Η ανεξέλεγκτη καταστροφή του οικοσυστήματος «θα απελευθερώσει περισσότερες πανδημίες»

Οι επιστήμονες προειδοποιούν τους παγκόσμιους ηγέτες ότι αυξανόμενος αριθμός θανατηφόρων νέων πανδημιών θα πλήξει τον πλανήτη εάν τα επίπεδα αποψίλωσης και απώλειας βιοποικιλότητας συνεχίσουν με τους τρέχοντες καταστροφικούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τον Guardian, μία σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα, η οποία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη τον επόμενο μήνα, αναμένεται να κάνει σχετική ενημέρωση και από βιολόγους, ότι υπάρχουν πλέον σαφείς ενδείξεις για ισχυρή σχέση μεταξύ της περιβαλλοντικής καταστροφής και της αυξημένης εμφάνισης θανατηφόρων νέων ασθενειών όπως της Covid-19.

Η ανεξέλεγκτη αποψίλωση των δασών, η ανεξέλεγκτη επέκταση της γεωργίας και η κατασκευή ορυχείων σε απομακρυσμένες περιοχές – καθώς και η εκμετάλλευση των άγριων ζώων ως πηγής τροφίμων, τα πειράματα σε ζώα για τα παραδοσιακά φάρμακα και η εκμετάλλευση των εξωτικών κατοικίδιων ζώων – δημιουργούν μια «τέλεια καταιγίδα» για την εξάπλωση ασθενειών από την άγρια ζωή.

Σχεδόν το ένα τρίτο όλων των αναδυόμενων ασθενειών προήλθαν από τη διαδικασία αλλαγής της χρήσης της γης, υποστηρίζεται. Ως αποτέλεσμα, πέντε ή έξι νέες επιδημίες το χρόνο θα μπορούσαν σύντομα να επηρεάσουν τον πληθυσμό της Γης.

Δημοσιεύτηκε από The Guardian στις Κυριακή, 30 Αυγούστου 2020

«Υπάρχει τώρα μια ολόκληρη σειρά δραστηριοτήτων – παράνομη υλοτομία, εξόρυξη κλπ – και συναλλαγές κρέατος, φυτών και εξωτικών κατοικίδιων ζώων που έχουν δημιουργήσει αυτήν την κρίση», δήλωσε ο Stuart Pimm, καθηγητής συντήρησης στο Πανεπιστήμιο Duke.

«Στην περίπτωση της Covid-19, έχει κοστίσει τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και έχει ήδη σκοτώσει σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους, οπότε απαιτείται σαφώς επείγουσα δράση».

Εκτιμάται ότι δεκάδες εκατομμύρια εκτάρια τροπικού δάσους και πολλών άλλων οικοσυστημάτων, καταστρέφονται κάθε χρόνο για να καλλιεργηθούν φοίνικες, εκτροφεία βοοειδών, γίνονται σημεία εξαγωγής πετρελαίου και σημεία πρόσβασης σε ορυχεία και αποθέματα ορυκτών.

Αυτό οδηγεί στην εκτεταμένη καταστροφή της βλάστησης και της άγριας πανίδας που φιλοξενεί αμέτρητα είδη ιών και βακτηρίων, τα οποία είναι πιο άγνωστα στην επιστήμη. Αυτά τα μικρόβια μπορούν στη συνέχεια να μολύνουν κατά λάθος νέους ξενιστές, όπως ανθρώπους και κατοικίδια ζώα.

Τέτοια γεγονότα είναι γνωστά ως υπερχειλιστές. Βασικά, εάν οι ιοί ευδοκιμήσουν στους νέους ανθρώπινους-ξενιστές τους, τότε μπορούν να μολύνουν κι άλλα άτομα. Αυτό είναι γνωστό ως μετάδοση και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μια νέα, αναδυόμενη ασθένεια.

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Βρήκαν ΜΕΘ για τον 58χρονο τη σειρά του οποίου πήρε αντιεμβολιαστής Μητροπολίτης

Ευχάριστα είναι τα νέα για τον 58χρονο στο Αγρίνιο που δεν είχε εισαχθεί σε ΜΕΘ αφού παρακάμφθηκε για τον Μητροπολίτη Κοσμά, όπως κατήγγειλαν η...

Εκρηξη ηφαιστείου – Χάος στην Ιάβα – Eνας νεκρός και δεκάδες τραυματίες

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 41 τραυματίστηκαν σήμερα από την έκρηξη του ηφαιστείου Σεμέρου στη νήσο Ιάβα, ενώ τεράστια σύννεφα καπνού...

Απολύεται ο καθηγητής που χτύπησε μαθήτρια μέσα σε αίθουσα

Σάλο προκάλεσε η είδηση ότι καθηγητής χτύπησε μαθήτρια μέσα σε ΕΠΑΛ στην Αττική. Μάλιστα, μετά το βίντεο – ντοκουμέντο που κυκλοφόρησε, οι διαδικασίες για...

Τουρκία – Ο πληθωρισμός «εξαφανίζει» τον μισθό

«Ο πληθωρισμός κατατρώει τον κατώτατο μισθό» επιγράφεται δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) για τον πληθωρισμό στην Τουρκία, ο οποίος, σύμφωνα με...

Εννέα συνολικά τα κρούσματα της Ομικρον στο Βέλγιο

Στα 9 ανέρχονται συνολικά τα κρούσματα της παραλλαγής «Όμικρον» στο Βέλγιο. Όπως ανέφερε ο κλινικός μικροβιολόγος, Εμμανουέλ Αντρέ, με ανάρτησή του στο Twitter, «9 επιβεβαιωμένες...

Σχετικές ιστορίες