Η Ε.Ε. απέτυχε στο πρώτο τεστ των εμβολιασμών 

Τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), έως και την 1η Απριλίου, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Μπορεί οι ρυθμοί εμβολιασμού του πληθυσμού να έχουν αρχίσει να επιταχύνονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τρεις μήνες μετά την έναρξη των σχετικών εθνικών προγραμμάτων.

Όμως, στην συντριπτική πλειονότητά τους, είναι πολύ πίσω από τον αρχικό στόχο της Ε.Ε. να έχει εμβολιαστεί το 80% των ατόμων άνω των 80 ετών, έως τα τέλη Μαρτίου.

Για την ακρίβεια, μόλις πέντε χώρες των «27» το έχουν καταφέρει.

Πηγή: ECDC, Politico

Αντίστοιχα πίσω έχει πάει και ο αρχικός προγραμματισμός για τον εμβολιασμό των υγειονομικών.

Διακηρυγμένος στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν να έχει εμβολιαστεί το 80% εξ αυτών έως τα τέλη Μαρτίου.

Από τις 14 χώρες, που τους είχαν θέσει ως ομάδα προτεραιότητας και για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία, μόνο οι τέσσερις πέτυχαν τον στόχο.

Πηγή: ECDC, Politico

Εμβολιασμοί μετ’ εμποδίων

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν κάτι ήδη γνωστό και αισθητό σε όλη την Ευρώπη. Οι εμβολιασμοί γίνονται με ανησυχητικά αργούς ρυθμούς.

Από τις βασικές αιτίες, ήταν οι χειρισμοί στην προμήθεια εμβολίων και τα προβλήματα που ανέκυψαν με την αλυσίδα παραγωγής και τροφοδοσίας από ορισμένες παρασκευάστριες εταιρείες.

Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, η Ε.Ε. υπολόγιζε ότι θα έχει στη διάθεσή της τουλάχιστον 150 εκατομμύρια εμβόλια για να διανείμει στα κράτη-μέλη.

Στο πρώτο τρίμηνο του έτους, η αμερικανο-γερμανική κοινοπραξία Pfizer/BioNTech ήταν η μόνη έδωσε παραπάνω δόσεις από το αναμενόμενο: 67 εκατομμύρια (αντί 60 εκατομμυρίων) έως τις 31 Μαρτίου.

Στο δεύτερο τρίμηνο, οι παραδόσεις της αναμένεται να φτάσουν τα 200 εκατομμύρια, χάρη στη λειτουργία της νέας μονάδας παραγωγής στο Μαρβούργο, στο γερμανικό κρατίδιο της Έσσης.

Η αμερικανική Moderna, αντίστοιχα, πέτυχε τον στόχο της παράδοσης 10 εκατομμυρίων δόσεων το πρώτο τρίμηνο, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο στοχεύσει σε 35 εκατομμύρια δόσεις.


Η βρετανο-σουηδική AstraZeneca, αντίθετα, είχε πολλά προβλήματα στις παραδόσεις του δικού της εμβολίου, με το οποίο ανέκυψαν και σοβαρά ζητήματα με τη χορήγησή του, εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλειά του.

Από τα 80-100 εκατομμύρια δόσεις που η εταιρεία είχε υποσχεθεί να διαθέσει στην Ε.Ε. έως τα τέλη Μαρτίου, τελικά παρέδωσε μόλις 30 εκατομμύρια, επικαλούμενη προβλήματα στο βελγικό εργοστάσιό της.

Τώρα, αναμένεται αύξηση της παραγωγής μετά την αδειοδότηση εργοστασίου του ολλανδού υπεργολάβου Halix.

Ωστόσο, ελάχιστοι στις Βρυξέλλες πια ευελπιστούν ότι η AstraZeneca θα τηρήσει τη συμφωνία για παράδοση 180 εκατομμυρίων δόσεων μέχρι τα τέλη Ιουνίου.


Η Johnson & Johnson, εν τω μεταξύ, δεν έχει ακόμη παραδώσει δόσεις. Η σύμβασή της, γράφει το Politico, ανέφερε ότι θα τις άρχιζε το νωρίτερο την 1η Απριλίου.

