Γεωργαντάς : Τι είναι ο προσωπικός αριθμός και πού θα χρησιμοποιείται

Μέσω του διαδικτύου παρέχονται πλέον πολλές από τις υπηρεσίες του Δημοσίου προς του πολίτες, ενώ σε αυτόν τον δρόμο κινείται και το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή και αφορά την ψηφιακή διακυβέρνηση.

Επιταχυντής η υγειονομική κρίση

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο Γιώργος Γεωργαντάς, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τόνισε ότι πρόκειται για διαδικασίες που είχαν ήδη δρομολογηθεί, απλά η υγειονομική κρίση λειτούργησε ως επιταχυντής της ψηφιακής διακυβέρνησης.

«Η αλήθεια είναι ότι η υγειονομική κρίση λειτούργησε ως επιταχυντής διαδικασιών. Για πρώτη φορβά το υπουργείο Ψηφιακές Διακυβέρνησης μπορούσε να παίξει πρωταρχικό ρόλο και να συντονίσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας».

Εθνικό στοίχημα ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε ότι ο νόμος που ψηφίστηκε «μαζεύει όλες τις παλαιότερες διάσπαρτες νομοθετικές ρυθμίσεις» και τόνισε ότι δημιουργεί και το πλαίσιο για την επόμενη δεκαετία.

Χαρακτήρισε «εθνικό στοίχημα» τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις καλύτερες ψηφιακές υπηρεσίες.

Τι είναι ο προσωπικός αριθμός και πού θα χρησιμοποιείται

Αναφερόμενος στις αλλαγές που φέρνει ο καινούργιος νόμος, ο κ. Γεωργαντάς μίλησε για τον προσωπικό αριθμό που θα αντικαταστήσει, μεταξύ άλλων, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και την επανάσταση που θα φέρει στις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο.

Ο προσωπικός αυτός αριθμός πρόκειται για έναν δωδεκαψήφιο κωδικό, που τα πρώτα του εννέα στοιχεία θα αποτελούνται από τον ΑΦΜ ενώ τα υπόλοιπα τρία θα είναι είτε γράμματα είτε αριθμοί.

«Σε λιγότερο από δύο χρόνια θα έρθει να αντικαταστήσει όλους τους αριθμούς που έχουμε στις συναλλαγές μας με το Δημόσιο».

Πρόκειται για έναν μοναδικό αριθμό, ο οποίος θα δίνεται στον καθένα από τη γέννησή του και θα τον συνοδεύει σε όλη του τη ζωή, και έρχεται «για να ενισχύσει τον βαθμό και την ποιότητα της εξυπηρέτησης του πολίτη από το Δημόσιο».

Ηλεκτρονική ταυτότητα

Επιπλέον, ο αριθμός αυτός θα περιέχεται στην ηλεκτρονική ταυτότητα που θα αποκτήσουν όλοι οι πολίτες «σε ένα με δύο χρόνια».

Όσον αφορά την ηλεκτρονική ταυτότητα, θα επιτρέπει την πρόσβαση των πολιτών σε όλα τα συστήματα της δημοσίας διοίκησης και θα λειτουργεί σαν ταξιδιωτικό έγγραφο, δίπλωμα οδήγησης, ενώ θα περιέχει επιπλέον προσωπικές πληροφορίες όπως τα στοιχεία ασφάλισης.

«Είναι πλήρως ασφαλής και θωρακισμένη. Όλο αυτό γίνεται για τη διευκόλυνση του πολίτη».

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε και στην τεχνολογία του 5G που αναμένεται να αναπτυχθεί στη χώρα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τη συχνότητα αυτήν και τονίζοντας ότι γίνονται συνεχείς έλεγχοι στις κεραίες που υπάρχουν στη χώρα.

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Ανδρουλάκης – Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει – Θα τιμήσω την εντολή για ανανέωση, ενότητα και πολιτική αυτονομία

«Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει. Θα τιμήσω την εντολή για ανανέωση, ενότητα και πολιτική αυτονομία» είπε μεταξύ άλλων η Νίκος Ανδρουλάκης, στην πρώτη του δήλωση μετά...

Λοβέρδος – «Το ΠΑΣΟΚ έχει μέλλον – Συνεχίζω δυνατά με ενότητα και σεμνότητα»

«Το ΠΑΣΟΚ έχει μέλλον – Συνεχίζω δυνατά με ενότητα και σεμνότητα» είπε μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Λοβέρδος, στις πρώτες του δηλώσεις μετά τον πρώτο...

Γουόλτ Ντίσνεϊ – Το σκοτεινό πρόσωπο του «πατέρα» των κινουμένων σχεδίων

Το όνομα του παραμένει ένα από τα δυνατότερα «brand name» στον χώρο του θεάματος και της ψυχαγωγίας, αλλά και ως του μεγαλύτερου παραμυθά που...

Κοροναϊος – Ξεκινά η διάθεση των δωρεάν self test για την περίοδο των εορτών

Ξεκινά από αύριο, Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, η διανομή αυτοδιαγνωστικών τεστ (self test) με στόχο την καλύτερη δυνατή καταγραφή της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας και...

Παπανδρέου – «Την επόμενη Κυριακή οι πολίτες αποφασίζουν για το μέλλον της παράταξης»

«Αυτή την Κυριακή πετύχαμε τον στόχο να κινητοποιήσουμε μαζικά μεγάλο αριθμό προοδευτικών πολιτών. Την άλλη Κυριακή οι πολίτες που σήμερα μας τίμησαν με τη...

Σχετικές ιστορίες