Γεννηματά : Πακέτο προτάσεων για ενίσχυση του ΕΣΥ έναντι του κοροναϊού

Σειρά προτάσεων για την αποτελεσματική ανταπόκριση της πολιτείας στην επιδημία του κοροναϊού και την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας ανέπτυξε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σε επικοινωνία της με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής είναι η συμβολή του Κινήματος Αλλαγής σε μια κρίσιμη προσπάθεια για τη χώρα και το λαό μας.

Εβρος: Η απάντηση του Στρατού στις προκλήσεις της Τουρκίας

Παράλληλα, η Φώφη Γεννηματά με ανάρτησή της στα social media ζήτησε από τους πολίτες να εφαρμόζουν με την υπεύθυνη στάση τους όλες τις οδηγίες των ειδικών για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Οι προτάσεις που διατύπωσε η κ. Γεννηματά είναι οι ακόλουθες:

Κεντρικός σχεδιασμός και συντονισμός για την αντιμετώπιση της κρίσης. Το ΚΙΝΑΛ θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η ύπαρξη αποτελεσματικού κεντρικού επιτελείου της πολιτείας που θα αναλάβει τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό και τον έλεγχο υλοποίησης όλων των αποφάσεων.

Η διάλυση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας δημιουργεί πρόβλημα, η δε ανάθεση στη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας δεν αποτελεί μια πειστική λύση, καθώς δεν έχει καμιά σχετική εμπειρία.

Επίσης, το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει την ανάγκη να οργανωθεί καλύτερα η πρώτη υποδοχή των ασθενών. Μην ξεχνάμε, σημειώνει, τα λάθη που έγιναν στα κρούσματα στη Δυτική Ελλάδα και Αθήνα, με αποτέλεσμα τη μετάδοση του ιού στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Υπάρχει ακόμη μεγάλη ταλαιπωρία και μεγάλη δυσκολία επικοινωνίας με την τηλεφωνική γραμμή που έχει δοθεί.

Πρέπει να επεκταθεί η δημιουργία κέντρων υποδοχής σε ειδικούς χώρους εκτός των κύριων χώρων των Δημοσίων Νοσοκομείων (π.χ., σε κοντέινερ).

Ακόμη το ΚΙΝΑΛ προτείνει ότι είναι αναγκαίος ο σχεδιασμός λύσεων σε περίπτωση που τα κρεβάτια των νοσοκομείων δεν επαρκούν.

Απαιτείται η ενίσχυση κατά προτεραιότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Η κ. Γεννηματά τόνισε στον υπουργό Υγείας ότι «το ΕΣΥ -παρά τα προβλήματά του- απέδειξε για μια ακόμη φορά το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του. Ανέλαβε πλήρως το βάρος της Δημόσιας Υγείας. Και κυρίως τα Δημόσια Νοσοκομεία που είναι επιφορτισμένα με την ευθύνη των διαγνώσεων του ιού, και της φροντίδας των ασθενών», γι’ αυτό και θα πρέπει να απονεμηθούν τα εύσημα σε όλους τους ανθρώπους -γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό, διοικητικό προσωπικό-που υπηρετεί με φιλότιμο και αυταπάρνηση.

Γι’ αυτό ανέφερε ότι χρειάζεται αμέσως:

Α) Να προχωρήσει με ταχύτατες διαδικασίες η στελέχωση των Δημόσιων Νοσοκομείων ειδικά με γιατρούς και νοσηλευτές.
Β) Να προχωρήσει με άμεση τοποθέτηση γιατρών και νοσηλευτών η στελέχωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών που σήμερα υπολειτουργούν.
Γ) Να εξασφαλισθεί επαρκές υγειονομικό υλικό για τις διαγνωστικές εξετάσεις, αλλά και να γίνουν οι απαραίτητες προμήθειες για την προστασία των εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (στολές, γάντια, μάσκες κλπ.).
Δ) Να δημιουργηθούν θάλαμοι νοσηλείας ασθενών από τον ιό, εκτός από τα Νοσοκομεία αναφοράς και σε 1-2 Δευτεροβάθμια Νοσοκομεία σε κάθε Περιφέρεια της χώρας. Ή να μετατραπούν συγκεκριμένα Νοσοκομεία αποκλειστικά για νοσηλεία ασθενών με κοροναϊό, ώστε να αποτραπεί η μετάδοση σε νοσηλευόμενους ασθενείς σε Γενικά Νοσοκομεία

– Ενίσχυση των μέτρων Πρόληψης και ενημέρωσης με την τη δημιουργία Επιτροπής Πληροφόρησης ανά Υγειονομική Περιφέρεια, με τη συμβολή ειδικών επιστημόνων.Την αξιοποίηση των Ιατρικών Συλλόγων σε όλη τη χώρα, για την ενίσχυση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση.