Πάντως, οι πρώτες παραδόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της αναμένονται πριν από τις 15 Απριλίου, μετά και τη συμφωνία με τη γερμανική IDT Biologika για την τοποθέτηση των εμβολίων σε φιαλίδια.

Η συνεργασία άρχισε στα μέσα Μαρτίου. Ωστόσο, απαιτούνται περίπου τέσσερις εβδομάδες για την ολοκλήρωση του ποιοτικού ελέγχου.

Στο μεσοδιάστημα, σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε. δεν χρησιμοποιούνται όλες οι διαθέσιμες δόσεις. Βασικές αιτίες;

Κυρίως λόγω αργών ρυθμών εμβολιασμού, ή επειδή οι αρχές δεν χορηγούν τη δεύτερη δόση σε ήδη εμβολιασθέντες, κρατώντας την ως απόθεμα για τη χορήγηση τους ως πρώτη δόση σε άλλους ανθρώπους.

Τα στοιχεία του ECDC δείχνουν, για παράδειγμα, ότι η Βουλγαρία και η Ολλανδία δεν έχουν χρησιμοποιήσει το 34% των δόσεων που ήδη διαθέτουν.

Πηγή: ECDC, Politico

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Οι προβλέψεις για το δεύτερο τρίμηνο είναι ότι η Ε.Ε. θα λάβει κατά το δεύτερο τρίμηνο, και καλώς εχόντων των πραγμάτων, περίπου 470 εκατομμύρια δόσεις των ήδη εγκεκριμένων εμβολίων.

Σε εκκρεμότητα παραμένουν, εν τω μεταξύ, η ολοκλήρωση μιας συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την αμερικανική Novavax, η αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων του ρωσικού εμβολίου Sputnik V (που ήδη χρησιμοποιείται στην Ουγγαρία), καθώς και η έγκριση του εμβολίου της γερμανικής CureVac, από το οποίο η Επιτροπή έχει ήδη αγοράσει περισσότερες από 400 εκατομμύρια δόσεις.


Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, οι «27» θα έχουν πολύ ακόμη δρόμο να διανύσουν μέχρι να εκπληρώσουν τον στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού έως το τέλος του καλοκαιριού.

Μήνες αφότου, δηλαδή, οι ΗΠΑ σκοπεύουν να έχουν ήδη εμβολιάσει όλον τον ενήλικο πληθυσμό τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Θεσσαλονίκη – Στη λίστα «Forbes 30 Under 30 Greece» δύο startuppers

Αφουγκράστηκαν τις ανάγκες των νέων, γύρισαν την πλάτη στις δυσκολίες που γέννησε η πανδημία, άρπαξαν τις ευκαιρίες, εργάστηκαν σκληρά και κατάφεραν να ξεχωρίσουν, κερδίζοντας...

Αποκάλυψη – «Το κλεμμένο ΙΧ στο Πέραμα δεν είχε πυροβοληθεί στη θέση του οδηγού»!

Οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα πυροβόλησαν το κλεμμένο όχημα κυρίως στη θέση του συνοδηγού και από το μπροστινό μέρος κι...

Κορωνοϊός – Ασφαλές το εμβόλιο για τις μέλλουσες μητέρες – Στις πόσες δόσεις είναι προστατευμένες

Ο κοροναϊός και ο εμβολιασμός προκαλούν μεγάλη ανησυχία στις μέλλουσες μητέρες, οι οποίες διστάζουν να εμβολιαστούν. Η έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τον εμβολιασμό κατά την...

Λεβέντης – Νίκησε τον κοροναϊό – Εξιτήριο παίρνει σήμερα

Εξιτήριο από τον… δέκατο όροφο του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» αναμένεται να πάρει σήμερα και εκτός απροόπτου ο Βασίλης Λεβέντης καθώς φαίνεται πως έχει ξεπεράσει τον...

Κορωπί – Απόπειρα ληστείας με ομηρία στα ΕΛΤΑ

Συναγερμός σήμανε σήμερα νωρίς το πρωί στα ΕΛΤΑ Κορωπίου όταν ένας άντρας εισέβαλε στο υποκατάστημα μαζί με τους εργαζόμενους που έπιαναν δουλειά. Με την...

Σχετικές ιστορίες