Γεωργαντάς : Στόχος μας να βρεθούμε στο μέσο όρο της ΕΕ στις ψηφιακές υπηρεσίες

Τα οκτώ πιστοποιητικά που μπορούν να λαμβάνουν πλέον ηλεκτρονικά οι πολίτες προσδιορίζονται σε κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Επικρατείας που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Γιώργος Γεωργαντάς, μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες που προσφέρονται στους πολίτες και τους επόμενους στόχους της κυβέρνησης.

Τα οκτώ πιστοποιητικά που θα εκδίδονται πλέον ηλεκτρονικά είναι η ληξιαρχική πράξη γέννησης, ληξιαρχική πράξη γάμου, ληξιαρχική πράξη συμφώνου συμβίωσης, ληξιαρχική πράξη θανάτου, πιστοποιητικό γέννησης, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, πιστοποιητικό ιθαγένειας και πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, «συνεχίζουμε με στοχευμένες ενέργειες να απλουστεύσουμε το βάρος των διοικητικών βαρών του πολίτη με στόχο να μη χρειάζεται η φυσική τους παρουσία στα διάφορα γκισέ του δημοσίου».

Με βάση τα στοιχεία, κάθε μέρα εκδίδονται 22.000 πιστοποιητικά και 2000 ληξιαρχικές πράξεις. Πρόκειται για σημαντικό αριθμό εγγράφων, τα οποία πλέον θα εκδίδονται ηλεκτρονικά διευκολύνοντας τον πολίτη και γλιτώνοντας αρκετό χρόνο.

Από την Τρίτη το απόγευμα που λειτουργεί η πλατφόρμα, έχουν εκδοθεί περίπου 25.000 πιστοποιητικά γέννησης, οικογενειακής κατάστασης και ιθαγένειας, ενώ την Πέμπτη μπήκε σε εφαρμογή μια νέα υπηρεσία για τους δήμους της χώρας. Με βάση αυτή, όλοι οι δήμοι δε θα χρειάζεται να ζητούν από τους προμηθευτές τους φορολογική ενημερότητα, αλλά θα μπορούν μέσα από το κέντρο διαλειτουργικότητας να την αντλούν τη στιγμή που θέλουν να κάνουν τη συναλλαγή με τον προμηθευτή.

Ταυτόχρονα, δημιουργείται η ψηφιακή θυρίδα για τον πολίτη, ένα αποθετήριο, δηλαδή, πιστοποιητικών και εγγράφων, το οποίο θα χρησιμοποιεί ο πολίτης σαν αποθήκη εγγράφων ώστε να χρειάζεται επανέκδοση.

Μέχρι ώρας, λειτουργούν κανονικά και αποτελεσματικά η ψηφιακή έκδοση της υπεύθυνης δήλωσης, της εξουσιοδότησης και της άυλης συνταγογράφησης.

Ο κ. Γεωργαντάς δηλώνει ευχαριστημένος από τις έως τώρα εν ενεργεία υπηρεσίες. «Για πρώτη φορά δημιουργείται μια κουλτούρα ότι τον δρόμο της τεχνολογίας πρέπει να τον πορευτούμε γρήγορα για να αντλήσουμε τα οφέλη της», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στόχος της κυβέρνησης είναι στο τέλος της θητείας της, η Ελλάδα να βρίσκεται στο μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών στην παροχή ψηφιακών υπηρεσιών.

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Χατζηδάκης – Έρχονται μίνι βρεφονηπιακοί σταθμοί μέσα σε μεγάλες επιχειρήσεις

Τη δημιουργία κέντρων φύλαξης παιδιών μέσα σε μεγάλες επιχειρήσεις, προανήγγειλε ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Όπως είπε στον Σκάι, πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που...

Πυρκαγιά σε μάνδρα αυτοκινήτων στο Μαρούσι – Στο σημείο ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Πυρκαγιά σε μάνδρα αυτοκινήτων στο Μαρούσι ξέσπασε πριν από λίγο. Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής προκειμένου να μην επεκταθεί η πυρκαγιά. ...

Από τον Ασπρόπυργο στα Μέγαρα και στην Εθνική Κορίνθου-Τρίπολης τα επεισόδια Ρομά-Αστυνομίας

Στα Μέγαρα μεταφέρθηκαν τα επεισόδια μεταξύ ομάδων Ρομά και αστυνομικών, μετά την ένταση που δημιουργήθηκε στον Ασπρόπυργο. Η φονική καταδίωξη στο Πέραμα, που είχε ως...

Αναζητείται οδηγός που τραυμάτισε και εγκατέλειψε ηλικιωμένο

Αυτοκίνητο παρέσυρε και τραυμάτισε, το βράδυ του Σαββάτου, στον οικισμό Ξηρόβρυσης Κιλκίς, 79χρονο πεζό, τον οποίο στη συνέχεια ο οδηγός του οχήματος εγκατέλειψε στον...

Ενδιαφέρον Μπάιντεν για την υγεία του Οικουμενικού Πατριάρχη

Προσωπικό ενδιαφέρον για την κατάσταση της υγείας του Οικουμενικού Πατριάρχη εκδήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προγραμματισμένη συνάντηση...

Σχετικές ιστορίες