Δημιουργία ειδικής διακαναλικής εκπομπής προς το κοινό καθημερινά από το Υπουργείο Υγείας, ώστε οι πολίτες να ενημερώνονται υπεύθυνα.

Να αξιοποιηθούν οι μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με ταχύρρυθμη ενημέρωση και εκπαίδευση των εργαζομένων και να υπάρξουν οι αναγκαίες προμήθειες υλικών προστασίας του υγειονομικού προσωπικού (ιατρών και νοσηλευτών.

Στα ΠΕΔΥ μπορεί να δημιουργηθούν ευέλικτες ομάδες (με γιατρό-νοσηλευτή), που θα αντιμετωπίζουν περιπτώσεις με υποψία ιού, ενημερώνοντας μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, αλλά και με επισκέψεις στο σπίτι για σοβαρά συμπτώματα (με ειδικά προστατευόμενα μέσα μεταφοράς).

Οι ομάδες αυτές θα λειτουργούν με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα, συμπληρώνοντας ηλεκτρονικές φόρμες προς το συντονιστικό κέντρο και θα λαμβάνουν υλικό προς εξέταση εφόσον το πρωτόκολλο το απαιτεί. Η ομάδα θα λειτουργεί ως ασπίδα των ατομικών δικαιωμάτων και θα ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Τόσο στο ΠΕΔΥ όσο και στα Νοσοκομεία καλό είναι να παγώσουν για λίγες μέρες όλες οι μη επείγουσες υπηρεσίες για να προστατευθούν και οι πολίτες και οι εργαζόμενοι.

Να μελετηθούν βάρδιες εκ περιτροπής ώστε να μη βγαίνουν εκτός λειτουργίας ολόκληρες υγειονομικές μονάδες και να αντέξουν σε βάθος χρόνου.

Επιπλέον, να ενταχθεί ο Ιδιωτικός Τομέας Υγείας στο σχεδιασμό με την ευθύνη του Υπουργείου Υγείας, και συγκεκριμένα:

– Όλα τα Ιδιωτικά Νοσοκομεία πρέπει να λάβουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας.
– Κάποια από αυτά πρέπει με παρέμβαση της πολιτείας να γίνουν Νοσοκομεία αναφοράς και να νοσηλεύσουν ασθενείς. Ή να μεταφερθούν ασθενείς με χρόνια προβλήματα από τα Δημόσια Νοσοκομεία για να απελευθερωθούν κλίνες.
– Σοβαρό θέμα έχει δημιουργηθεί με το τεστ για τον κοροναϊό. Το έχουν πολύ λίγα ιδιωτικά κέντρα και η τιμή του φτάνει τα 300 ευρώ. Είναι αδιανόητο, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Πολυετείς ποινές κάθειρξης για τον πνιγμό του μικρού Άλαν

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Πέραμα – Νεκρός 16χρονος από την αιματηρή καταδίωξη – Σοκάρουν τα πλάνα με τους πυροβολισμούς, τι λέει η ΕΛ.ΑΣ

Ένα συγκλονιστικό βίντεο που αποκαλύπτει τις σκηνές τρόμου που εκτυλίχτηκαν στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα αποκάλυψε το «Χαμογέλα και Πάλι». Όλα ξεκίνησαν όταν στη λεωφόρο...

Καιρός – Πού καταγράφηκαν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες το πρωί του Σαββάτου

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν το πρωι του Σαββάτου 23 Οκτωβρίου, με...

Ολυμπιακός – No άμυνα, no party

Αν στο ξεκίνημα της Ευρωλίγκας κάναμε μια υπόθεση εργασίας, ότι ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα, με κακούς τους Βεζένκοφ, Σλούκα, ελαχίστως...

«Άκυρο» της Μέρκελ σε Φον Ντερ Λάιεν – Γιατί δεν έδωσε το χέρι της η καγκελάριος

Ξεχάστηκε για λίγη ώρα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφορικά με την τήρηση των μέτρων κατά του κοροναϊού και, όταν είδε...

Κοζάνη – 33χρονος φέρεται να παρενόχλησε 15χρονη

Σεξουαλική παρενόχληση από άντρα, ηλικίας 32-33 ετών, φέρεται να δέχθηκε το βράδυ της Παρασκευής μια 15χρονη κοπέλα, σε περιοχή κοντά στο 1ο ΓΕΛ Κοζάνης,...

Σχετικές ιστορίες