Η επόμενη ημέρα στο εμπόριο – Πότε και πώς θα ανοίξουν ξανά τα καταστήματα

Δύσκολη εκτιμάται η νέα κανονικότητα στο εμπόριο λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

Ήδη οι καταστηματάρχες έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων αλλά και των πελατών ενώ η αγωνία για την επόμενη ημέρα σαφώς και είναι μεγάλη.

Επιχειρηματίες, εργαζόμενοι και πελάτες προετοιμάζονται για το άνοιγμα της αγοράς και την επιστροφή στα καταστήματα και τις επιχειρήσεις έχοντας λάβει όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση μετά την εισήγηση της ειδικής ομάδας επιστημόνων.

Επαγγελματικοί σύνδεσμοι και ενώσεις, προειδοποιούν ότι μέσα στο Μάιο ενδεχομένως να φανούν τα πρώτα «λουκέτα» επιχειρήσεων, καθώς αρκετές επιχειρήσεις έκλεισαν με το lockdown και «δεν πρόκειται να ξανανοίξουν». Ήδη σε διάφορες αθηναϊκές γειτονιές μικρά καταστήματα έχουν αδειάσει από εμπόρευμα και εξοπλισμό, δίνοντας το μήνυμα της μη επανόδου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΓΕΜΗ τον Απρίλιο του 2020 καταγράφηκαν 231 παύσης επιχειρήσεων αλλά και 791 ενάρξεις. Οι αριθμοί ωστόσο τόσο των λουκέτων όσο και των ενάρξεων είναι εξόχως χαμηλοί σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, γεγονός που αποδεικνύει ότι το lockdown εμπόδισε την κινητικότητα προς τη μία ή άλλη κατεύθυνση. Ειδικότερα, τα «λουκέτα» το Μάρτιο του 2020 ήταν 660 το Μάρτιο, 1.153 το Φεβρουάριο και 1.401 τον Ιανουάριο. Αντιστοίχως, οι ενάρξεις ήταν 2.484 τον Μάρτιο, 4.245 τον Φεβρουάριο και 3.869 τον Ιανουάριο

Το σχέδιο ανοίγματος στο λιανεμπόριο

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό  σχεδιασμό θα υλοποιηθεί σε 7 φάσεις έως  και τα μέσα του καλοκαιριού.

Συγκεκριμένα:

4 Μαΐου επαναλειτουργούν:

-Κομμωτήρια και κουρεία, καταστήματα οπτικών ειδών και πώλησης ακουστικών  βαρηκοΐας, επιχειρήσεις  προσωπικής υγιεινής όπως ινστιτούτα αισθητική,  κέντρα μανικιούρ πεντικιούρ, πώλησης φυτών και λιπασμάτων, βιβλιοπωλεία, καταστήματα αθλητικών ειδών καθώς και επιδιόρθωσης ενδυμάτων και υποδημάτων.

Το ωράριο λειτουργίας θα ξεκίνα στις 10 πμ ενώ θα είναι επιβεβλημένη η χρήση μάσκας από  εργαζόμενους και καταναλωτές , η τήρηση απόστασης  2 μέτρων καθώς και η χρήση μάσκας και αντισηπτικών.

Για επιχειρήσεις  έως 20 τμ επιτρέπεται η παρουσία 4 ατόμων

Για επιχειρήσεις  από 21 τμ έως 100 τμ επιτρέπεται η παρουσία 4 ατόμων +1  ανά 10 τμ.

Για επιχειρήσεις από 101 τμ και άνω επιτρέπεται η  παρουσία 12 ατόμων συν 1 ανά 15 τ.μ

Αν το κατάστημα έχει ορόφους δεν επιτρέπεται περισσότερο από 1 άτομο ανά 10 τ.μ  ενώ η χρήση των ανελκυστήρων επιτρέπεται μόνο με την χρήση του 40% της χωρητικότητας τους.

Ειδικά για τα κομμωτήρια και επιχειρήσεις καλλωπισμού το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βραδύ για τις καθημερινές και από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βραδύ για το Σαββάτο.

Οι καταναλωτές θα μπορούν να λαμβάνουν υπηρεσίες μόνο μετά από ραντεβού ενώ οι  επιχειρήσεις θα πρέπει καθημερινά να τηρούν  συμπληρώνουν κατάλογο με τα προγραμματισμένα ραντεβού και τις ώρες προσέλευσης των πελατών.

-Τα ΚΤΕΟ θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους  μόνο μετά από ραντεβού ενώ οι  επιχειρήσεις θα πρέπει καθημερινά να τηρούν  συμπληρώνουν κατάλογο με τα προγραμματισμένα ραντεβού και τις ώρες προσέλευσης των πελατών.

– Επιτρέπεται επίσης η μετακίνηση παραγώγων μεταξύ των νομών για τις λαϊκές αγορές

 11 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν:

– Όλες  οι εμπορικές  επιχειρήσεις εκτός των εμπορικών κέντρων

-Στις λαϊκές αγορές θα μπορούν να επανέλθουν και οι πωλητές βιομηχανικών ειδών.

