Η ζωή και τα προβλήματα των κωφών στην Ελλάδα στο μικροσκόπιο του MEGA

Στην εκπομπή Live News βρέθηκε καλεσμένος την Πέμπτη (9/7) ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδας, Κωνσταντίνος Σίμψης, όπου και παρουσίασε τα προβλήματα και τις προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι άνθρωποι με προβλήματα ακοής στη χώρα μας.

Προβλήματα στην αγορά εργασίας

Ο κ. Σίμψης τόνισε ότι η πλειοψηφία των κωφών αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα.

«Η κοινότητα των κωφών αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και ιδιαίτερα τον ιδιωτικό τομέα. Ο ιδιωτικός τομέας δε δίνει ισάριθμες ευκαιρίες στην κοινότητα των κωφών με εκείνες των ακουόντων. Πολλές φορές, βιογραφικά κωφών δίνονται σε εργοδότες και λόγω προκατάληψης και στερεοτύπων δε δίνεται η ευκαιρία».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδας σημείωσε ότι το πρόβλημα ξεκινά από την εκπαίδευση, όπου στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα λείπει η διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα.

Οι άνθρωποι με προβλήματα ακοής φτάνουν τους 30.000 πανελλαδικώς, το 70% αυτών, έως 35 χρονών, να είναι άνεργοι.

Πολλοί οι τρόποι επικοινωνίας των κωφών

Ο κ. Σίμψης αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι άνθρωποι με προβλήματα ακοής να επικοινωνήσουν, είτε στην εργασία τους, είτε στην καθημερινότητά τους.

«Υπάρχει μια υπηρεσία εξ’ αποστάσεως διερμηνείας, όπου ο κωφός καλεί τον διερμηνέα, ο διερμηνέας είναι απομακρυσμένος, και παίρνει το τηλέφωνο για την ανάγκη του κωφού».

Παράλληλα τόνισε τη σημασία της δια ζώσης διερμηνείας, σημειώνοντας ότι φέτος για πρώτη φορά το κράτος δεν έχει κωδικό για διερμηνεία νοηματικής, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ώρες για τους κωφούς πανελλαδικώς για δια ζώσης διερμηνεία.

«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει διερμηνεία».

Υποτιτλισμός στα τηλεοπτικά προγράμματα

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδας απεύθυνε μια έκκληση, να υπάρχει υποτιτλισμός στα τηλεοπτικά προγράμματα.

«Θα ήθελα να παρακαλέσω να υπάρχει υποτιτλισμός, για να έχουμε όλη πρόσβαση».

 

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Αττική Οδός: Κύκλοι της λένε πώς μαγνητοσκοπημένο υλικό αποδεικνύει τους ισχυρισμούς της

To μαγνητοσκοπημένο υλικό από την τηλεδιάσκεψη με την Πολιτική Προστασία επικαλούνται κύκλοι των Αττικών Διαδρομών σε σχέση με τα όσα κατήγγειλε χθες Πέμπτη η...

Νέα τηλεφωνική απάτη: Τι να προσέξετε

Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΛ.ΑΣ μετά από πληροφορίες για νέα τηλεφωνική απάτη από αγνώστους που καλούν σε κινητά τηλέφωνα ανυποψίαστων πολιτών. Σύμφωνα με καταγγελίες, αν κάποιος απαντήσει σε αυτούς τους αριθμούς ακούγεται ένα...

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Οι πέντε λόγοι που έφεραν το χάος στην Αττική

Στην κακοκαιρία Ελπίδα που σάρωσε τη χώρα μας και έπληξε ιδιαίτερα την Αττική και την Εύβοια και προκάλεσε σειρά προβλημάτων αναφέρθηκε σε άρθρο του...

Ζωγράφου: Πώς θα αποζημιωθούν οι οδηγοί για τις καταστροφές από την κακοκαιρία

Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Βασίλης Θώδας, ο Δήμος Ζωγράφου θα προβεί σε αποζημιώσεις των δημοτών για τα οχήματα τα οποία έχουν υποστεί ζημιές και...

Νέα Οδός: «Οχι» άσκοπες μετακινήσεις ενόψει τη νέας κακοκαιρίας

Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με το έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης της ΕΜΥ, συνιστά η Νέα...

Σχετικές ιστορίες