακινήσεων σίγουρα συμβάλλει και στην προστασία του περιβάλλοντος.

* Γιατί εξυπηρετεί περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία.

Παρά ταύτα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έθεσε ως προϋπόθεση για να μην υπάρχει ο κίνδυνος της υπερεκμετάλλευσης, την ανάγκη να τεθούν όροι και κανόνες.

Πρότεινε συγκεκριμένα:

– Πρώτον πρέπει να εξασφαλίζεται η συναίνεση του εργαζομένου και όχι να εξαναγκάζεται αυτός σε αλλαγή της μορφής εργασίας του, όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Συμφωνία.

– Δεύτερον, πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα τα εργασιακά και ασφαλιστικά του δικαιώματα, καθώς υπάρχει μείζον θέμα με το ωράριο εργασίας.

– Τρίτον, ο εργοδότης οφείλει να παρέχει τα μέσα και να καλύπτει το κόστος της επικοινωνίας. Όχι να επιβαρύνει τον εργαζόμενο.

– Τέταρτον: πρέπει να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα στην εξέλιξη του εργαζόμενου, που μπορεί να δημιουργήσει η «απουσία» του από το γραφείο.

– Πέμπτον. Να δημιουργηθεί ένα «Παρατηρητήριο τηλεργασίας» ως προέκταση της Επιθεώρησης Εργασίας, με συμμετοχή εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων. Που θα μπορεί να «ελέγχει» τις συνθήκες εργασίας και την τήρηση των συμβάσεων, με την πρόβλεψη βέβαια ότι κάθε τηλεργαζόμενος θα έχει εφοδιαστεί με ειδικό κωδικό (κλείδα) σύνδεσης με τη βάση της εταιρείας (όπου θα καταγράφονται οι ώρες εργασίας κλπ).

-Έκτο. Να προβλέπεται ένα υβριδικό μοντέλο με την φυσική παρουσία του εργαζόμενου στην επιχείρηση μια ή δύο φορές την εβδομάδα.

-Έβδομο. Με ευθύνη των συνδικάτων – ή στήριξη των συνεπών εργοδοτών – να προωθούνται εκδηλώσεις «εργασιακής συναδέλφωσης» με τους τηλεργαζόμενους. Εκδρομές, παραθεριστικά κέντρα, σεμινάρια κλπ..

Η Φώφη Γεννηματά ανέφερε ως θετικό γεγονός, ότι ορισμένες από τις προβλέψεις αυτές αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Συμφωνία Πλαίσιο που κυρώθηκε με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση εργασίας του 2006-2007.

Όπως και ότι ο νόμος 3846/2010 που έφερε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, περιλαμβάνει εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια των τηλεργαζομένων.

«Η τηλεργασία δεν πρέπει να εξελιχθεί σε ‘ατύχημα’, ‘εχθρό’ του εργαζόμενου. Αρκεί να τηρηθούν οι όροι και οι κανόνες και να μην αφήσουμε να κυριαρχήσουν σήμερα στην ψηφιακή εποχή, οι παμπάλαιες λογικές της εργασίας με το κομμάτι», επεσήμανε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά η προοδευτική αντίληψη που συνδυάζει την πρόοδο της οικονομίας, με την βελτίωση, την αξιοπρέπεια, την ασφάλεια της εργασίας.

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

«Πόλεμος» Στυλιανίδη – Αττικής Οδού με αλληλοδιαψεύσεις

Την ώρα που οι οδηγοί της Αττικής Οδού προσπαθούν ακόμα να συνέλθουν από τον πολύωρο εγκλωβισμό τους στο δρόμο σε πραγματικά άγριες συνθήκες με...

Διχογνωμία στην επιτροπή για το ποια μέτρα πρέπει να αρθούν

Συνεδρίαση – θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί της Πέμπτης με την επιτροπή των ειδικών να εξετάζει την άρση των μέτρων για τον...

Θεσσαλονίκη: Στους 42.000 εκτιμώνται οι φορείς του Covid-19

Σταθεροποιητική παραμένει η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης στις πιο πρόσφατες μετρήσεις για την έρευνα που διεξάγει...

Κοροναϊός: 19.712 νέα κρούσματα και 112 θάνατοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 19.712, εκ των οποίων 70 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες...

Κοροναϊός: Επανέρχεται η μουσική και απελευθερώνεται το ωράριο στην εστίαση

Τη χαλάρωση των μέτρων για τον κοροναϊό που είχαν ληφθεί πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων για τους xώρους εστίασης και διασκέδασης ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης το απόγευμα της Πέμπτης. Σύμφωνα...

Σχετικές ιστορίες