Ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτων – Οσα πρέπει να ξέρετε

Πρεμιέρα έκανε η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, η ενιαία ψηφιακή βάση δεδομένων όπου θα ενσωματώνονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στοιχεία και σχέδια για κάθε ακίνητο, ενώ μόνο με την απόκτησή της θα θεωρείται ολοκληρωμένη – και – η τακτοποίηση αυθαιρέτων. Οι βεβαιώσεις μηχανικών για τις δικαιοπραξίες που θα έχουν εκδοθεί έως τις 31 Ιανουαρίου ισχύουν έως και τις 31 Μαρτίου 2021.

Ηδη, όπως είναι γνωστό, υπεγράφησαν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά, με τις οποίες, μεταξύ άλλων, καθορίζεται η διαδικασία καταχώρισης κτιρίων / αυτοτελών διηρημένων ιδιοκτησιών στη νέα ψηφιακή βάση, αλλά και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των δύο νέων εντύπων που μπαίνουν στη ζωή μας που είναι το Απόσπασμα Ταυτότητας Κτιρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας και το Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας.

Το πρώτο είναι ουσιαστικά η αποτύπωση του τεχνικού φακέλου του ακινήτου με το σύνολο των στοιχείων του, ενώ το δεύτερο αποτελεί το έγγραφο που θα χρησιμοποιείται σε όλες τις δικαιοπραξίες που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία.

Ολη τη διαδικασία θα την αναλαμβάνει υποχρεωτικά μηχανικός, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη για όσα δηλώνονται και αναφέρονται στα προαναφερόμενα έγγραφα. Η καταχώριση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας θα υλοποιείται σε δύο βασικά βήματα: την καταχώριση οικοπέδου / γηπέδου και την καταχώριση ιδιοκτησιών.

 

Ποια ακίνητα αφορά

Υποχρέωση για Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου έχουν: Πρώτον, όλα τα νέα κτίρια και διηρημένες ιδιοκτησίες για τα οποία εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες. Δεύτερον, τα παλαιότερα κτίρια. Τρίτον, τα αυθαίρετα κατά την περαίωση των δηλώσεων.

«Με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων μειώνεται το κόστος και βελτιώνεται η ποιότητα εξυπηρέτησης των πολιτών» τόνισε μεταξύ άλλων ο Νίκος Ταγαράς, μιλώντας στο 38ο Ετήσιο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ που πραγματοποιήθηκε δικτυακά το περασμένο Σάββατο.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος ανήγγειλε και την εφαρμογή προγράμματος υποστήριξης των ιδιοκτητών διατηρητέων κτιρίων με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, σε πρώτη φάση για τη διασφάλιση των κτιρίων αυτών, ενώ σημείωσε πως η συγκεκριμένη κατηγορία ιδιοκτητών θα ωφεληθεί και από τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης.

Για την υποβολή τώρα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, τα παλαιότερα κτίρια διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

  • Στην πρώτη, υπάγονται τα κτίρια που ανήκουν στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, οι αίθουσες εκδηλώσεων, τα συνεδριακά κέντρα, τα πρατήρια καυσίμων, τα τουριστικά καταλύματα άνω των 300 τ.μ., τα δημόσια και ιδιωτικά σχολικά κτίρια, τα νοσοκομεία και τα καταστήματα κράτησης. Για αυτά τα κτίρια υπάρχει ένα περιθώριο πέντε χρόνων για την καταχώριση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας.
  • Στη δεύτερη κατηγορία – για την οποία δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία – υπάγονται όλα τα υπόλοιπα κτίρια και οι αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες. Εδώ, η σχετική δήλωση προσαρτάται υποχρεωτικά στο συμβόλαιο σε περίπτωση μεταβίβασης.

 

Κυρώσεις

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί δήλωση ψευδών στοιχείων, εκτός των ποινικών κυρώσεων, προβλέπεται πρόστιμο, από 2.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια που δεν έχει αποτυπωθεί στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα. Τα όρια των κυρώσεων θα διπλασιάζονται εάν υπάρξει υποτροπή των παραβάσεων και αν αυτές αφορούν οικοδομικές εργασίες σε παραδοσιακούς οικισμούς, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους αλλά και προστατευόμενες περιοχές. Για το θέμα αυτό αναμένεται η έκδοση σχετικής εγκυκλίου.

 

Αυθαίρετα – παράταση

Σε ό,τι αφορά την υποβολή των δικαιολογητικών των δηλώσεων αυθαιρέτων, που η υποβολή τους λήγει από τις 8 Φεβρουαρίου και μετά, αναμένεται να δοθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος ένας χρόνος παράταση. Για τον λόγο αυτόν θα προωθηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα σχετική νομοθετική ρύθμιση. Η περίπτωση αφορά την ολοκλήρωση υπαγωγής των δηλώσεων αυθαιρέτων με προηγούμενους νόμους (Ν. 4014/2011 και Ν. 4178/2013) με την κατάθεση όλων των δικαιολογητικών.

Στο μεταξύ, για τα αυθαίρετα των κατηγοριών 1 έως 4 η διαδικασία της τακτοποίησης συνεχίζεται έως την 31η Μαρτίου 2026. Ωστόσο, μετά την 30ή Σεπτεμβρίου 2020 θα καταβάλλονται προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης. Το ύψος της προσαύξησης είναι 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης, ενώ για κάθε επιπλέον έτος το ποσοστό θα αυξάνεται.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

«Πάρτι» της Λίβερπουλ με… τεσσάρα επί της Σαουθάμπτον (4-0)

Η Λίβερπουλ είχε εύκολο έργο κόντρα στη Σαουθάμπτον, της οποίας και επικράτησε με σκορ 4-0, στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής της Premier League, ανεβαίνοντας...

Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» – Δραματική εκκληση να μην ακυρωθούν τα τακτικά χειρουργεία

Η απόφαση του Υπουργείου Υγείας για περιορισμό των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων έως και 80%, λόγω του κοροναϊού προκαλεί αναταραχές στα δημόσια νοσοκομεία και είναι χαρακτηριστική...

Ερντογάν – Βλέπει οικονομικό σαμποτάζ και «εχθρούς» πίσω από την κατάρρευση της λίρας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέταξε έρευνα για την πιθανή χειραγώγηση του νομίσματος, αφού η λίρα κατέγραψε πτώση ρεκόρ έναντι του δολαρίου...

Νέα μέτρα ανακοινώνει ο Τζόνσον μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων Όμικρον

Νέα μέτρα για τον περιορισμό της παραλλαγής Όμικρον, ανακοινώνει ο Μπόρις Τζόνσον. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν δύο κρούσματα της...

Παραλλαγή Όμικρον – Απειλεί τα Χριστούγεννα – Υπάρχει «καλό» και «κακό» σενάριο

Η παραλλαγή Όμικρον έχει αναστατώσει όλο τον πλανήτη, από τους πολίτες και τις κυβερνήσεις μέχρι και τους ειδικούς που εξετάζουν όλα τα νέα δεδομένα για...

Σχετικές ιστορίες