-Επαναλειτουργούν οι σχολές οδήγησης

18 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν:

-Ζωολογικά Πάρκα και βοτανικοί κήποι   και αρχαιολογικοί χώροι με την τήρηση της απόστασης των 2 μέτρων μεταξύ των επισκεπτών χωρίς λειτουργία των χώρων εστίασης ή την παροχή θεαμάτων.

– Πρακτορεία του ΟΠΑΠ όχι όμως με  καθημένους πελάτες  και με τον περιορισμό  των τετραγωνικών που ισχύει και για τις άλλες επιχειρήσεις

1 Ιουνίου θα επαναλειτουργήσουν:

–  Εμπορικά  κέντρα και malls εκτός των χώρων εστίασης που βρίσκονται εντός αυτών

–  Όλοι οι χώροι εστίασης ( εστιατόρια και καφέ) σε εξωτερικούς χώρους με τραπέζια ή σταντ  θα  πρέπει να έχουν απόσταση 2 μέτρα μεταξύ τους και 1  άτομο  ανά 3 τετραγωνικά μέτρα καταστήματος. Επιτρεπόμενος αριθμός  4 ατόμων  ανά τραπέζι

Στο επιχειρησιακό σκέλος οι επιχειρήσεις σχεδιάζουν την κατανομή του προσωπικού που θα απασχοληθεί με βάση τις ιδιαιτερότητες του κάθε φυσικού καταστήματος, αλλά και με βάση την ανάγκη να υπάρχουν αρκετές βάρδιες εργαζομένων.

Όσον αφορά το ωράριο, τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίγουν στις 10 το πρωί, αλλά θα εξαντλούν το ωράριο για εξυπηρέτηση πελατών και την αποφυγή συνωστισμού.

Πώς θα δοκιμάζουμε τα ρούχα

Στις επιχειρήσεις, θα υπάρχει πλέον τήρηση των μέτρων υγιεινής, αποστάσεις, χρήση μάσκας, αντισηπτικά και… απολύμανση.

Ο Κώστας Ντελέζος Υγειονολόγος Λέκτορας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στο Εργαστήριο Απολύμανσης έδωσε χρήσιμες πληροφορίες στην εκπομπή «LIVE NEWS» και τον Νίκο Ευαγγελάτο.

Μεγάλος λόγος γίνεται ενόψει του ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων, για τα ρούχα που θα δοκιμάζει ο κόσμος στα δοκιμαστήρια με τον καθαρισμό με ατμό να προκρίνεται ως μια λύση. Τι λένε όμως οι ειδικοί.

Ο κ. Ντελέζος τόνισε πως: «Υπάρχουν οδηγίες από τον ΕΟΔΥ κι αυτό που έχουμε για υφάσματα είναι πλύσιμο με θερμοκρασία άνω των 70 βαθμών κελσίου. Υπάρχουν μελέτες που δεν δίνουν προτεινόμενο τον ζεστό ατμό σαν μία από τις οδηγίες.

Όμως πολλές μελέτες λένε ότι μπορούν να κάνουν την διαδικασία της απολύμανσης. Όμως πρέπει πρώτα να υπάρχει καθαρισμό. Ζεστό νερό με σαπούνι και μετά υπέρθερμος ατμός. Δεν μπορεί να γίνει σε μια ροή ενός καταστήματος που ο κόσμος δοκιμάζει ρούχα.

Δεν υπάρχει δυνατότητα να μολυνθεί από ένα ρούχο, αν δεν ακουμπήσει μετά το πρόσωπό του. Μόνο αυτό μπορεί να γίνει. Μετά τη δοκιμή να πλύνουμε τα χέρια μας».

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Αιγάλεω – Ο «Γολγοθάς» της 55χρονης μητέρας

Σοκαρισμένη το πανελλήνιο παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από τη στυγερή δολοφονία μιας 54χρονης γυναίκας που βρέθηκε νεκρή μέσα στο διαμέρισμά της στο Αιγάλεω. Η άτυχη...

Η πρώτη ανάρτηση Παπανδρέου μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του

Σχεδόν τρεις ώρες αφότου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, στις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές, ο Γιώργος Παπανδρέου στέλνει και το πρώτο...

Έως 10 Νοεμβρίου η υποβολή αιτημάτων πληρωμής για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους»

Από σήμερα, 20 Οκτωβρίου 2021, έως και τις 10 Νοεμβρίου μπορούν οι πάροχοι του προγράμματος «Τουρισμός για όλους» (καταλύματα και τουριστικά γραφεία) να υποβάλλουν...

Υπέρ της απομάκρυνσης των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο η Ρωσία

«Η Ρωσία τάσσεται με συνέπεια υπέρ μιας καθολικής, βιώσιμης και δίκαιης λύσης του Κυπριακού προβλήματος, εντός των γνωστών διεθνών νομικών πλαισίων, που έχουν θεσπιστεί...

Δυσφορία στο Βερολίνο για την υποβολή χιλιάδων αιτήσεων ασύλου

«Έχουμε απαντήσει αναλυτικά σε παλαιότερες επιστολές για το θέμα της μετακίνησης αναγνωρισμένων προσφύγων και υπογράψαμε με τη Γερμανία σχετικό μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο και...

Σχετικές ιστορίες